Posni kolači
30. 03. 2018. u 18:50
Zasladite se uz medenjake, slatku salamu (nepečenu), keks sa džemom, čoko-badem i karamel oblande

Shutterstock
MEDENjACI
Potrebno je:
Za testo: 2 kašike meda, 2 dl istopljenog margarina, šolja šećera, šoljica vode, kašičica sode bikarbone, 400-500 g brašna
Za Fil: džem od kajsija
Za dekoraciju: kristal šećer
Od navedenih sastojaka zamesite meko testo i pravite loptice malo veće od lešnika (jer će dosta da narastu) ili ih oblikujte modlom u obliku cveta. Ređajte ih u pleh i pecite na 175 C oko 7-8 minuta, tako da budu meke na dodir. Izvaditi pleh iz rerne i ostavite da se prohlade pre vađenja da se ne raspadnu. Spajajte po dve sa džemom i odmah ih valjajte u kristal šećer.
KUGLICE OD ŠARGAREPE
Potrebno je: 1 kg šargarepe, 600 g šećera, 1 limun, 1 pomorandža
Šargarepu narendajte na sitno rende. Dinstajte sa šećerom dok sok ne ispari. Pri kraju, dodajte sok i koru od limuna i pomorandže pa dinstajte još dok ne ispari sok (izgledaće kao da počinje da se karamelizuje). Ohladite, pravite kuglice i valjajte ih u šećer. Poslužite barem dan posle spremanja.
ČOKO-BADEM
Potrebno je: 400 g urmi, 250 ml vrele vode, 1 kašičica ekstrakta vanile, 1/4 kašičice soli, 60 g kokosovog brašna, nezaslađen kakao (15 g), 250 g crne čokolade za kuvanje, 100 do 150 g listići od badema

Urme očistite od koštica, isecite na sitnije komade i prelijte vrelom vodom. Ostavite ih oko 40 minuta da omekšaju i da se voda ohladi. U multipraktik sipajte vodu, dodajte urme, vanilu i so, pa sameljite tako da dobijete glatku smesu. Isključite multipraktik i skinite spatulom urme sa strana i nastavite sa mlevenjem. Dodajte kokosovo brašno i kakao i promešajte sve zajedno. Sipajte u činiju i ostavite u frižideru nekoliko sati da se potpuno ohladi. Od prohlađene smese pravite kuglice i ređajte ih na pleh prekriven papirom za pečenje. Otopite na pari polovinu čokolade, a u činiju sipajte kokosovo brašno. Svaku kuglicu umočite u čokoladu i pomoću dve viljuške otreste višak pa ih uvaljajte u listiće od badema. Kuglice stavite u frižider da se ohlade, oko sat vremena, dok vi pravite drugi deo kuglica.
KEKS SA DžEMOM
Potrebno je: 300 g brašna, 50 g šećera u prahu, 200 g margarina, 1 vanilin šećer, šećer u prahu za posipanje, džem po izboru

Brašno, šećer u prahu i vanilin sešer pomešajte. Vanilin šećer stavite u kesicu i pređite nekoliko puta valjkom za testo, da se usitni. Dodajte omekšali margarin (možete i da ga narendate na rende, tako da na brzinu omekša). Zamesite testo, razvijte na željenu debljinu i modlom pravite oblike po želji. Pecite na 180°C 6-8 minuta. Kad se ohlade, premažite ih džemom i pospite mešavinom prah i vanilin šećera.
SLATKA SALAMA (NEPEČENA)
Potrebno je: 100 g suvog grožđa, 100 g suvih urmi, 100 g suvih smokava, 100 g suvih šljiva, 100 g suvih kajsija, 100 g pistaća, sok i kora od pomorandže, kokosovo brašno, šećer u prahu

U činiji pomešajte suvo grožđe, urme, smokve, šljive i kajsije. Sve sastojke sameljite u mašini za mlevenje mesa. Dodajte rendanu koru i sok od pomorandže. Izmešajte sve to i oblikujte salamu koju možete da oblikujete i pravougaonom plehu. Zavijte salamu u providnu foliju. Ostavite da odstoji u frižideru preko noći. Pre služenja, salamu uvaljajte u kokosovo brašno i prah šećer.
KARAMEL OBLANDE
Potrebno je: 550 g šećera, 1,5 dl vode, 250 g margarina, 150 g posnog izmrvljenog keksa, 200 g mlevenog posnog keksa, 2 kašike meda, 150 g seckanih oraha, 2 veće oblande

Šećer istopite tako da dobije braon boju i da nema grudvice. Sklonite sa vatre i dodajte toplu vodu (da ne bi previše prskalo), zatim margarin i med. Vratite na isključenu ringlu da se sve lepo izjednači i istopi. Zatim, dodajte keks i orahe i istresite smesu na ravni deo oblande i poklopite sa ravnim delom druge oblande. Skratite oblande za 5 cm da ne bi štanglice bile previše tanke, pritisnite ih i ostavite da odstoje 12 sati. Isecite i poslužite.
ŽELE BISKVIT
Sastojci: 9 kašika šećera, 9 kašika istopljenog margarina, 9 kašika vode, 6 kašika oštrog brašna, prašak za pecivo, želatin u boji, prstohvat soli
Prosejte zajedno brašno, so i prašak za pecivo. Umutite šećer i margarin pa pomešajte sa prosejanim sastojcima. Smesu sipajte u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite oko 35 minuta u zagrejanoj rerni na 180 C. Proverite da li je kolač pečen (ubodite čačkalicu u sredinu kolača, ako je suva, pečen je). Dok se kolač peče, rastopite želatin u 2,5 šoljice vode i 2 šoljice šećera. Izvadite kolač iz rerne i dok je još vruć prelijte ga sa prokuvanim želatinom. Kada se ohladi, po želji, možete da ga prelijete i glazurom od čokolade.