Tri jela na vodi

V. N.

05. 04. 2018. u 19:46

Na kraju posta predlažemo vam da ukućanim servirate neko od tri jela koja se spremaju na vodi: punjene tikvice, pirinač sa spanaćem ili lonac povrća

Tри јела на води

Shutterstock

PUNjENE TIKVICE

Potrebno: četiri-pet tikvica, veza mladog luka, jedan veći krompir, jedna šargarepa, šaka pirinča, sok od paradajza i začini

Mlade tikvice se pažljivo izdube kašičicom i napravi mesto za punjenje. Mladi luk se isecka i prodinsta, pa dodaju rendana šargarepa, krompir i pirinač, kao i paradajz da se krčka. Posoli se, pobiberi i dodaje malo ruzmarina, origana i aleve paprike prema želji i ukusu. Sklanja se sa ringle i kada se prohladi - pune se tikvice. Tikvice se ređaju u šerpi i zalivaju vodom da ogreznu, pa se kuvaju dok ne omeknu. Na kraju može da se doda i svež peršun.

* * * * * * * * * * * * * * * *

PIRINAČ SA SPANAĆEM

Potrebno: 250 grama pirinča, 200 g svežeg spanaća, začini

Pirinač properite pod mlazom hladne vode, a kada provri ispere se ponovo i dodaje malo vode da ogrezne sa začinima po želji poput bosiljka, origana ili kurkume, soli i bibera. Spanać se opere i očiste peteljke. U posebnom tiganju se sa malo vode i soli kratko prodinsta spanać, pa dodaje pirinču. Jelo je gotovo kada ispari voda.

* * * * * * * * * * * * * * * *

LONAC POVRĆA

Potrebno je: 500 g krompira, 3.000 g pečuraka, dve paprike, dve šargarepe, sos ili pelat od paradajza, veza praziluka, začini

Praziluk se isecka i kratko prodinsta na vodi. Krompir se seče na kriške, šargarepa na kolutove, svežu papriku na krugove, a pečurke na četvrtine. Sve se ređa u zemljani sud ili posudu koja može u rernu. Posoli se, dodaju se začini po želji i ukusu, pa se nalije sok od paradajza ili pelat pa se stavi u zagrejanu rernu. Kada se krompir skuva jelo je gotovo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije