Slatka pavlaka za kremaste kolače
21. 02. 2018. u 13:15
Slatka pavlaka je neophodni sastojak za brojne ukusne poslastice. Predlažemo vam da napravite: lagani kolač, čoko tortu, mus od bele čokolade ili vanila rolnice

Shutterstock
LAGANI KOLAČ
Za koru: 5 belanaca, kesica pudinga od vanile, kašika brašna, 5 kašika šećera, 2 kašike ulja. Fil: 7 dl mleka, 2 pudinga od vanile, 2 vanilin šećera, 5 žumanaca, 100 g maslaca, 120 g šećera u prahu, 2 dl slatke pavlake, 200 g sezonskog voća (banane, jagode, višnje). Još: 2 šlaga
Mikserom umutite belanca, lagano dodajte šećer, pa dodajte ulje, puding u prahu i brašno i promešajte varjačom. Pleh 40x30 cm postavite papirom za pečenje, izlijte smesu i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 160 stepeni oko 25 minuta. Kad se kora ohladi, presecite je na tri jednaka dela i pažljivo odvojite od papira za pečenje. Za fil odvojite 2 dl mleka, razmutite puding, žumanca i vanilin šećer. Ostatak mleka stavite na šporet da provri, pa dodajte puding i kuvajte dok se ne zgusne. Prekrijte prozirnom folijom da se ne bi napravila kora. Kad se fil ohladi, umutite maslac sa šećerom u prahu i dodajte ga filu. Zatim umutite slatku pavlaku, pa i nju ubacite u fil. Premažite koru slojem fila, pa stavite red voća, ponovite, a po vrhu ukrasite šlagom.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * *
ČOKO TORTA

Potrebno je: 2 jajeta, 50 g šećera u prahu, 50 g badema, 100 g maslaca, korica limuna. Fil: 2 jajeta, 2 žumanceta, 40 g šećera, vanilin šećer, 4 dl slatke pavlake, 200 g čokolade za kuvanje. Glazura: 5 dl slatke pavlake, 250 g čokolade. Još: čaša džema od jagoda
Mikserom umutite maslac i šećer, dodajte jaja, mlevene bademe i limunovu koricu. Smesu ulijte u kalup za torte koji ste obložili papirom za pečenje i pecite na 180 stepeni 20 minuta. Ohlađenu koru premažite džemom od jagoda. Jaja, žumanca i šećer mešajte na pari dok se malo ne zgusnu, zatim dodajte čokoladu i dok je još kremasto sklonite sa vatre. Kad se ohladi, umutite slatku pavlaku i pažljivo je pomešajte sa smesom od čokolade. Premažite tortu filom i stavite u zamrzivač. Nakon nekoliko sati, prelijte je čokoladnom glazurom (pavlaku zagrejte do tačke ključanja, dodajte čokoladu i mešajte).
* * * * * * * * * * * * * * * * * * *
MUS OD BELE ČOKOLADE

Potrebno je: 2 žumanceta, kašika šećera, 30 ml vode, 4 dl slatke pavlake, 200 g bele čokolade
Na pari umutite žumanca sa šećerom. Dodajte vodu i čokoladu i mešajte dok se čokolada ne rastopi. Sklonite sa vatre i dodajte slatku pavlaku, promešajte i sipajte u čaše. Ohladite nekoliko sati u frižideru i ukrasite listićima nane.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * *
VANILA ROLNICE

Potrebno je: 500 g zamrznutog lisnatog testa, jaje, 50 g maslaca. Za fil: 500 ml mleka, 50 ml vode, želatin, puding od vanile, kašika gustina, 3 žumanceta, 120 g šećera, vanilin šećer, 200 ml slatke pavlake
Odmrznite lisnato testo i na pobrašnjenoj ravnoj površini ga razvucite i isecite na 24 dela. Kalupe za rolnice namažite maslacem i na svaki zarolajte po jednu trakicu. Poređajte ih na pleh na koji ste stavili papir za pečenje. Premažite razmućenim jajetom i pecite na 200 stepeni oko 20 minuta. Kad su rolnice pečene, vruće ih skinite sa kalupa i pustite da se ohlade. Dok se hlade, pripremite fil. Prvo stavite želatin u činiju, prelijte hladnom vodom i ostavite da nabubri desetak minuta. U šerpi skuvajte 400 ml mleka, a sa ostatkom pomešajte puding i gustin. U drugoj posudi pomešajte žumanca, šećer, vanilin šećer i toj smesi dodajte puding. Lagano umešajte u provrelo mleko i mešajte nekoliko minuta. Sklonite sa vatre, dodajte želatin i mešajte dok se ne otopi. Kad se fil ohladi, dodajte čvrsto umućenu slatku pavlaku. Ohladite u frižideru i filujte pripremljene rolnice.