Svečana uskršnja trpeza
07. 04. 2018. u 09:40
Praznični ručak mora da bude poseban. Servirajte članovima porodice: jagnjeće pečenje, mlade krompiriće s lukom, punjena jaja na francuski način, salatu sa rotkvicama, slani rolat od šargarepe i uskršnju tortu

Shutterstock
JAGNjEĆE PEČENjE
Potrebno je: 1 kg jagnjetine, 500 g kuvanog krompira, 4 čena belog luka, 5 grančica majčine dušice, grančica ruzmarina, 5 kašika maslinovog ulja, so i biber
Rernu zagrejte na 250 stepeni. Meso očistite, posolite i pobiberite. Krompir oljuštite i isecite na kocke. Beli luk očistite i isecite na listiće. Meso stavite u rernu. Krompir, ulje, ruzmarin i majčinu dušicu dobro promešajte, posolite i pobiberite i ravnomerno rasporedite u plehu. Pecite u rerni oko 20 minuta, a krompir povremeno okrenite. Pri kraju, dodajte seckani luk i još nekoliko minuta vratite u rernu. Jagnjetinu izvadite iz rerne i ostavite da se prohladi. Servirajte na velikom tanjiru zajedno sa krompirom.
* * * * * * * * * * * * *
MLADI KROMPIRIĆI S LUKOM
Potrebno je:1 kg mladih većih krompira, 2 vezice mladog crnog luka, 2 dl supe od povrća, 150 g sira isečenog na kockice (nekog žutog po vašoj želji), kašika putera, ruzmarin, so po želji (pažljivo, jer sir i supa od povrća su slani)

Krompiriće operite, oljuštite i isecite na kolutove. Mladi luk dobro operite, očistite i isecite na kolutove. Zagrejte puter, pa na tihoj vatri ispržite luk da pusti sok, pa ga malo dinstajte u tom soku. Zatim, u vatrostalnu posudu složite red krompirića, preko njih malo sira, preko sira ispržen luk. Sve prelijte supom od povrća i stavite u već zagrejanu rernu na 200 stepeni celzijusa. Pecite dok krompirići ne omekšaju i porumene, pospite ih ruzmarinom. Odlično idu uz sve vrste mesa. Vatrostalnu posudu možete izneti na sto kada je gotovo da ne biste presipali krompiriće.
* * * * * * * * * * * * *
PUNjENA JAJA NA FRANCUSKI NAČIN
Potrebno je: 8 kuvanih jaja, 1/3 šoljice iseckane šunke, kašika iseckanog mladog luka, kašika iseckanog peršuna, kašika majoneza, kašičica senfa, 1/8 kašičice soli, 1/8 kašičice bibera, 2 kriške belog hleba izmrvljene na veće komade, malo ulja

Oljuštite kuvana jaja i presecite ih na pola po dužini. Izvadite 4 žumanceta i stavite ih u činiju. Dodajte šunku i preostale sastojke, pa sve dobro promešajte. Hleb usitnite u mrvice u secku ili multipraktiku. U svaku polovinu jajeta stavite po kašičicu pripremljene mešavine. Posipajte svaku polovinu kašičicom hlebnih mrvica. Zagrejte rernu na 180 stepeni. Jaja malo nauljite, stavite u rernu i pecite pet minuta da se mrvice zapeku.
* * * * * * * * * * * * *
SALATA S ROTKVICAMA
Potrebno je: 1 kg krompira, 1 veći praziluk, 2 veze rotkvica, 3 kuvana jajeta, 150 g suvog vrata, 100 g kačkavalja, 2 dl pavlake, 200 g majoneza, 1 dl jogurta, so i biber

Krompir skuvajte, izvadite iz vode, oljuštite i izrendajte na krupno rende. Praziluk, rotkvice i suvi vrat iseckajte na kockice, a kačkavalj izrendajte na krupno rende. Jaja oljuštite i iseckajte na kockice. U dubljem sudu napravite sos od pavlake, majoneza, jogurta, soli i bibera i sve lagano izmešajte. Sjedinite krompir, praziluk, suvi vrat, jaja, rotkvice i kačkavalj. Prelijte sosom i promešajte dok ne dobijete kompaktnu smesu. Pripremljenu salatu stavite u frižider da se ohladi. Ukrasite peršunom i rotkvicama i servirajte na kriškama crnog hleba.
* * * * * * * * * * * * *
SLANI ROLAT OD ŠARGAREPE
Potrebno je: 5 jaja, 250 g šargarepe, 4 kašike brašna, prašak za pecivo, ravna kašičica soli, 300 g krem sira, 100 g kisele pavlake, 100 g kiselih krastavaca, 200 g pečenice, 100 g kačkavalja, 1 dl kisele pavlake, 100 g majoneza, kuvana šargarepa, 40 g kačkavalja

Šargarepu oljuštite i obarite u slanoj vodi, zatim je ispasirajte i ostaviti sa strane da se ohladi. Umutite čvrst sneg od belanaca. Sjedinite ostale sastojke i polako umešajte sneg od belanaca. Pleh obložite papirom za pečenje pa sipajte smesu, poravnajte i pecite na 200 stepeni celzijusa dok ne porumeni. Pečenu koru umotajte u suvu krpu i ostaviti da se ohladi. Iseckajte krastavce i pečenicu na kockice i izrendajte kačkavalj. Krem sir i pavlaku sjedinite i dodajte ostale sastojke (po potrebi posolite). Premažite koru filom tako da sa strane ostane 2 cm prazno i urolajte. Pomešajte pavlaku i majonez, premažite ceo rolat, odozgo narendajte barenu šargarepu i kačkavalj. Rolat ostavite preko noći u frižideru da se dobro sjedini i da se lakše seče.
* * * * * * * * * * * * *
USKRŠNjA TORTA
Potrebno je: 8 jaja, 300 g oraha, 200 g šećera+, 100 g čokolade, pomorandža, 100 g džema od kajsija. Za glazuru: 200 g bele čokolade, 100 g putera

Žumanca i šećer penasto umutite. Dodajte omekšalu čokoladu, sok i pomorandžinu koru pa dobro promešajte. Na kraju, lagano umešajte čvrst sneg od belanaca i mlevene orahe.
Dobijenu smesu izlijte u podmazan i pobrašnjen kalup za torte. Pecite u rerni zagrejanoj na 150 stepeni celzijusa oko 75 minuta. Tortu izvadite iz kalupa i premažite džemom. Ohlađenu tortu prelijte čokoladnom glazurom.
Glazura: Puter zagrejte na tihoj vatri do ključanja, sklonite i dodajte izlomljenu čokoladu.
Lagano mešajte dok se sva čokolada ne otopi, pa njom prelijte tortu. Ukrasite sitnim bombonama.
Za dekoraciju možete da koristite čoko ili šarene mrvice,mala čokoladna jaja, šlag ili otopljenu čokoladu za kuvanje.
Tortu uvek služite direktno iz frižidera, kako se dekoracija ne bi otopila.