Mirisno, mirisnije, bosiljak
31. 05. 2018. u 16:41
Bosiljak daje jelu poseban šmek. Ukoliko volite ovaj začin, predlažemo vam nekoliko recepata

Shutterstock
PICA SA MOCARELOM
Potrebno je
Za testo:
300 g brašna
1 dl mlake vode
20 g svežeg kvasca
2 kašičice ulja
so
Za nadev:
200 g mocarele
150 g šunke
50 g crnih maslina
250 ml paradajz pirea
bosiljak
Izmrvite kvasac, dodajte mlaku vodu, brašno, ulje i so pa umesite testo. Testo treba da bude glatko i ne sme da se lepi za ruke, pa po potrebi dodajte još vode ili brašna. Testo prebacite na podmašćen pleh i rastanjite ga. Ostavite da odstoji 15 minuta. Premažite testo paradajz pireom. Poređajte šunku, zatim narendanu mocarelu i masline. Pecite oko 20 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Kada je pica gotova, pospite svež bosiljak.
KUGLICE OD RIŽE

Potrebno je:
200 g riže okruglog zrna
500 ml vode
crni luk
50 g maslaca
kocka supe od povrća
50 g narendanog parmezana
200 g rikote
80 g oštrog brašna
jaje
kašika sveže narezanog bosiljka
so
ulje za prženje
Na maslacu kratko propržite naseckan crni luk, dodajte pirinač pa sve zajedno dinstajte još minut-dva. Dodajte vruću vodu, so, kocku supe od povrća i kuvajte pet minuta. Sklonite šerpu sa vatre, dodajte narendani parmezan, rikotu i bosiljak, pa promešajte i ohladite. Ostavite pokriveno oko dva sata.
Izmešajte 50 g brašna i jaje pa dodajte pripremljenoj smesi i od nje oblikujte kuglice. Uvaljajte ih u preostalo brašno i pržite u dubokom ulju oko pet minuta. Pržene kuglice stavite na upijajući papir kako bi upio suvišnu masnoću.
PASTA SALATA

Potrebno je
400 g testenine
2 komada pilećih grudi
so
ulje
2 zelene paprike
300 g čeri paradajza
Sos:
kisela pavlaka
100 g majoneza
pola šolje bosiljka
so
biber
Piletinu narežite na kockice, posolite i popržite na teflonskom tiganju sa malo ulja. Testeninu skuvajte u slanoj vodi, a dok se kuva, čeri paradajz presecite na polovine, papriku na kocke. Kad se testenina skuva, isperite je hladnom vodom, ocedite, pa dodajte piletinu i povrće. U manjoj činiji pomešajte kiselu pavlaku, majonez, so, biber, bosiljak, pa prelijte sos preko paste. Pre služenja, ostavite da stoji u frižideru oko sat.
TIKVICE ZAPEČENE U RERNI

Potrebno je:
3 tikvice
2 kašike maslinovog ulja
3 mlada luka
manja veza bosiljka
150 g edamera
2 jaja
100 ml pavlake za kuvanje
2 čena belog luka
so
biber
2 kašike parmezana
Tikvice operite, osušite, narežite na tanje kriške i posolite. Iseckajte mladi luk, bosiljak i narendajte sir. Ako su tikvice pustile vodu, malo ih ocedite i pomešajte sa lukom, bosiljkom i sirom. Posudu za pečenje premažite maslinovim uljem, pa u njoj rasporedite tikvice.
Izmutite jaja, umešajte pavlaku, iseckan beli luk, malo soli, bibera i prelijte preko tikvica. Pecite 15 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, zatim pospite parmezanom i pecite još 10 minuta.
BRUSKETI SA PESTOM

Potrebno je:
francuski baget
maslinovo ulje
čen belog luka
100 tanko rezane pršute
100 g mocarele
Pesto:
3 šolje lišća od bosiljka
3 čena belog luka
100 g parmezana
20 g pinjola
1 dl maslinovog ulja
pola kašičice soli
Operite listove bosiljka, izmiksujte ga u blenderu s belim lukom i pinjolima. Dodajte parmezan, postepeno dolivajte maslinovo ulje i još miksujte da se sve sjedini u masu poput majoneza. Po potrebi dodajte još soli ili ulja.
Francuski baget narežite na kriške. Pomešajte maslinovo ulje i sitno seckan beli luk i tom mešavinom premažite hleb. Zapecite pet minuta u rerni. Kad se hleb ohladi, premažite ga pestom od bosiljka. Pršutu narežite na malo veće komade, pa stavite po tri-četiri tanka komada na svako parče hleba. Prekrijte sa malo mocarele i vratite nazad u rernu da se sir otopi.
GRILOVANA PILETINA

Potrebno je:
4 komada pilećih grudi
šolja prezli
1/3 šolje narendanog parmezana
kašika peršuna
150 g slanine
90 g maslaca
2 čena belog luka
kašičica senfa u prahu
Sos:
1/3 šolje maslinovog ulja
1/4 šolje sirćeta
čen belog luka
šolja svežih listića bosiljka
1/3 šolje pavlake za kuvanje
žumance
so i biber
U činiji pomešajte prezle, parmezan i peršun. Slaninu narežite jako sitno i propržite na teflonskom tiganju dok ne postane hrskava, a onda je stavite na papirni ubrus da se ocedi masnoća. Zatim slaninu ubacite u prezle. Rastopite maslac u tiganju i odmah mu dodajte beli luk i senf. Izmešajte da se sastojci spoje i odmah sklonite sa vatre. Posolite pileća prsa i uvaljajte ih prvo u smesu od maslaca, a zatim u prezle. Piletinu poređajte u pliću posudu za pečenje i pecite oko pola sata u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
Kada piletina bude skoro pečena napravite sos. Pomešajte sve sastojke, osim žumanca, u manju šerpu. Stavite na šporet i mešajte dok se ne ugreje. Kada se smesa zagrejala dodajte žumance i mešajte dok se sos ne zgusne. Sklonite sa vatre i posolite i pobiberite po ukusu. Piletinu izvadite iz rerne, prelijte sosom i poslužite uz povrće po želji.