Slatkiši sa kokosom
20. 01. 2018. u 09:15
Recepti za brze poslastice sa kokosom: beli čupavci, čokoladna fantazija i ukusni kolačići

Shutterstock
Beli čupavci
Za biskvit: 3 jajeta, 50 g šećera, 100 ml ulja, 100 ml mleka, 150 g brašna, 1 prašak za pecivo, 1 vanil šećer
Za fil: 200 ml mleka, 200 g bele čokolade, 150 g maslaca, 2 kašike likera od kokosa, 120 g kokosovog brašna, 100 g badema
Žumanca i šećer penasto umutite, pa dodajte ulje, mleko i brašno pomešano sa praškom za pecivo i vanil šećerom. Na kraju umešajte sneg od belanaca. Smesu izlijte u tepsiju i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 20 minuta. Ohlađeni biskvit isecite na kockice. Mleko i čokoladu zagrejte, pa kada se otopi dodajte maslac i zagrejte do kuvanja. Sklonite i dodajte liker od kokosa. Kolač umočite u rastopljenu čokoladu i uvaljajte u smesu kokosovog brašna i sitno seckanog badema.
Čokoladna fantazija
Potrebno je: 200 g kokosa, 100 ml slatke pavlake, 70 g šećera u prahu, 70 g maslaca, 200 g čokolade za kuvanje

Sjedinite kokos i šećer u prahu, a u drugoj posudi zagrejte slatku pavlaku i maslac na tihoj vatri, pa ostavite da se ohladi, a onda ga prelijte preko kokosa i šećera u prahu. Dobijenu smesu oblikujte u obliku štanglica i poređajte na foliju i ostavite da se stegne u frižideru. Prelijte ih rastopljenom čokoladom, a potom opet vratite u frižider da se još malo stegnu.
Ukusni kolačići
Za koru: 6 belanaca, 250 gr šećera, 50 gr kokosovog brašna, 100 gr brašna, 1/2 kesice praška za pecivo, 2 dl mleka
Za fil: 6 žumanaca, 2 kesice pudinga od vanile, 4 kašike brašna, 10 kašika šećera, 1 l mleka, 100 g maslaca, 150 g margarina, 2 dl slatke pavlake

Umutite čvrst sneg od belanaca, pa dodajte 250 grama šećera, dodajte kokosovo brašno i obično brašno izmešano sa malo praška za pecivo, pa još mešajte, ali ne mikserom. Smesu stavite da se peče u rerni na 180 stepeni, oko 15-ak minuta. Ostavite ispečenu koru da se ohladi, pa je prelijti sa vrelim mlekom. U činiji izmešajte žumanca, puding, brašno, šećer i mleko. U šerpici stavite osam decilitra mleka, pa kada provri dodajte masu od žumanaca i skuvajte je. Kad se ova smesa ohladi, izmešajte je sa dobro umućenim maslacem i margarinom. Dodajte i umućenu slatku pavlaku. Na koru stavite fil, pa odozgo pospite sa kokosovim brašnom. Ostavite da se ohladi, pa isecite na kocke, a na sredinu svake stavite po jedan pečeni lešnik.