Dunje u kolačima

07. 02. 2018. u 12:10

Svi volimo voćne kolače, a dunje su prava stvar za one koji vole intenzivnije mirise poslastica. Probajte: pečene u rerni, kitnikes, rolat od kora ili aromatičnu letnju pitu

Дуње у колачима

Aromatična lenja pita Shutterstock

AROMATIČNA LENjA PITA

Potrebno je za koru: 500 g brašna n200 g putera, 150 g šećera, 2 žumanceta, 8 kašika mleka, 2 kašike sirćeta, kesica praška za pecivo. Za fil: 600 g dunja, 300 g šećera, 2 belanceta, 1/2 kašičice cimeta

Oprane i isečene na polutke, dunje očistite od semenki pa isecite na sitnije kocke. Kocke ubacite u odgovarajući sud, pospite šećerom, prelijte vodom da ogreznu i kuvajte da malo omekšaju. Dodajte cimet, promešajte i fil ostavite da se ohladi. Potom ga pomešajte sa penasto umućenim belancima. Kada to završite, sve sastojke za kore pomešajte i napravite testo. Testo podelite na dva nejednaka dela. Manji deo stavite u frižider, a veći rastanjite tako da njime obložite okrugli ili četvrtasti podmazani kalup za pečenje. Po njemu rasporedite pripremljen fil sa dunjama, a preko fila izrendano ili izmrvljeno testo iz frižidera. Pecite oko pola sata na 200 stepeni.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * *

PEČENE U RERNI

Potrebno je: 2 tvrđe dunje, 100 g smeđeg šećera, 80 g putera, limunov sok

Dok vam se rerna zagreva do 180 stepeni, dunje dobro obrišite čistom krpom, presecite ih napola i unutrašnjost očistite od semenki. U svaku izdubljenu polovinu stavite kašičicu šećera i parče putera. Vatrostalnu činiju za pečenje dobro namažite maslacom, pospite ostatkom šećera, dunje okrenute na presečnu stranu poređajte i prelijte sokom od jednog limuna. Stavite ih da se peku oko 45 minuta, odnosno dok ne omekšaju. Ovako pečene dunje mogu se poslužiti sa šlagom ili sladoledom, a ukusne su i u sopstvenom soku. Ukoliko želite više pečenih dunja, srazmerno povećajte količinu svih sastojaka.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * *

KITNIKES

Potrebno je: 2 kg dunja, 1 kg običnog šećera, 400 g smeđeg šećera, malo vode, limunov sok po želji, po želji oraha, badema ili kokosa za dekoraciju

Očišćene dunje spustite u dublju široku šerpu, sipajte najviše do 2 cm vode i stavite ih da se dinstaju. Kada dunje omekšaju, a voda uvri, ispasirajte ih u šerpi štapnim mikserom. Vratite potom šerpu na šporet, a kada ispasirane dunje provre, sipajte šećer. Dobro promešajte i po želji dodajte limunov sok. Kuvajte i dalje da se masa dobro zgusne tako da varjača ostavlja vidljiv trag po dnu šerpe. Gotov kitnikes sipajte u mokre, odgovarajuće kalupe, pustite da se ohladi, pa dobro ohlađen istresite na dasku ili poslužavnik na kome je postavljen pek papir. Ostavite nekoliko dana da se detaljno prosuši na suvom i hladnom mestu, a može i u frižideru. Isečeni kitnikes na kockice služite sa dekorativnim dodacima, a možete i bez njih.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * *

ROLAT OD KORA

Potrebno je: 500 g kora za pitu, 800 g narendanih dunja, 150 g šećera, 50 g suvog grožđa, 4 kašike prezli, kašičica cimeta, malo ulja, 1/2 čaše gazirane mineralne vode

Izrendanim dunjama dodajte šećer, suvo grožđe, prezle i cimet, pa sve mešajući sjedinite. Ređajte kore tako što prvu i drugu poprskate uljem, a na treću stavite smesu od dunja. Savijajte ih tako da dobijete rolat. Postupak ponavljajte dok imate kore ređajući ih urolane jednu pored druge u podmazan pleh. Svaku premažite uljem, prelijte vodom i pospite šećerom. Pecite na 200 stepeni oko 40 minuta sve dok kore ne porumene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije