Gurmani vole halumi sir
06. 04. 2018. u 15:14
I kod nas je stigao halumi sir koji se pravi od mešavine ovčjeg i kozjeg mleka. Uglavnom se ne jede "živ" već zagrejan, jer tada so nije toliko izražena. Proizvođači ga često posipaju nanom

Shutterstock
Jedan od omiljenih sireva profesionalnih kuvara stigao je i kod nas - halumi. Slan, beo, glatkog izgleda kao mocarela, ovaj polutvrdi sir se pravi od mešavine ovčjeg i kozjeg mleka, dok se u industrijskoj proizvodnji dodaje i kravlje, zbog niže cene. Proizvođači ga često posipaju nanom s kojom se odlično slaže uz njega jer ga "smiruje".
Uglavnom se ne jede "živ" već zagrejan, jer tada so nije toliko izražena. Isecite kriške debljine centimetra i pržite u tiganju sa nelepljivom površinom na srednjoj temperaturi bez dodavanja ulja jer je ovaj sir bogat mastima. Pržite svaku stranu po minut-dva i konzumirajte ga uz neko povrće ili isecite na kocke i dodajte u salatu sa rukolom i čeri paradajzom. Možete ga probati u kapreze salati umesto mocarele ili ga služite uz lubenicu, kako rade na Kipru, njegovoj zemlji porekla. Odličan je kad se peče u vatrostalnoj posudi sa začinima i maslinovim uljem koje će lepo upiti tokom pečenja. Stručnjaci ga preporučuju u punjenim pečurkama, paprikama, vegetarijanskim burgerima kojima daje jačinu.
Savet plus: Ako prilikom grilovanja dobijete sir koji je gumenast ili ne zadržava oblik, probajte da pronađete halumi bez kravljeg mleka koji će biti skuplji, ali stručnjaci kažu da je on jedini pravi i samo on garantuje dobar rezultat.
Doktor
06.04.2018. 18:18
halumi sir je na nasem trzistu godinama. u super veru ga ima odavno.cena je oko 500din za paketic.najlepsi je kada se isprzi
gde vi živite ljudi? izgleda da nismo u istoj zemlji, gradu i vremenu.
Komentari (2)