Najlepše voće proleća
28. 05. 2018. u 14:29
Jagode se najbolje, kažu sladokusci, slažu sa čokoladom, ali su sjajne i za sladoled, slatko i kompote. Zato kupite jagode, pročitajte naše predloge i uživanje može da počne
.jpg)
Shutterstock
Još malo i neće više biti jagoda, zato požurite. Iteresantan je podatak da samo osam jagoda dnevno zadovoljava dnevnu potrebu za vitaminom C. Ovo aromatično voće mnogostruko korisno za zdravlje, ukusno je sveže, ali se odlično "uklapa" i u poslastice koje nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
Najbolje se, kažu sladokusci, slažu sa čokoladom, ali su sjajne i za sladoled, slatko i kompote. Zato kupite jagode, pročitajte naše predloge i uživanje može da počne.
BOBIČASTA TORTA
Potrebno za koru: 6 jaja, 250 g šećera, 7 kašika vrele vode, 180 g oštrog brašna, prašak za pecivo, 3 kašike čokolade u prahu. Za krem: 500 g jagoda, 400 ml šlaga, 2 voćna jogurta od jagode, 70 g šećera, malo ekstrakta od jagode, 2 listića želatina. Za glazuru: 100 g čokolade za kuvanje, 100 ml šlaga
Umutite sneg od belanaca i postepeno dodajte šećer i miksajte dok se ne otopi. Dodajte jedno po jedno žumance naizmenično sa vrelom vodom, a na kraju ručno umešajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i čokoladom u prahu. Koru ispecite u kalupu oko četrdesetak minuta na 180 stepeni.
Isecite jagode na komadiće, umutite šlag, dodajte jogurte, šećer, jagode, ekstrakt od jagoda i otopljeni želatin. Ohlađenu koru isecite po pola, vratite obruč od kalupa, na donji deo namažite sav krem i poklopite drugim delom kore. Ostavite u frižideru sat-dva. Skinite obruč i tortu prelijte čokoladnom glazurom i ukrasite.
* * * * * * * * * * *
JAGODE U KREVETU OD ČOKOLADE
Potrebno je za koru: keks, 225 g putera, 200 g crne čokolade, 6 jaja, 300 g šećera, vanilin šećer, 375 g brašna, prašak za pecivo.Za krem: žele od jagode, 200 g jagoda, 2 kašike šećera, 3 kašike hladne vode, puding od vanile, krema od čokolade, 400 g čokolade za kuvanje, 500 ml slatke pavlake
.jpg)
Rastopite puter i razlomljene komade crne čokolade. Ostavite da se malo ohladi. Jaja sa šećerom i vanilin šećerom dobro izmutite. Pomešajte brašno i prašak za pecivo, prosejte i umešajte u dva navrata u smesu od jaja. Na kraju umešajte smesu od čokolade. Testo izlijte u pleh obložen papirom za pečenje i poravnajte. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta.
Jagode izmiksajte u blenderu i stavite na laganu vatru da prokuva. Puding pomešajte sa šećerom i sa 3 kašike vode. Jagode sklonite sa vatre, umešajte preliv i vratite na vatru dok ne provri. Pustite minut i prelijte preko ohlađene kore. Pustite da se ohladi. 400 ml slatke pavlake zagrejte do vrenja, ubacite razlomljene komade čokolade. Dobro promešajte i ostavite da se hladi. Umutite 100 ml slatke pavlake, lagano umešajte u krem od čokolade (može i mikserom na srednjoj brzini). Krem izlijte na žele od jagoda, poravnajte i složite preko polovine jagoda kao dekoraciju.
* * * * * * * * * * *
LIMUJAGODA
Potrebno: 450 g jagoda, 10 manjih listova nane i limunada
.jpg)
Operite jagode, očistite od peteljki i na sitno iseckajte. Jagode sa listovima mente stavite u blender i dobro izmiksajte. Smesu propasirjte kroz cediljku. List nane malo protrljajte a zatim njim pređite preko ruba čaše. Pire od jagoda i mente stavite u dve čaše i ostavite u frižider na desetak minuta. Hladnu limunadu polagano sipajte do vrha čaše i dekorišite nanom.
* * * * * * * * * * *
CARSKE CRVENE
.jpg)
Potrebno je: 600 g jagoda, šećerni sirup, rum ili limunov sok, 200 ml šlaga i kašika seckanih pistaća.
Odaberite lepe i sveže jagode, operite ih i ocedite. Veće prepolovite ili isecite na krupnije komade. Prelijte ih šećernim sirupom. Polijte ih po želji i limunovim sokom. Podelite ih u široke čaše i ostavite u frižideru. Pre posluživanja umutite šlag i ukrasite jagodama. Pospite naseckanim pistaćima.