Susam ide u sve!

V. N.

01. 02. 2018. u 14:30

Susam je jedan od najstarijih začina na svetu, koji je idealan dodatak mnogim jelima. Ukoliko i vi volite da ga koristite u spremanju obroka, probajte neki od sledećih pet recepata

Сусам иде у све!

Shutterstock


POHOVANA PILETINA


Potrebno je: 500 g piletine, brašna po potrebi, 1 šolja susama, 4 jajeta, 100 g senfa, prezle, so, biljni začin


Komade piletine uvaljajte u senf i po želji soja sos, pa ostavite da odstoji u frižideru nekoliko sati. Svako parče uvaljajte u brašno, jaja, susam i prezle. Stavite u vrelo ulje i pržite dok ne dobiju zlatkastu boju. Služite sa pire krompirom ili povrćem.


LOPTICE OD KROMPIRA


Potrebno je: 500 g krompira, 200 g brašna, 40 g maslaca, 50 ml mleka, 150 g kačkavalja, 200 g susama, so, biber, biljni začin

Oljuštite i isecite krompir na kocke, kuvajte ga dok ne omekša, pa ga procedite i izgnječite u pire. Dodajte maslac, mleko i začine, promešajte i ostavite da se ohladi. Dodajte brašno i zamesite testo, pa formirajte loptice. U svaku lopticu stavite kocku kačkavalja u sredinu i ponovo oblikujte. Uvaljajte loptice u susam i pržite u zagrejanom ulju, dok ne dobiju zlatnu boju. Gotove loptice poređajte preko ubrusa, da se ocedi višak masnoće.


SLANE PERECE


Potrebno je: 100 g susama, 2 jajeta, 1 čaša ulja, 1 čaša mleka, 1/2 svežeg kvasca, so, brašna po potrebi

Kvasac razmutite sa malo tople vode, dodajte ulje, so i brašno. Sastojke umesite rukom i oklagijom razvucite u obliku kocke, a zatim nožem secite i pravite perece. Poređajte u pleh za pečenje. Svaki komad premažite umućenim jajetom i pospite susamom. Štapiće pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dvadesetak minuta.


POSLASTICA OD SUVOG GROŽĐA


Potrebno je: 250 g margarina, 200 g pirinčanih pahuljica, 5 kašika meda, 5 kašika šećera, 70 g suvog grožđa, 100 g susama, 100 g čokolade, 100 g seckanih oraha


Susam propržite u tiganju. Otopite med u šerpi, dodajte šećer i margarin, pa ostavite da se i on otopi. Dodajte izlomljenu čokoladu i mešajte dok se ne sjedini, zatim sipajte orahe, suvo grožđe, susam, pirinčane pahuljice i sve dobro izmešajte. Masu sipajte u podmazan pleh i ostavite da se stegne pa secite u oblike po želji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije