Mirisno, mirisnije, bosiljak

31. 05. 2018. u 16:41

Bosiljak daje jelu poseban šmek. Ukoliko volite ovaj začin, predlažemo vam nekoliko recepata

Мирисно, мирисније, босиљак

Shutterstock

PICA SA MOCARELOM

Potrebno je

Za testo:

300 g brašna

1 dl mlake vode

20 g svežeg kvasca

2 kašičice ulja

so

Za nadev:

200 g mocarele

150 g šunke

50 g crnih maslina

250 ml paradajz pirea

bosiljak


Izmrvite kvasac, dodajte mlaku vodu, brašno, ulje i so pa umesite testo. Testo treba da bude glatko i ne sme da se lepi za ruke, pa po potrebi dodajte još vode ili brašna. Testo prebacite na podmašćen pleh i rastanjite ga. Ostavite da odstoji 15 minuta. Premažite testo paradajz pireom. Poređajte šunku, zatim narendanu mocarelu i masline. Pecite oko 20 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Kada je pica gotova, pospite svež bosiljak.



KUGLICE OD RIŽE

Potrebno je:

200 g riže okruglog zrna

500 ml vode

crni luk

50 g maslaca

kocka supe od povrća

50 g narendanog parmezana

200 g rikote

80 g oštrog brašna

jaje

kašika sveže narezanog bosiljka

so

ulje za prženje


Na maslacu kratko propržite naseckan crni luk, dodajte pirinač pa sve zajedno dinstajte još minut-dva. Dodajte vruću vodu, so, kocku supe od povrća i kuvajte pet minuta. Sklonite šerpu sa vatre, dodajte narendani parmezan, rikotu i bosiljak, pa promešajte i ohladite. Ostavite pokriveno oko dva sata.

Izmešajte 50 g brašna i jaje pa dodajte pripremljenoj smesi i od nje oblikujte kuglice. Uvaljajte ih u preostalo brašno i pržite u dubokom ulju oko pet minuta. Pržene kuglice stavite na upijajući papir kako bi upio suvišnu masnoću.


PASTA SALATA

Potrebno je

400 g testenine

2 komada pilećih grudi

so

ulje

2 zelene paprike

300 g čeri paradajza

Sos:

kisela pavlaka

100 g majoneza

pola šolje bosiljka

so

biber


Piletinu narežite na kockice, posolite i popržite na teflonskom tiganju sa malo ulja. Testeninu skuvajte u slanoj vodi, a dok se kuva, čeri paradajz presecite na polovine, papriku na kocke. Kad se testenina skuva, isperite je hladnom vodom, ocedite, pa dodajte piletinu i povrće. U manjoj činiji pomešajte kiselu pavlaku, majonez, so, biber, bosiljak, pa prelijte sos preko paste. Pre služenja, ostavite da stoji u frižideru oko sat.



TIKVICE ZAPEČENE U RERNI

Potrebno je:

3 tikvice

2 kašike maslinovog ulja

3 mlada luka

manja veza bosiljka

150 g edamera

2 jaja

100 ml pavlake za kuvanje

2 čena belog luka

so

biber

2 kašike parmezana


Tikvice operite, osušite, narežite na tanje kriške i posolite. Iseckajte mladi luk, bosiljak i narendajte sir. Ako su tikvice pustile vodu, malo ih ocedite i pomešajte sa lukom, bosiljkom i sirom. Posudu za pečenje premažite maslinovim uljem, pa u njoj rasporedite tikvice.

Izmutite jaja, umešajte pavlaku, iseckan beli luk, malo soli, bibera i prelijte preko tikvica. Pecite 15 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, zatim pospite parmezanom i pecite još 10 minuta.



BRUSKETI SA PESTOM

Potrebno je:

francuski baget

maslinovo ulje

čen belog luka

100 tanko rezane pršute

100 g mocarele

Pesto:

3 šolje lišća od bosiljka

3 čena belog luka

100 g parmezana

20 g pinjola

1 dl maslinovog ulja

pola kašičice soli


Operite listove bosiljka, izmiksujte ga u blenderu s belim lukom i pinjolima. Dodajte parmezan, postepeno dolivajte maslinovo ulje i još miksujte da se sve sjedini u masu poput majoneza. Po potrebi dodajte još soli ili ulja.

Francuski baget narežite na kriške. Pomešajte maslinovo ulje i sitno seckan beli luk i tom mešavinom premažite hleb. Zapecite pet minuta u rerni. Kad se hleb ohladi, premažite ga pestom od bosiljka. Pršutu narežite na malo veće komade, pa stavite po tri-četiri tanka komada na svako parče hleba. Prekrijte sa malo mocarele i vratite nazad u rernu da se sir otopi.



GRILOVANA PILETINA

Potrebno je:

4 komada pilećih grudi

šolja prezli

1/3 šolje narendanog parmezana

kašika peršuna

150 g slanine

90 g maslaca

2 čena belog luka

kašičica senfa u prahu

Sos:

1/3 šolje maslinovog ulja

1/4 šolje sirćeta

čen belog luka

šolja svežih listića bosiljka

1/3 šolje pavlake za kuvanje

žumance

so i biber


U činiji pomešajte prezle, parmezan i peršun. Slaninu narežite jako sitno i propržite na teflonskom tiganju dok ne postane hrskava, a onda je stavite na papirni ubrus da se ocedi masnoća. Zatim slaninu ubacite u prezle. Rastopite maslac u tiganju i odmah mu dodajte beli luk i senf. Izmešajte da se sastojci spoje i odmah sklonite sa vatre. Posolite pileća prsa i uvaljajte ih prvo u smesu od maslaca, a zatim u prezle. Piletinu poređajte u pliću posudu za pečenje i pecite oko pola sata u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

Kada piletina bude skoro pečena napravite sos. Pomešajte sve sastojke, osim žumanca, u manju šerpu. Stavite na šporet i mešajte dok se ne ugreje. Kada se smesa zagrejala dodajte žumance i mešajte dok se sos ne zgusne. Sklonite sa vatre i posolite i pobiberite po ukusu. Piletinu izvadite iz rerne, prelijte sosom i poslužite uz povrće po želji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije