Slatkiši sa grizom
09. 03. 2018. u 09:24
Mnogima je griz omiljena namirnica još od detinjstva. Predlažemo recepte za poslastice od griza

Shutterstock
PUDING SA MIRISOM POMORANDžE
Potrebno je:
600 ml mleka
5 kašičica šećera
2 kašičice kakaoa
6 do vrha punih kašičica griza
40 g čokolade
korica i sok od pomorandže
vanilin šećer
do vrha puna kašičica putera
Za dekoraciju
kesica šlag pene
malo rendane čokolade
Uz stalno mešanje kuvajte na laganoj vatri mleko sa šećerom, vanilin šećerom, koricom pomorandže, grizom i kakaom. Kada smesa počne da se zgušnjava, sklonite sa vatre i dodajte iseckanu čokoladu. Kada se čokolada rastopi, iscedite sok od pomorandže i na kraju dodajte kašičicu putera. Smesu razdelite u odgovarajuće čaše i dekorišite šlagom posutim rendanom čokoladom. Služite dobro prohlađeno.

VOĆNI KOLAČ
Potrebno je:
200 ml jogurta
čaša šećera
2 jaja
malo više od pola čaše ulja
300 g brašna
prašak za pecivo
voće po izboru
malo šećera i griza za voće
Umutite mikserom jaja sa šećerom pa dodajte sve ostale sastojke. Pola smese sipajte u podmazan pleh i pecite u rerni na 200 stepeni dok se ne uhvati korica. Izvadite pleh iz rerne pa po površini polupečene kore poređajte voće, prethodno pomešano sa šećerom i grizom. Preko voća sipajte drugu polovinu smese i vratite u rernu da se ispeče do kraja. Ispečen voćni kolač ohladite pa pospite šećerom u prahu i služite.

BISKVIT U SIRUPU
Za prvo testo:
5 jaja
5 kašika šećera
2,5 kašike griza
2,5 kašike brašna
700 g rendane čokolade
200 g mlevenih oraha
Za drugo testo:
5 jaja
5 kašika šećera
2,5 kašike griza
2,5 kašike brašna
Za sirup:
750 g šećera
800 ml vode
limun
Za prvo testo dobro umutite jaja i šećer, pa redom dodajte ostale sastojke i na kraju sve promešajte da se dobro sjedini. U podmazan i brašnom posut pleh sipajte testo i pecite na 200 stepeni oko 10 minuta, tek da se malo zapeče. Za to vreme umutite jaja sa šećerom za drugo testo, dodajte brašno i griz pa sve dobro sjedinite. Ovo testo sipajte na prvo polupečeno i stavite u rernu da se peče do kraja. Dok se kolač peče, skuvajte sirup od vode, šećera i limuna isečenog na kolutove. Kuvanje treba da traje nekoliko minuta, zatim vrelim sirupom prelijte vreo kolač, a na kraju pospite mlevenim orasima.

ŠARENA TORTA
Potrebno je:
litar mleka
200 g šećera
200 g griza
žumance
2 vanilin šećera
veće pakovanje putera
400 g pavlake
200 g čokolade za kuvanje
600 g ptiber keksa
U hladno mleko dodajte šećer i griz pa kuvajte oko 10 minuta dok ne postane kašasto. Kada se masa zgusne, dodajte žumance i vanilin šećer, sve zajedno promešajte da se smesa sjedini. Kada se ohladi, dodajte pakovanje putera i opet promešajte da dobijete ujednačeni fil. Kašasto umutite pavlaku pa dodajte u smesu. Fil podelite na dva dela, u jedan deo dodajte čokoladu za kuvanje, a možete i čokoladu u prahu. Na tacni za tortu ređajte keks, na keks nanesite beli fil, ponovo keks, pa fil sa čokoladom. Po vrhu možete naneti čokoladnu glazuru, čokoladu u prahu, ili tanak sloj belog fila, a po njemu izrendati čokoladu za kuvanje. Tortu držite u frižideru da se stegne.
Komentari (1)