Carstvo testenina
17. 04. 2018. u 19:15
Omiljena karbonara; Špagete bolonjeze; Prefinjena tunjevina; Sa grilovanim povrćem

Thinkstock
OMILjENA KARBONARA
Potrebno je:
* 400 g špageta ili druge vrste paste
* 4 jaja
* 100 g slanine
* 100 g narendanog pekorina
* vrhunskog italijanskog ovčijeg sira ili nekog drugog sličnog njemu
* biber
* maslinovo ulje
Testeninu skuvajte u posoljenoj vodi, a za to vreme u tiganju sa malo ulja kratko propržite slaninu iseckanu na male komadiće. Jaja koja su izvesno vreme stajala na sobnoj temperaturi umutite sa biberom i pekorinom. Potom procedite testeninu zadržavajući jednu šoljicu vode od kuvanja. Špagete stavite u tiganj sa prženom slaninicom i dobro promešajte, a zatim sadržaj preručite u činiju. Nastavite da mešate i po potrebi sipajte vodu u kojoj se kuvala testenina. Poslužite čim je gotovo sa još bibera i rendanog sira.
ŠPAGETE BOLONjEZE
Potrebno je:
* pakovanje špageta
* 350 g mlevenog mesa
* 3 paradajza * 200 ml paradajz sosa
* glavica crnog luka * šargarepa
* 3 kašike ulja
* 3 češnja belog luka
* origano
* 2 kašike mleka
* 100 ml crvenog vina

Špagete skuvajte u slanoj vodi, a crni luk i šargarepu izrendajte jer na taj način dodatno puštaju slatkoću. Na zagrejano ulje stavite mleveno meso da se prodinsta zajedno sa posoljenim i iseckanim belim lukom, kao i sa izrendanom mešavinom šargarepe i crnog luka. U sjedinjenu masu dodajte malo paradajz sosa, malo crvenog vina i paradajz isečen na kocke. Ostavite da se dobro skuva, pa na kraju radi boljeg ukusa dodajte mleko. Prelijte nadev preko oceđenih špageta, narendajte preko kačkavalj, a ako želite, možete i neku maslinu.
PREFINjENA TUNjEVINA
Potrebno je:
* 350 g paste po želji
* 160 g tunjevine iz konzerve
* čen belog luka
* ljuta papričica
* 300 g čeri paradajza
* maslinovo ulje
* svež bosiljak
* so
* biber
* masline

Ocedite dobro tunjevinu od ulja, zgnječite beli luk i presecite čeri na polovine. U međuvremenu skuvajte pastu i propržite beli luk, iseckanu ljutu papričicu, paradajz i polovinu bosiljka. Kada je testenina skoro gotova, ocedite je i dodajte u tiganj zajedno sa tunjevinom. Sve dobro promešajte, po vrhu stavite preostali bosiljak i masline, i služite.
SA GRILOVANIM POVRĆEM
Potrebno je:
* pakovanje testenina po izboru
* pečurke
* crni luk
* 1/2 kašike belog luka u prahu
* šolja vode
* 4 do 5 kašika humusa
* šolja graška
* brokoli
* paprika
* patlidžan
* špargla ili drugo povrće po želji
* so
* biber

Testenine skuvajte prema uputstvu na pakovanju, a u tiganju sa malo vode prokuvajte grašak ili prodinstajte drugo povrće po želji. Zatim dodajte pečurke, iseckan crni luk, beli luk, so i biber. Na kraju dodajte humus i dobro izmešajte. Sjedinite masu sa testeninom, a po vrhu dodajte grilovane tikvice, patlidžan, šargarepu ili drugo povrće po želji.