Pomorandže u kolačima
22. 11. 2017. u 15:30
Zasladite se neodoljivim tartom, crno-narandžastastom pitom i brzim kolačem

Shutterstock
Neodoljivi tart
Potrebno je: 350 g mekog brašna, 250 g margarina ili putera, 120 g šećera, 40 g kakao praha, 3 kašike hladne vode, 4 jaja, 2 pomorandže, 150 ml soka od sveže ceđene pomorandže
Umutite margarin sa 100 grama šećera, pa dodajte 300 grama brašna i rukom umesite testo. Umotajte ga u foliju i stavite u frižider da odstoji sat vremena. Kada se ohladi, položite ga u tepsiju za pečenje. Umutite jaja sa 20 grama šećera, dodajte 50 grama brašna, sok od pomorandže i naribanu koru pomorandže. Prelijte testo ovim nadevom i stavite ga u rernu da se peče pola sata na 180 stepeni. Ohladite ga prvo na sobnoj temperaturi, a zatim u frižideru. Poslužite ga uz pomorandže iseckane na kolutiće i premazane medom.
Crno-narandžasta pita
Potrebno je: 4 jaja, 40 kašika šećera, 24 kašike mleka, 24 kašike brašna, 2 praška za pecivo, 1 dl vode, 4 kašike džema, 1 zaleđena pomorandža, 100 g čokolade, 3 kašike ulja

Uzmite dva jaja, razdvojte belanca i žumanca, pa prvo penasto umutite belanca, dodajte 10 kašika šećera, još malo mutite i dodajte žumanca. Sipajte 12 kašika mleka, 12 kašika brašna i 1 prašak za pecivo. Stavite testo da se peče na 250 stepeni oko 10 minuta. Na isti način napravite i ispecite još jednu koru. Ušpinujte 20 kašika šećera sa 1 decilitar vode. Jednu koru izdrobite i dodajte u špinovani šećer, promešajte i dodajte džem, sjedinite i dodajte izrendanu pomorandžu. Sve dobro promešajte i nanesite na drugu koru. Otopite čokoladu sa uljem, pa dobijenom glazurom premažite kolač.
Brzi kolač
Potrebno je: 2 šolje soka od sveže ceđene pomorandže, 5 kašika šećera, 1 šolja kisele vode, 1 šolja ulja, 1/2 šolje griza, 1 šolja brašna, 50 gr sitno seckanog oraha ili badema, 50 g seckane čokolade za kuvanje, 1 prašak za pecivo, 1 kesica sode bikarbone, prstohvat soli

Izmešajte sok, kiselu vodu, ulje, šećer i so, mutite mikserom, a zatim postepeno dodavajte griz, brašno i prašak za pecivo. Ako nije dovoljno gusto, dodajte još malo brašna. U smesu ubacite sitno seckanu čokoladu i orahe ili bademe, a zatim je izlijte u brašnom podmazan pleh i pecite na 200 stepeni oko 45 minuta. Kolač pospite seckanom čokoladom i orašastim plodovima.
POtrovasNas
22.11.2017. 18:05
Kora citrusa NIJE za upotrebu osim ako niste lično ubrali na drvetu u Grčkoj itd. Citrusi su osetljivi na gljivice i zato se nakon branja prskaju imazalilom ako ih očekuje duži put i skladištenje. A imazalil je kancerogen samo tako
Kora od ponorandze_ nikako prepuna pesticida, samo organske ne prskane kojih u Srbiji nema u prodaji!
Komentari (2)