Starinski recepti

Ž. P.

11. 05. 2018. u 14:28

Ukoliko ste ljubitelj klsičnih slatkiša, predlažemo vam da isprobate nekoliko recepata

Старински рецепти

Shutterstock

SLASNE KNEDLE


Potrebno je:

* 500 g krompir pirea

* 1 jaje

* 125 g brašna

* kašičica putera

* 150 g prezli

* 25 g putera

* dvadesetak šljiva

* šećer u prahu


Napravite pire krompir, pomešajte sa jajetom i dodajte brašno, pa napravite testo koje ćete iseći na kocke. Svaku kocku blago rukama rastanjite, po sredini stavite šljivu očišćenu od koščice, presavijte i napravite loptice. U ključalu vodu ubacujte knedle i kuvajte ih oko deset minuta. Kad isplivaju na površinu, izvadite ih rešetkastom kašikom u tiganj u kojem ste na malo putera propržili prezle. Pospite knedle šećerom u prahu, a možete i vanilin šećerom.



KOH OD GRIZA


Potrebno je:

* 8 jaja

* 8 kašika šećera

* 8 kašika griza

* 3 kašike brašna

* kesica praška za pecivo

Za preliv:

* 1 l mleka

* 6 kašika šećera

* kesica vanilin šećera

Umutite penasto belanca, dodajte šećer i žumanca, pa griz i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Tepsiju podmažite margarinom i pospite brašnom. Sipajte masu i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 15 minuta. Mleko, šećer i vanilin šećer stavite da provri. Vruć koh prelijte prokuvanim mlekom, ostavite da se ohladi, isecite i poslužite.



UKUSNE KROFNE


Potrebno je:

* 750 g brašna

* 1 dl ulja

* 4 kašike šećera

* jaje

* žumance

* 1/2 l mleka

* 40 g svežeg kvasca

* malo soli,

* prah šećera,

* kesica vanilin šećera

Kvasac rastopite u decilitru toplog mleka sa malo šećera i malo brašna, pa pustite da naraste. Za to vreme umutite jaja sa ostatkom mleka, šećera i malo soli, dodajte kvasac, brašno i ulje uz stalno mešanje varjačom. Ostavite testo na toplom da naraste, pa ga razvucite na centimetar debljine, a onda čašom ili modlom vadite krofne. Ostavite ih oko pola sata da još narastu, pa ih pržite u vrelom ulju. Pospite ih prah šećerom pomešanim sa vanilin šećerom i po želji dodajte pekmez.



REZANCI SA MAKOM


Potrebno je:

* 500 g brašna

* 1 jaje

* 1 žumance

* malo soli

* 2 dl mlake vode

* 200 g mlevenog maka

* 100 g šećera u prahu

Umutite testo od brašna, jaja, soli i mlake vode, napravite testo i ostavite da stoji pola sata. Razvaljajte ga na pobrašnjenoj površini, isecite na trake i isecite u široke rezance, koje ćete kuvati u slanoj kipućoj vodi. Kada isplivaju na površinu, kuvajte ih još dva-tri minuta, pa ocedite. Dodajte mleveni mak i šećer u prahu, pa poslužite.



PITA SA VIŠNjAMA


Potrebno je:

* kore za pitu

Za fil:

* 4 jaja

* čaša šećera

* čaša ulja

* čaša jogurta

* čaša griza

* kesica praška za pecivo

* 700 g višanja

Za preliv:

* 4 čaše vode

* 2 čaše šećera

* 1 kesica vanilin šećera

Jaja i šećer penasto umutite mikserom, dodajte griz pomešan sa praškom za pecivo, ulje i jogurt, mutite još malo. Kore razdvojte i podelite na šest gomilica po tri kore. Prvu koru raširite i premažite sa četiri-pet kašika fila, drugu stavite preko i uradite isto tako, pa stavite treću koru, a preko nje poređajte višnje. Urolajte kore u tanak i okrugao rolat i tako uradite još šest puta. Poprskajte pitu sa malo ulja odozgo pre pečenja, pa je pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok ne porumeni. Dok se peče, pripremite preliv - šećer i vanilin šećer stavite u šerpu, prelijte vodom i kuvajte 10 minuta dok ne provri povremeno mešajući. Vreo sirup prelijte preko ohlađene i isečene pite.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Nn

11.05.2018. 14:47

Knedle od sljiva su mnogo bolje kad donate griz I brasno uKrompir. Manje se lepe za ruke.

Маја М.

11.05.2018. 16:39

@Nn - У преполовљене шљиве ставите мало цимета и шећера. Вреди.