Specijaliteti sa mladim graškom

Ž. P.

23. 05. 2018. u 11:41

Sezona je mladog graška, iskoristite ga dok se još može pronaći na pijacama

Специјалитети са младим грашком

Shutterstock

OBROK SA ŠAMPINjONIMA


Potrebno je:

* 100 g graška

* 200 g šampinjona

* glavica crnog luka

* 2 čena belog luka

* paradajz

* 2 kašike ulja

* 1 dl belog vina

* kašika svežeg peršuna

* so, biljni začin


Grašak očistite i skuvajte u kipućoj vodi. Pečurke operite, očistite i isecite. Sitno iseckani beli luk dinstajte na zagrejanom ulju. Zatim dodajte na kockice iseckani crni luk i pržite dok ne omekša, pa stavite začine po želji. Promešajte i dodajte kriške paradajza. Sipajte belo vino i stavite šampinjone, promešajte i na umerenoj temperaturi pržite dok ne postanu meke i sočne. Dodajte kuvani grašak, ponovo promešajte i krčkajte oko pet minuta. Na kraju začinite peršunom.



SENDVIČ SA PIREOM


Potrebno je:

* 8 kriški hleba

* 1 kg graška

* glavica crnog luka

* čen belog luka

* veza peršuna

* kašika brašna

* malo ulja

* so, biljni začin

* kašika mirođije

Na ulju propržite sitno isečenu glavicu crnog luka i propasirani beli luk, dodajte grašak i šolju vode, na tihoj vatri dinstajte dok grašak ne smekša. Začinite ga, dodajte mirođiju i peršun, pa uz mešanje dinstajte još desetak minuta, uz povremeno dolivanje vode. Grašak propasirajte u blenderu, dodajte brašno razmućeno u malo mlake vode, pa uz stalno mešanje kuvajte još kratko. Dobijeni pire namažite na kriške hleba.



UKUSNE ĆUFTE


Potrebno je:

* 400 g mlevenog mesa

* kriška suvog hleba

* jaje

* glavica crnog luka

* 2 čena belog luka

* šargarepa

* 500 g graška

* 4 dl soka od paradajza

* ulje, so, mleveni biber

* kašika seckanog peršuna

Krišku suvog hleba potopite u malo mlake vode. Dobro ocedite, dodajte mleveno meso, so i biber. Sve dobro izmešajte. Od ove mase pravite loptice i uvaljajte u brašno. U posudu stavite dve kašike ulja, zagrejte i propržite loptice sa jedne i druge strane, dodajte seckani crni i beli luk i šargarepu. Pržite kratko, dodajte grašak, sok od paradajza, vodu, so i seckani peršun. Ostavite da krčka oko 35 minuta, uz povremeno mešanje.



BRZI RIŽOTO


Potrebno je:

* 500 g graška

* 100 g crvenog pasulja

* 100 g pirinča

* glavica crnog luka

* 1 krompir

* ulje

* so, biber

Iseckajte luk, propržite ga na ulju, dodajte grašak pa ga malo izdinstajte. Dodajte šoljicu vode i opran i malo obaren pirinač i pasulj. Dodajte začin i nalijte još malo vode, poklopite i ostavite da se ukrčka i ispari voda. Jelo je spremno i poslužite ga toplo.



ZELENI ROLAT


Potrebno je:

* 500 g graška

* grančica sveže nane,

* 5 jaja

* 150 g kozjeg sira

* 150 g krem- sira

* 200 g salame

* maslinovo ulje

* so, biber

Zagrejte rernu na 210 stepeni. Maslinovim uljem podmažite pleh, skuvajte grašak i izmiksajte ga u blenderu, sa jajima i nanom. Posolite i pobiberite, dobro promešajte i pecite 25 minuta. Gotovu koru izvadite iz pleha, okrenite i ostavite da se ohladi. U činiji pomešajte kozji i krem-sir, pa premažite preko kore. Rasporedite salamu i čvrsto uvijte u rolat, obavijte folijom i ostavite u frižideru. Isecite na kriške.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije