Đakonije sa rukolom

21. 06. 2018. u 14:48

Kao salata, ali i dodatak jelima, rukola se koristi u svetskim kuhinjama. Pored prepoznatljivog ukusa, smatra se važnim antioksidantom, a krase je i brojna lekovita svojstva

Ђаконије са руколом

Shutterstock

ZDRAVI KANAPEI


Potrebno je:

* 500 g hleba

* 200 g šampinjona

* 2 paradajza ili 1 paprika

* 3 šolje rukole

* šolja peršuna


Blago izdinstajte pečurke i začinite ih po ukusu. Isecite hleb (najbolje crni ili ražani) na tanje parčiće i tostirajte ih. Premažite ih maslinovim uljem. Poređajte šampinjone, sitno iseckan paradajz ili papriku, a odozgo stavite oprane listiće rukole i peršuna. Možete da dodate i komadiće sveže nane.



PICA SA PRŠUTOM


Potrebno je:

* testo za picu

* 500 g mladog sira ili mocarele

* 200 g pršute

* 150 g kačkavalja

* 2 šolje rukole

* nekoliko čeri paradajza

Ispecite testo za picu i dok je toplo preko njega stavite mladi sir. Poređajte pršutu, rukolu i čeri paradajz. Narendajte kačkavalj. Prelijte maslinovim uljem. Po želji možete sami da ispečete testo, da bi pica bila još ukusnija.



OMLET ZA DORUČAK

Potrebno je:

* 150 g rukole

* mladi luk

* kašika maslinovog ulja

* 4 jaja

* kašika parmezana

* 0,25 dl mleka

* so

Rukolu blanširajte kratko, ocedite i izdinstajte sa mladim seckanim lukom na pola kašike ulja. Jaja penasto umutite sa parmezanom, mlekom i malo soli. U tiganju zagrejte ostatak ulja, sipajte rukolu i ispecite omlet. Servirajte uz mladi sir, paradajz i rukolu.



Brza pita

Potrebno je:

* 2 kašike heljdinog brašna

* 2 kašike kukuruznog brašna

* 1/2 praška za pecivo

* 3 jajeta

* 50 g rukole

* 200 g feta ili sremskog belog sira

* 30 ml maslinovog ulja

* 50 ml jogurta

* so

Umutite jaja, dodajte ulje i jogurt. Izgnječite sir i ubacite ga u smesu sa jajima, pa dodajte izmešano brašno sa praškom za pecivo. Posolite po ukusu i na kraju umešajte rukolu. Sipajte smesu u pleh i pecite oko 30 minuta na 180 stepeni.



SALATA KAO PREDJELO


Potrebno je:

* 4 šolje rukole

* 2 paradajza

* 120 g sardine ili tunjevine

* kašika maslinovog ulja

* 2 kašike limunovog soka

* komadići hleba

* so, biber

Tunjevinu ili sardinu pomešajte sa sitno seckanim paradajzom i rukolom. Začinite po želji. Prelijte maslinovim uljem i sokom od limuna. Servirajte u činiju ili tanjir sa tostiranim hlebom. Možete dodati i komadiće avokada.



UKUSNA PASTA


Potrebno je:

* 250 g fuzila

* 200 g kačkavalja

* 100 g parmezana

* 200 g piletine

* 3 šolje rukole

* so, biljni začin

Skuvajte fuzile u slanoj vodi. Piletinu isecite na komadiće, začinite i izdinstajte. Pomešajte testeninu sa mesom, stavite svežu rukolu, izrendajte kačkavalj i sipajte parmezan. Ukrasite jelo sitnim komadićima crvene paprike ili čeri paradajza.



PILETINA SA FLEKICAMA

Potrebno je:

* 250 g piletine

* 4 šolje rukole

* 200 g testenine u obliku flekica ili mašnica

* 4 čeri paradajza

* so, biber, biljni začin

Obarite testeninu u slanoj vodi. Piletinu iseckajte na komadiće, začinite i ispržite. Pomešajte meso sa testom, dodajte opranu rukolu i čeri paradajz. Po želji dodajte blago propržen susam ili prelijte uljem od bundeve.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije