Posno i ukusno
08. 03. 2018. u 15:40
Imajući u vidu da je u toku uskršnji post, predlažemo vam nekoliko recepata za ukusna posna jela

KROMPIR SA RUZMARINOM
KROMPIR SA RUZMARINOM
Potrebno je:
8 mladih krompira
4 grančice svežeg ruzmarina
6 kašika maslinovog ulja
2 kašike jabukovog sirćeta
4 čena belog luka
so
biber
Oljuštite, operite i po širini isecite krompire na polovine. Kuvajte ih u šerpi sa slanom vodom 20 minuta (treba da budu polukuvani). U pleh stavite maslinovo ulje i dodajte dobro oceđen krompir i promešajte. Pecite krompir u rerni prethodno zagrejanoj na 220 stepeni. Dok se peče, u činiji pomešajte 6 kašika maslinovog ulja, 2 kašike jabukovog sirćeta, so, biber, ispasiran beli luk i ruzmarin. Kad se krompir ispeče, izvadite ga iz rerne i pomoću sprave za gnječenje, svaki pritisnite lagano, pa ga prelijte mešavinom ulja i ruzmarina. Vratite pleh u rernu da se peče još 10 minuta.
PUNjENE TIKVICE
Potrebno je:
4 tikvice
šolja pirinča
glavica crnog luka
2 crvene paprike
200 g pečuraka
ulje
so, biber

Na ulju propržite crni luk, pa dodajte sitno naseckanu papriku i pečurke i pržite dok povrće ne omekša. U zasebnoj šerpi skuvajte pirinač, ocedite i dodajte u tiganj, pa krčkajte nekoliko minuta sve zajedno i na kraju začinite solju i biberom. Tikvice operite, presecite napola po dužini, izdubite i napunite pripremljenim nadevom. U pouljenu tepsiju stavite napunjene tikvice. Pokrijte folijom i pecite pola sata u zagrejanoj rerni na 220 stepeni.
GRILOVANI LOSOS
Potrebno je:
600 g lososa
1 dl maslinovog ulja
kašičica soli
2 kašike susama
2 čena belog luka
30 g rukole
sok od limuna

U činiji pomešajte maslinovo ulje, so, susam, iseckan beli luk, rukolu i limun. Ovom smesom premažite losos i ostavite da odstoji pola sata da upije sve ukuse. Namažite gril tiganj maslinovim uljem i dobro zagrejte. Svaki komad ribe pecite između 5 i 10 minuta, sa obe strane. Služite uz grilovano povrće (pečurke, tikvice, paradajz) koje takođe možete premazati smesom za losos, u tom slučaju duplirajte količinu.
PROJA SA BLITVOM
Potrebno je:
2 šolje kukuruznog brašna
šolja pšeničnog brašna
veza blitve
kašičica soli
kašičica praška za pecivo
pola šolje ulja
šolja kisele
vode

Operite blitvu, osušite listove ubrusom, isecite je na trake i ubacite u dublju posudu. Dodajte pšenično i kukuruzno brašno pomešano sa praškom za pecivo, ulje, so i vodu. Dobro izmešajte varjačom, pa sipajte u kalup za projice. Pecite u rerni na 200 stepeni 25 minuta. Umesto blitve, možete staviti praziluk, spanać, zelje ili bilo koje drugo lisnato povrće.
NAMAZ OD LEBLEBIJA
Potrebno je:
2 kašike susama
200 g leblebija
3 kašike limunovog soka
2 čena belog luka
50 ml maslinovog ulja
kašika peršuna
kašika biljnog začina
pola kašičice soli
pola kašičice
bibera

Očistite i operite leblebije i ostavite ih 12 sati u mlakoj vodi, najbolje preko noći. Procedite, isperite i kuvajte u slanoj vodi dok ne omekšaju. Susam kratko propržite u tiganju. U blender ubacite ohlađene leblebije, vodu u kojoj se kuvala (oko 100 ml), susam, limunov sok, beli luk, biljni začin i usitnite da dobijete glatku masu. Zatim dodajte maslinovo ulje, peršun i promešajte da se sve lepo sjedini. Služite uz tost ili povrće.