Đakonije sa rukolom
21. 06. 2018. u 14:48
Kao salata, ali i dodatak jelima, rukola se koristi u svetskim kuhinjama. Pored prepoznatljivog ukusa, smatra se važnim antioksidantom, a krase je i brojna lekovita svojstva

Shutterstock
ZDRAVI KANAPEI
Potrebno je:
* 500 g hleba
* 200 g šampinjona
* 2 paradajza ili 1 paprika
* 3 šolje rukole
* šolja peršuna
Blago izdinstajte pečurke i začinite ih po ukusu. Isecite hleb (najbolje crni ili ražani) na tanje parčiće i tostirajte ih. Premažite ih maslinovim uljem. Poređajte šampinjone, sitno iseckan paradajz ili papriku, a odozgo stavite oprane listiće rukole i peršuna. Možete da dodate i komadiće sveže nane.
PICA SA PRŠUTOM
Potrebno je:
* testo za picu
* 500 g mladog sira ili mocarele
* 200 g pršute
* 150 g kačkavalja
* 2 šolje rukole
* nekoliko čeri paradajza

Ispecite testo za picu i dok je toplo preko njega stavite mladi sir. Poređajte pršutu, rukolu i čeri paradajz. Narendajte kačkavalj. Prelijte maslinovim uljem. Po želji možete sami da ispečete testo, da bi pica bila još ukusnija.
OMLET ZA DORUČAK
Potrebno je:
* 150 g rukole
* mladi luk
* kašika maslinovog ulja
* 4 jaja
* kašika parmezana
* 0,25 dl mleka
* so

Rukolu blanširajte kratko, ocedite i izdinstajte sa mladim seckanim lukom na pola kašike ulja. Jaja penasto umutite sa parmezanom, mlekom i malo soli. U tiganju zagrejte ostatak ulja, sipajte rukolu i ispecite omlet. Servirajte uz mladi sir, paradajz i rukolu.
Brza pita
Potrebno je:
* 2 kašike heljdinog brašna
* 2 kašike kukuruznog brašna
* 1/2 praška za pecivo
* 3 jajeta
* 50 g rukole
* 200 g feta ili sremskog belog sira
* 30 ml maslinovog ulja
* 50 ml jogurta
* so

Umutite jaja, dodajte ulje i jogurt. Izgnječite sir i ubacite ga u smesu sa jajima, pa dodajte izmešano brašno sa praškom za pecivo. Posolite po ukusu i na kraju umešajte rukolu. Sipajte smesu u pleh i pecite oko 30 minuta na 180 stepeni.
SALATA KAO PREDJELO
Potrebno je:
* 4 šolje rukole
* 2 paradajza
* 120 g sardine ili tunjevine
* kašika maslinovog ulja
* 2 kašike limunovog soka
* komadići hleba
* so, biber

Tunjevinu ili sardinu pomešajte sa sitno seckanim paradajzom i rukolom. Začinite po želji. Prelijte maslinovim uljem i sokom od limuna. Servirajte u činiju ili tanjir sa tostiranim hlebom. Možete dodati i komadiće avokada.
UKUSNA PASTA
Potrebno je:
* 250 g fuzila
* 200 g kačkavalja
* 100 g parmezana
* 200 g piletine
* 3 šolje rukole
* so, biljni začin

Skuvajte fuzile u slanoj vodi. Piletinu isecite na komadiće, začinite i izdinstajte. Pomešajte testeninu sa mesom, stavite svežu rukolu, izrendajte kačkavalj i sipajte parmezan. Ukrasite jelo sitnim komadićima crvene paprike ili čeri paradajza.
PILETINA SA FLEKICAMA
Potrebno je:
* 250 g piletine
* 4 šolje rukole
* 200 g testenine u obliku flekica ili mašnica
* 4 čeri paradajza
* so, biber, biljni začin

Obarite testeninu u slanoj vodi. Piletinu iseckajte na komadiće, začinite i ispržite. Pomešajte meso sa testom, dodajte opranu rukolu i čeri paradajz. Po želji dodajte blago propržen susam ili prelijte uljem od bundeve.