Specijaliteti sa mladim graškom
23. 05. 2018. u 11:41
Sezona je mladog graška, iskoristite ga dok se još može pronaći na pijacama

Shutterstock
OBROK SA ŠAMPINjONIMA
Potrebno je:
* 100 g graška
* 200 g šampinjona
* glavica crnog luka
* 2 čena belog luka
* paradajz
* 2 kašike ulja
* 1 dl belog vina
* kašika svežeg peršuna
* so, biljni začin
Grašak očistite i skuvajte u kipućoj vodi. Pečurke operite, očistite i isecite. Sitno iseckani beli luk dinstajte na zagrejanom ulju. Zatim dodajte na kockice iseckani crni luk i pržite dok ne omekša, pa stavite začine po želji. Promešajte i dodajte kriške paradajza. Sipajte belo vino i stavite šampinjone, promešajte i na umerenoj temperaturi pržite dok ne postanu meke i sočne. Dodajte kuvani grašak, ponovo promešajte i krčkajte oko pet minuta. Na kraju začinite peršunom.
SENDVIČ SA PIREOM
Potrebno je:
* 8 kriški hleba
* 1 kg graška
* glavica crnog luka
* čen belog luka
* veza peršuna
* kašika brašna
* malo ulja
* so, biljni začin
* kašika mirođije

Na ulju propržite sitno isečenu glavicu crnog luka i propasirani beli luk, dodajte grašak i šolju vode, na tihoj vatri dinstajte dok grašak ne smekša. Začinite ga, dodajte mirođiju i peršun, pa uz mešanje dinstajte još desetak minuta, uz povremeno dolivanje vode. Grašak propasirajte u blenderu, dodajte brašno razmućeno u malo mlake vode, pa uz stalno mešanje kuvajte još kratko. Dobijeni pire namažite na kriške hleba.
UKUSNE ĆUFTE
Potrebno je:
* 400 g mlevenog mesa
* kriška suvog hleba
* jaje
* glavica crnog luka
* 2 čena belog luka
* šargarepa
* 500 g graška
* 4 dl soka od paradajza
* ulje, so, mleveni biber
* kašika seckanog peršuna

Krišku suvog hleba potopite u malo mlake vode. Dobro ocedite, dodajte mleveno meso, so i biber. Sve dobro izmešajte. Od ove mase pravite loptice i uvaljajte u brašno. U posudu stavite dve kašike ulja, zagrejte i propržite loptice sa jedne i druge strane, dodajte seckani crni i beli luk i šargarepu. Pržite kratko, dodajte grašak, sok od paradajza, vodu, so i seckani peršun. Ostavite da krčka oko 35 minuta, uz povremeno mešanje.
BRZI RIŽOTO
Potrebno je:
* 500 g graška
* 100 g crvenog pasulja
* 100 g pirinča
* glavica crnog luka
* 1 krompir
* ulje
* so, biber

Iseckajte luk, propržite ga na ulju, dodajte grašak pa ga malo izdinstajte. Dodajte šoljicu vode i opran i malo obaren pirinač i pasulj. Dodajte začin i nalijte još malo vode, poklopite i ostavite da se ukrčka i ispari voda. Jelo je spremno i poslužite ga toplo.
ZELENI ROLAT
Potrebno je:
* 500 g graška
* grančica sveže nane,
* 5 jaja
* 150 g kozjeg sira
* 150 g krem- sira
* 200 g salame
* maslinovo ulje
* so, biber

Zagrejte rernu na 210 stepeni. Maslinovim uljem podmažite pleh, skuvajte grašak i izmiksajte ga u blenderu, sa jajima i nanom. Posolite i pobiberite, dobro promešajte i pecite 25 minuta. Gotovu koru izvadite iz pleha, okrenite i ostavite da se ohladi. U činiji pomešajte kozji i krem-sir, pa premažite preko kore. Rasporedite salamu i čvrsto uvijte u rolat, obavijte folijom i ostavite u frižideru. Isecite na kriške.