Starinski recepti
11. 05. 2018. u 14:28
Ukoliko ste ljubitelj klsičnih slatkiša, predlažemo vam da isprobate nekoliko recepata

Shutterstock
SLASNE KNEDLE
Potrebno je:
* 500 g krompir pirea
* 1 jaje
* 125 g brašna
* kašičica putera
* 150 g prezli
* 25 g putera
* dvadesetak šljiva
* šećer u prahu
Napravite pire krompir, pomešajte sa jajetom i dodajte brašno, pa napravite testo koje ćete iseći na kocke. Svaku kocku blago rukama rastanjite, po sredini stavite šljivu očišćenu od koščice, presavijte i napravite loptice. U ključalu vodu ubacujte knedle i kuvajte ih oko deset minuta. Kad isplivaju na površinu, izvadite ih rešetkastom kašikom u tiganj u kojem ste na malo putera propržili prezle. Pospite knedle šećerom u prahu, a možete i vanilin šećerom.
KOH OD GRIZA
Potrebno je:
* 8 jaja
* 8 kašika šećera
* 8 kašika griza
* 3 kašike brašna
* kesica praška za pecivo
Za preliv:
* 1 l mleka
* 6 kašika šećera
* kesica vanilin šećera

Umutite penasto belanca, dodajte šećer i žumanca, pa griz i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Tepsiju podmažite margarinom i pospite brašnom. Sipajte masu i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 15 minuta. Mleko, šećer i vanilin šećer stavite da provri. Vruć koh prelijte prokuvanim mlekom, ostavite da se ohladi, isecite i poslužite.
UKUSNE KROFNE
Potrebno je:
* 750 g brašna
* 1 dl ulja
* 4 kašike šećera
* jaje
* žumance
* 1/2 l mleka
* 40 g svežeg kvasca
* malo soli,
* prah šećera,
* kesica vanilin šećera

Kvasac rastopite u decilitru toplog mleka sa malo šećera i malo brašna, pa pustite da naraste. Za to vreme umutite jaja sa ostatkom mleka, šećera i malo soli, dodajte kvasac, brašno i ulje uz stalno mešanje varjačom. Ostavite testo na toplom da naraste, pa ga razvucite na centimetar debljine, a onda čašom ili modlom vadite krofne. Ostavite ih oko pola sata da još narastu, pa ih pržite u vrelom ulju. Pospite ih prah šećerom pomešanim sa vanilin šećerom i po želji dodajte pekmez.
REZANCI SA MAKOM
Potrebno je:
* 500 g brašna
* 1 jaje
* 1 žumance
* malo soli
* 2 dl mlake vode
* 200 g mlevenog maka
* 100 g šećera u prahu

Umutite testo od brašna, jaja, soli i mlake vode, napravite testo i ostavite da stoji pola sata. Razvaljajte ga na pobrašnjenoj površini, isecite na trake i isecite u široke rezance, koje ćete kuvati u slanoj kipućoj vodi. Kada isplivaju na površinu, kuvajte ih još dva-tri minuta, pa ocedite. Dodajte mleveni mak i šećer u prahu, pa poslužite.
PITA SA VIŠNjAMA
Potrebno je:
* kore za pitu
Za fil:
* 4 jaja
* čaša šećera
* čaša ulja
* čaša jogurta
* čaša griza
* kesica praška za pecivo
* 700 g višanja
Za preliv:
* 4 čaše vode
* 2 čaše šećera
* 1 kesica vanilin šećera

Jaja i šećer penasto umutite mikserom, dodajte griz pomešan sa praškom za pecivo, ulje i jogurt, mutite još malo. Kore razdvojte i podelite na šest gomilica po tri kore. Prvu koru raširite i premažite sa četiri-pet kašika fila, drugu stavite preko i uradite isto tako, pa stavite treću koru, a preko nje poređajte višnje. Urolajte kore u tanak i okrugao rolat i tako uradite još šest puta. Poprskajte pitu sa malo ulja odozgo pre pečenja, pa je pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok ne porumeni. Dok se peče, pripremite preliv - šećer i vanilin šećer stavite u šerpu, prelijte vodom i kuvajte 10 minuta dok ne provri povremeno mešajući. Vreo sirup prelijte preko ohlađene i isečene pite.
Nn
11.05.2018. 14:47
Knedle od sljiva su mnogo bolje kad donate griz I brasno uKrompir. Manje se lepe za ruke.
@Nn - У преполовљене шљиве ставите мало цимета и шећера. Вреди.
Komentari (2)