Ukusne pite

Ž. P.

13. 12. 2017. u 21:04

Ko voli da mesi razne pite ne treba da propusti da na trpezu postavi: vegetarijansku, sa kupusom i sirom, slaganu od mesa ili posnu sa šampinjonima

Укусне пите

Shutterstock

Vegetarijanska

Potrebno je: 100 g testenine, 2 šargarepe, 1/2 manje glavice brokolija, 4 cveta karfiola, 3 dl kisele pavlake, 2 jajeta, 2 kašike gustina, sol, origano, aleva paprika

Obarite testeninu i posebno šargarepu, brokoli i karfiol. Umešajte pavlaku u kojoj ste razmutili dva jajeta, gustin i dodali začine. Staviti u pleh premazan maslacem. Pecite u rerni oko 25 minuta na 180 stepeni dok kora ne dobije lepu boju.

* * * * * * * * * * * * * * *

Sa kupusom i sirom

Potrebno je: 400 g svežeg kupusa, 500 g svežeg ili feta sira, 6 jaja, 2 dl mineralne vode, pakovanje kora za pitu, 2 dl kisele pavlake, ulje, so

Kupus narendajte i kratko propržite na malo ulja. Fil: U činiji penasto umutite pet jaja, dodajte sir i promešajte. Sipajte mineralnu vodu, dodajte kupus i mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Po potrebi posolite. Dublju pravougaonu tepsiju premažite uljem, pa slažite kore. Prvu i drugu koru premažite uljem, a na treću stavite malo fila. Na fil stavite jednu koru pa na nju takođe stavite sloj fila i tako ređajte dok ne potrošite sve sastojke. Završite slaganje sa tri kore koje ćete takođe premazati uljem (uključujući i poslednju gornju koru). Pecite 35 minuta u rerni na 180 stepeni. Dok se pita peče, umutite kiselu pavlaku i preostalo jaje. Posle 35 minuta izvadite pitu iz rerne, prelijte smesom od jaja i pavlake, pa vratite da se peče još 15 minuta na istoj temperaturi.

* * * * * * * * * * * * * * *

Slagana od mesa

Potrebno je: 500 g kora za pitu, 400 g mlevenog junećeg mesa, glavica crnog luka, so, biber, aleva paprika, 4 jajeta, 2,5 dl mleka, 2 dl ulja, prašak za pecivo

Na zagrejanom ulju propržite sitno iseckan crni luk. Dodajte meso i kratko dinstajte, dok ne promeni boju. Začinite sa solju, biberom i malo aleve paprike. Posebno umutite jaja, ulje, mleko i prašak za pecivo. Posolite po potrebi. Kore prepolovite i slažite u tepsiju po dve, svaku poprskajte sa malo ulja, na treću stavljajte meso (oko tri kašike) i tako do kraja dok ne potrošite sve sastojke. Pitu isecite na kocke i prelijte sa pripremljenim prelivom. Kocke malo podižite kako bi preliv prošao između njih. Pecite u rerni na 200 stepeni oko pola sata, dok blago ne porumeni.

* * * * * * * * * * * * * * *

Posna sa šampinjonima

Potrebno je: 500 g kora za pitu, 200 g pirinča, 350 g šampinjona, srednja glavica crvenog luka, ulje, so, biber

Luk sitno iseckajte i propržite na malo ulja da dobije zlatnožutu boju. Dodajte sitno iseckane šampinjone i dinstajte oko 15 minuta. U međuvremenu, obarite pirinač u slanoj vodi, pa pred kraj dinstanja dodajte šampinjone. Začinite po želji. Uzimajte po dve kore, svaku premažite uljem, pa na kraj druge po dužini ređajte fil od šampinjona. Urolajte pitu, pa postupak ponovite i sa ostalim korama. Rolne ređajte u pleh premazan uljem i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta. Pita može da se jede topla, sa jogurtom ako ne postite, a i hladna je takođe vrlo ukusna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije