Pržite na maslinovom ulju!
30. 11. 2017. u 18:52
Stručnjaci koji razbijaju zabludu mnogih da ekstradevičansko maslinovo ulje nije pogodno za kuvanje. Istina je, zapravo, da ovo ulje trpi 190-200 stepeni celzijusa, što je temperatura koja se postiže u fritezama

Shutterstock
Navikli ste da pržite na suncokretovom ulju, dok maslinovo zaobilazati u širokom luku? Grešite, kažu stručnjaci koji razbijaju zabludu mnogih da ekstradevičansko maslinovo ulje nije pogodno za kuvanje. Istina je, zapravo, da ovo ulje trpi 190-200 stepeni celzijusa, što je temperatura koja se postiže u fritezama. Problem nastaje kod dugotrajnog zagrevanja, ali morali biste da pržite duže od 30 sati da bi se promenio hemijski sastav maslinovog ulja.
Opšte pravilo glasi da što više ima zasićenih masti u ulju, ono je stabilnije kad se zagreva. Takvo je kokosovo ulje koje čak ni nakon 8 sati prženja ne gubi kvalitet.
Odličan izbor je i ulje od avokada koje podnosi ekstremno visoke temperature od 270 stepeni, a dobro je i ulje od kikirikija koje ima neutralan ukus što je posebno važna karakteristika kod dubokog prženja.
Treba izbegavati suncokretovo ulje, zatim ulje od koštica grožđa, kukuruza i susama. Koje god da izaberete, pridržavajte se starog pravila - nikada dva puta ne pržite u istom ulju.
zooooki
30.11.2017. 19:06
Do pre par godina pricalo se da se mast ne koristi vec samo ulje suncokreta i drugih produkta ulja .Skoro citam doktori preporucuku opet mast sad citam da ulje ne valja nikako da se odluce sta je dobro ..
@zooooki - Zavisi o kakvim strucnjacima se radi I ko slusa njihove savjete.Sama hemiska struktura maslinovog ulja potvrdjuje neprikosnoveno prvo mjesto na ljestvici za kakvocu kvaliteta .
@zooooki - Mast bolje cuva jelo od kvarenja jer pokriva i stiti od vazduha. Medjutim za jelo je najbolja mast od mangulice,najzdravija.
Mast je zakon.
Postoje vise vrsta maslinovog ulja. Neka jesu a neka nisu dobra za przenje.
Komentari (9)