Bez stresa do praznične večere

M. D.

28. 12. 2017. u 12:28

Ako Novu godinu provodite u svom domu, počnite sa pripremom praznične trpeze nekoliko dana ranije da ne biste u minut do 12 unezvereno trčali po kući. Dobra organizacija čuda čini

Без стреса до празничне вечере

Shutterstock

Pečenje u rerni gori, torta je "pala", šerpa u kojoj se kuva krompir kipi na šporetu, a gosti samo što nisu stigli - da li vam ova scena izgleda poznato? Ako Novu godinu provodite u svom domu, počnite sa pripremom praznične trpeze nekoliko dana ranije da ne biste u minut do 12 unezvereno trčali po kući. Dobra organizacija čuda čini, pa ćete uz nju praznike dočekati odmorni i radovati im se. Evo šta savetuju majstori kuhinje:

* Nekoliko dana ranije - Sa pripremom počnite nekoliko dana pre praznične večere. Tortu napravite nedelju pre praznika, a ranije slobodno pripremite kuvani kupus, sosove, paštete i namaze. Moču možete da zaledite, isto važi i za nadeve za punjenje, na primer ako spremate punjene paprike ili sarme, pripremite nadev ranije, pa kad pravite prazničnu trpezu, samo izvadite smesu iz zamrzivača. Vodite računa, ipak, da ova jela kasnije ponovo ne zamrzavate.

* Dan ranije - Supu ćete lakše da pripremite ako paškanat ranije skuvate i stavite u frižider. Dan ranije blanširajte i povrće - skuvajte prokelj, brokoli, karfiol, zatim izvadite iz šerpe sa ključalom vodom, ubacite u hladnu vodu kako bi se zaustavio proces kuvanja, osušite papirom, a narednog dana ih samo zagrejte u tiganju. Jedini izuzetak je krompir koji bi trebalo da pripremate istog dana, ali možete da ga oljuštite i iseckate prethodno veče i stavite ga u posudu sa vodom da biste sprečili da potamni.

* Na dan slavlja - Ovaj dan ostavite samo za dekorisanje i postavljanje stola. I za uživanje!

Savet plus: Napišite meni na papiru da biste znali šta sve pravite i šta vam je potrebno od namirnica. U suprotnom, nešto ćete sigurno da zaboravite.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije