Kolači sa makom
07. 12. 2017. u 15:44
Predlažemo vam da napravite čoko fantaziju, crno-beli kolač i pitu sa suvim grožđem i makom

Shutterstock
Čoko fantazija
Potrebno je: 6 jaja, 12 kašika šećera, 1/2 pakle (125g) margarina, kesica praška za pecivo, kesica cimeta, 200 g mlevenog maka. Čokoladna glazura: 100 g čokolade, 100 ml slatke pavlake.
U jednu posudu stavite žumanca, u drugu belanca a u treću maslac. U žumanca dodajte šest kašika šećera i umutite mikserom dok ne dobijete čvrst "sneg". Maslac penasto umutite. Sjedinite mikserom žumanca i maslac. Dodajte mak pomešan sa cimetom i praškom za pecivo i umutite. Belanca umutite u čvrstu penu sa šest kašika šećera. Kašikom dodajte umućena belanca u masu sa makom i lagano izmešajte kašikom. Pecite u podmazanom plehu na 180-200 C. Glazura: Pavlaku lagano zagrejte (do pred ključanje) pa sklonite sa vatre i ubacite izlomljenu čokoladu. Izmešajte dobro i prelijte preko kolača.
Crno-beli kolač
Potrebno je: Pakovanje rozen kora za tortu (500 g), Krem od maka: 450 ml mleka, 150 g šećera, 120 g maslaca, 200 g mlevenog maka, 90 g mlevenog keksa. Žuti krem: 20 g pudinga od kokosa (pola kesice), tri kašike šećera, 200 ml mleka, dva žumanceta, 100 ml slatke pavlake.Glazura: 100 g čokolade za kuvanje, 30 g maslaca.
Prašak za puding, žumanca i šećer razmutite u malo mleka. Ostatak mleka stavite da proključa pa dodajte razmućeni puding, sve vreme mešajući. Ohladite, povremeno promešajte da se ne uhvati kožica. Ohlađen puding promešajte još malo mikserom. Umutite šlag od slatke pavlake i dodajte u puding. Sve zajedno mutite da dobijete glatku smesu.

Pita sa suvim grožđem i makom
Potrebno je: 6 tankih kora za pitu, Za fil: 200 g mlevenog maka, 100 g šećera, dve kesice vanilin šećera, 150 g suvog grožđa, 250 ml kisele pavlake, kašičica cimeta, šećer u prahu.

Mak pomešajte sa šećerom, vanilin šećerom i cimetom. Jednu koru stavite preko druge i rasporedite trećinu kisele pavlake, pospite trećinom mešavine maka i šećera i trećinom opranog suvog grožđa. Savijte kore u rolnu i stavite u podmazan pleh. Ponovite postupak sa preostalim korama i filom. Uvijene pite premažite sa malo ulja ili kisele pavlake i pecite u rerni na 180°C oko 30 minuta. Pečene rolne pospite šećerom u prahu.