Cimet u slanim jelima
15. 01. 2018. u 21:52
Kad pomenemo cimet, obično se prisetimo u kojim sve poslasticama koristimo ovaj popularni začin. Međutim, on se odlično slaže i sa nekim slanim jelima koje vam preporučujemo

Pikantne ćufte Thinkstock
Pikantne ćufte
Potrebno je: 500 g mlevenog mesa, 2 čena belog luka, so, biber. Za sos: maslinovo ulje, crni luk, crvena paprika, zelena paprika, 200 g pečuraka, konzerva pelata, so, biber, prstohvat cimeta, karija, kurkume, muskatnog oraščića
Od mlevenog mesa pomešanog sa solju, biberom i izgnječenim belim lukom napravite kuglice. U dubljem tiganju na zagrejanom ulju pržite luk, pa dodajte ćufte i pržite nekoliko minuta sa svih strana. Zatim dodajte crvenu i zelenu papriku, šampinjone, pelat i vodu. Krčkajte pola sata, pa dodajte začine i prokuvajte još nekoliko minuta. Služite uz pirinač ili pire krompir.
* * * * * * * * * * * *
Neobična piletina
Potrebno je: 600 g pilećih grudi, kašičica cimeta, limun, so, biber, muskatni orah, maslinovo ulje

Istucite šnicle drvenim tučkom, pospite ih cimetom, iscedite sok od jednog limuna, posolite, pobiberite i narendajte malo muskatnog oraha. Zatim prelijte šnicle maslinovim uljem i sve dobro promešajte. Ostavite preko noći u frižideru da piletina upije sve ukuse. Sutradan pržite šnicle u dubljem tiganju na zagrejanom ulju, svaku stranu po 10 minuta. Služite uz zelenu salatu, pire krompir, karfiol, brokoli.
* * * * * * * * * * * *
Pirinač sa povrćem
Potrebno je: 200 g kukuruza, 200 g graška, 2 šargarepe, 200 g pirinča, crvena paprika, so, biber, štapić cimeta, ulje, crni luk

Isecite šargarepu na kocke i ubacite u šerpu sa ključalom vodom. Nakon pet minuta, dodajte zaleđeni kukuruz i grašak, štapić cimeta i kuvajte 15 minuta. Dok se povrće kuva, u drugoj šerpi skuvajte pirinač. Na zagrejanom ulju propržite luk, dodajte kuvani pirinač, oceđeno povrće, papriku isečenu na trake, so i biber i sve dobro promešajte.
* * * * * * * * * * * *
Grčka musaka
Potrebno je: 3 patlidžana, 2 paradajza, crni luk, 300 g mlevenog mesa, 200 g kačkavalja, so, biber, origano, cimet, pola veze peršuna. Za bešamel sos:, 50 g maslaca, 2 kašike brašna, 1/2 l mleka, so, biber

Isecite patlidžan na kolutove, posolite, prekrijte prianjajućom folijom i ostavite pola sata da pusti vodu. Ispržite patlidžan na maslinovom ulju. U drugom tiganju ispržite sitno iseckan luk, pa dodajte meso i pržite 15 minuta. Dodajte paradajz iseckan na kocke, so, biber, origano, cimet i svež peršun i dinstajte još 10 minuta. U šerpi otopite maslac, dodajte brašno i mešajte, pa pomalo dodajte mleko, so i biber i kuvajte 10 minuta dok ne dobijete malo gušći bešamel sos. U vatrostalnu činiju ređajte patlidžan, pa meso, pa bešamel sos i na kraju izrendan kačkavalj. Ponovite još jednom i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko pola sata.