Grašak na trpezi

Ž. P.

18. 06. 2018. u 17:15

Osobama koje često osećaju umor ova mahunarka bi trebalo da bude primarna namirnica

Грашак на трпези

Shutterstock

GRAŠAK je mahunarka sa najbogatijim hranljivim sastojcima, zbog čega bi u ishranu trebalo da ga uvrste svi, pa i oni koji ga ne vole. Osobama koje često osećaju umor grašak bi trebalo da bude primarna namirnica, jer njegovi sastojci održavaju energiju unutar ćelija organizma, pa samim tim vraćaju i vitalnost. Očuvanju zdravlja pomaže i obilje vitamina, minerala, vlakana i drugih korisnih sastojaka. Kao izvrstan izvor vitamina K čuva zdravlje kostiju i kardiovaskularnog sistema. Ovaj vitamin aktivira osteokalcin koji pomaže pri ugradnji kalcijuma u kosti, a istovremeno održava normalnu gustinu krvi. Obilje folne kiseline i vitamina B6 sprečava nakupljanje homocisteina, sastojka koji, inače, narušava vezivanje kolagena u kostima, što može uzrokovati osteoporozu, a u dobroj meri doprinosi i nastanku ateroskleroze.


PILAV ZA SVA ČULA

Potrebno je: 300 g mlevenog mesa ili piletine, 80 g crnog luka, 2 kašičice margarina, 50 g pasiranog paradajza, kašičica majčine dušice, mleveni crni biber, 2 kašičice univerzalnog začina.

Za pilav: 200 g pirinča, 600 ml tople vode, 250 g graška, 3 kašičice margarina, 2 kašičice univerzalnog začina.

Za posipanje: 4 kašičice narendanog trapista.

Propržite na zagrejanom margarinu naseckani crni luk, dodajte mleveno meso ili piletinu, pa dinstajte oko 15 minuta. Nakon toga dodajte majčinu dušicu, biber, univerzalni začin, pasirani paradajz i dinstajte još oko 10 minuta. Oprani i oceđeni pirinač kratko propržite na margarinu, dodajte univerzalni začin, zalijte vodom i kuvajte na laganoj vatri oko pet minuta. Potom dodajte oceđeni grašak i pokriveno kuvajte još pet minuta. Nakon toga pirinač i grašak stavite na veliki topli tanjir. Po njima rasporedite izdinstano mleveno meso ili piletinu, sve pospite narendanim trapistom i služite toplo.

Savet plus: Kuvani pirinač pre serviranja ostavite da stoji poklopljen oko 5 minuta. Pirinač će biti rastresitiji, a pilav ukusniji.


GOVEĐI GULAŠ

Potrebno je: 500 g junetine ili govedine, glavica sitno iseckanog crnog luka, 2 paradajza iseckana na kocke, 400 g graška, 4 krompira presečena na četvrtine, 2 kašičice soli, kašičica univerzalnog začina, 1/4 kašičice bibera, kašičica belog luka u prahu, 2 kašičice mlevene paprike i 3 šolje vode.

Iseckajte meso na sitnije kocke i pržite na zagrejanom ulju. Kada tečnost iz mesa ispari dodajte šolju vode i kašičicu soli, pa kuvajte oko 20 minuta, odnosno dok ne ispari sva voda. Potom stavite sitno seckani crni luk i pržite desetak minuta. Nakon toga dodajte iseckani paradajz, so, biber, univerzalni začin, beli luk i mlevenu papriku, pa kuvajte još oko pet minuta. Dodajte krompir, grašak i dve šolje vode. Kada proključa, smanjite temperaturu na srednju i kuvajte 30 do 35 minuta.


UKUSNO ZDRAVO VARIVO

Potrebno je: 800 g graška, 200 g blagog salsa sosa (mešavina različitog povrća i začina), 60 g pančete slanine, 2 kašičice ulja, so, 200 g krompira, kašičica narendanog kapra, kašičica gustina i 300 do 350 ml vode.

Oljuštite i operite krompir, pa ga isecite na kockice i stavite da se kuva u provreloj posoljenoj vodi oko 15 minuta. Za to vreme na ulju kratko propržite iseckanu pančetu, dodajte salsu, grašak, kuvani krompir i sve zajedno kratko kuvajte. Na kraju dodajte gustin razmućen u malo vode, kapar, pa sve ostavite da još jednom proključa. Služite kao samostalno jelo ili sa preprženim hlebom ili dvopekom.

Savet plus: Umesto krompira možete da koristite i kuvanu testeninu.


VEGETARIJANSKI UŠTIPCI

Potrebno je: 100 g šampinjona, 400 g krompira, 100 g šargarepe, 100 g celera, 100 g graška, 20 g putera, 1 do 2 kašičice prezli, univerzalni začin, mleveni crni biber i ulje.

Za bešamel sos: 50 g putera, 50 g brašna, 250 ml mleka, jaje, 2 kašičice narendanog parmezana i mleveni muškatni oraščić.

Za paniranje: 2 jajeta, 50 g brašna i 50 g prezli.

Operite, očistite i na listiće iseckajte šampinjone, stavite univerzalni začin i izdinstajte na puteru. Krompir skuvajte, ogulite i ispasirajte. Očišćenu šargarepu, celer i grašak skuvajte u malo slane vode, pa ocedite i usitnite. Posebno pripremite gusti bešamel, tako što ćete na preostali zagrejani puter staviti brašno, promešati, zaliti mlekom i kratko prokuvati. Sos zatim malo ohladite pa umešajte jaje, parmezan i muškatni oraščić. Dodajte zatim pripremljene šampinjone, krompir, povrće i prezle. Prema potrebi posolite, pobiberite i dobro izmešajte. Od dobijene smese oblikujte uštipke, uvaljajte ih u brašno, umućena jaja i prezle, pa pržite na vrelom ulju. Služite sa tartar sosom, jogurtom ili kiselom pavlakom.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije