Gurmanluci sa plavim patlidžanom

19. 04. 2018. u 09:15

Grilovani patlidžan u sosu, punjene korpe, hladna salata, pileće rolnice, zapečena piletina sa travama, plavi namaz, ukusna musaka...

Гурманлуци са плавим патлиџаном

Grilovani patlidžan u sosu Shutterstock

Grilovani patlidžan u sosu

Potrebno je:

* 4 patlidžana

* 2 kašike soka od limuna

* 3 čena belog luka

* 5 kašika maslinovog ulja

* so

Sos:

* 600 g paradajza

* 2 čena belog luka

* 2 kašike maslinovog ulja

* kašika iseckanog bosiljka

* so, biber

Očistite patlidžan i isecite ga uzdužno. Posolite ga i prelijte limunom. Ostavite da odstoji 30 minuta. Iscedite ga i posušite salvetom. Premažite maslinovim uljem i pecite dva-tri minuta. Okrenite, premažite ponovo i pospite belim lukom. Pecite još malo dok ne porumeni.

Paradajz prelijte vrelom vodom, oljuštite i iskecajte na kockice. Iseckajte beli luk i umešajte ga, posolite, pobiberite, dodajte bosiljak i maslinovo ulje. Servirati grilovani patlidžan uz sos.

Punjene korpe

Potrebno je:

* 4 patlidžana srednje veličine

* 200 g mlevenog mesa

* 4 manja paradajza

* crvena sveža paprika

* glavica crnog luka

* 4 češnja belog luka

* šolja kuvanog pirinča

* biber

* so

Isecite patlidžan napola i izdubite sredinu koju ćete propržiti da porumeni. Ispržite meso, crni i beli luk i pirinač. Začinite po ukusu. Napunite patlidžan tako što ćete na dno staviti meso, a preko njega sredinu patlidžana. Isecite paradajz na kriške i položite po vrhu. Pecite u rerni 15 minuta, a pre služenja ukrasite svežim bosiljkom i krem-sirom.

Hladna salata

Potrebno je:

* 2 patlidžana

* 4 crvene paprike

* 4-5 čena belog luka

* veza peršuna

* 50 ml vinskog sirćeta

* 50 ml ulja

* so

Pomešajte ulje i sirće i posolite malo više. Iseckajte beli luk, operite patlidžan i isecite ga na tanke štangle. Kratko ih propržite na roštilju. Ispecite papriku i stavite je u najlon kesu. Oljuštite je, ali je ne cedite. Patlidžan stavite u staklenu posudu ili teglu. Pospite seckanim belim lukom, sirćetom i uljem. Uvijte teglu u toplo i ostavite da se ohladi. Čuvajte je u frižideru i služite hladnu.

Pileće rolnice

Potrebno je:

* 2 patlidžana

* 50 ml maslinovog ulja

* 600 g pilećih grudi

* so, biber

Operite patlidžan, osušite ga i isecite na tanke režnjeve, posolite i ostavite pet minuta. Pržite patlidžan na vrelom maslinovom ulju, pa ostavite na kuhinjskom papiru da se ocedi. Operite pileće grudi i isecite ih na tanke režnjeve. Začinite solju i biberom, pa stavite na režanj patlidžana. Urolajte i pričvrstite čačkalicom. Rolnice stavite na tiganj, pa ih pecite sa svih strana na ulju oko 10 minuta. Poslužite sa salatom po izboru.

Zapečena piletina sa travama

Potrebno je:

* 4 komada pilećih prsa

* 1 patlidžan

* 3 manja paradajza

* 100 g kačkavalja

* 100 g parmezana

* so, biber, origano, bosiljak, maslinovo ulje

Operite patlidžan i isecite ga na deblje krugove. Začinite po želji. Posolite pileća prsa i stavite ih preko paradajza. Premažite maslinovim uljem. Pecite 15 minuta u zagrejanoj rerni. Pospite sirom, parmezanom i bosiljkom i vratite u rernu. Pecite još pola sata i služite toplo.

Plavi namaz

Potrebno je:

* 2 patlidžana

* 2-3 čena belog luka

* glavica crnog luka

* crvena paprika

* paradajz

* 2 kašike maslinovog ulja

* so

* biber

* peršun

* slatka paprika

Oljuštite patlidžan i iseckajte ga na veće komade. Dinstajte sa belim lukom i malo maslinovog ulja dok sasvim ne omekša. Iseckajte sitno luk, crvenu papriku i paradajz. Kad se smesa sa patlidžanom ohladi, izgnječite je i dodajte luk, papriku i paradajz, još malo maslinovog ulja, so i biber. Pospite peršunom i držite u frižideru do služenja.

Ukusna musaka

Potrebno je:

* 4 plava patlidžana

* 6 krompira

* 2 veća paradajza

* 300 g mlevenog mesa

* glavica crnog luka

* sveža crvena paprika

* 2 kašike paradajz pirea

* 200 g kačkavalja

* 2 kašike brašna

* 50 g putera

* 1/2 kašičice origana

* 2 šolje svežeg mleka

* 2 jaja

Opran plavi patlidžan isecite na kriške, posolite i ostavite da odstoji 15 minuta da iscuri gorak sok. Potom kriške operite i propržite sa obe strane da dobiju zlatkastu boju. Za to vreme oljuštite krompir i isecite ga na tanke kriške. Kratko propržite na ulju, posolite, iscedite suvišnu masnoću pa poređajte po plehu za pečenje. Crni luk iseckajte sitno, pržite dok ne porumeni, a onda dodajte sitno iseckanu papriku, paradajz i mleveno meso, sve sjedinite i pržite pet minuta. U smesu dodajte origano, so i paradajz pire, pa pržite još 20 minuta na srednjoj temperaturi. Smesu rasporedite po krompiru, a preko nje poređajte plavi patlidžan. Potom pripremite bešamel sos tako što ćete brašno upržiti na puteru. Dodajte mleko i sos kuvajte na tihoj vatri neprestano mešajući. Sklonite sa ringle pa umešajte jaja. Gotov sos sipajte preko plavog patlidžana, pospite narendanim kačkavaljem, pa pecite u rerni na 200 stepeni oko sat. Musaku možete da završite i sa kriškama plavog patlidžana i paradajza.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije