Čarolije iz kuhinje: Saveti za početnike
23. 02. 2018. u 12:41
Ako ne probate neki novi sastojak ili postupak, nikad nećete ni dobiti posebno jelo koje osvaja svojom neobičnošću. Ali, pre nego što se prepustite čarima improvizacije, savladajte osnovne lekcije o kuvanju

Shutterstock
Kuvanje je kreativan proces u kom je osnovno pravilo, složiće se mnogi profesionalci, improvizacija. Ako ne probate neki novi sastojak ili postupak, nikad nećete ni dobiti posebno jelo koje osvaja svojom neobičnošću. Ali, pre nego što se prepustite čarima improvizacije, savladajte osnovne lekcije o kuvanju. Ovo su neke od njih:
- Za početak, kupite dobar nož, vagu za merenje i teflonski tiganj.
- Pre nego što počnete da kuvate, očistite radni prostor i dva puta pročitajte recept, pogotovo ako pripremate komplikovano jelo.
- Uvek zagrejte tiganj pre nego što stavite hranu u njega i nikad ga ne pretrpavajte namirnicama, pustite ih da "dišu".
- Ako pripremate jelo sa puterom, da vam ne bi izgoreo dok se topi, dodajte malo limunovog soka.
- Ne napuštajte kuhinju jer će jelo začas da izgori ili pokipi.
- Probajte hranu više puta tokom spremanja, tako ćete znati šta još treba da dodate od začina.
- Ako pripremate ručak za goste, uštedećete vreme tako što ćete pripremiti salatu ranije, pa sve sastojke stavite u činiju, a kad gosti dođu, samo dodajte začine i ulje.
- Dobra supa se pravi dan ranije.
- Za kremast sos za pastu ne morate dodavati tonu putera ili sira, dovoljno je da umutite jaje i dodate ga pasti i da mešate. Vrelina će ubiti bakterije, a jaje će dati kremast izgled i ukus bez mnogo kalorija.
- Da bi vam brašno duže trajalo, kad otvorite kesu, držite je u zamrzivaču.