Poslastice sa šljivama
18. 09. 2017. u 19:15
Zasladite se uz kolač sa cimetom, slatke knedle, voćni mafini i ledeni kompot, koji možete da pripremite sa ovim koštunjavim voćem

Shutterstock
KOLAČ SA CIMETOM
Potrebno je: 250 g putera, prstohvat soli, kašika cimeta, vanilin šećer, limun, 100 g šećera u prahu, 5 žumanaca, 5 belanaca, 100 g šećera, 250 g glatkog brašna, 1 kg očišćenih šljiva i šećer u prahu za posipanje.
Puter, začine i rendanu koru od limuna dobro umutite mikserom. Postepeno dodajte šećer u prahu i žumanca. Napravite sneg od belanaca i šećera, dodajte prethodnoj smesi i lagano umešajte u brašno. Testo rasporedite u podmazan kalup, potom poređajte šljive i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni oko 35 minuta. Kada se ohladi, pospite šećerom u prahu.
SLATKE KNEDLE
Potrebno je: kašika putera, 2 jajeta, 800 g belog krompira, 450 g pšeničnog belog brašna, 4 kašike putera, 50 g mlevenog keksa i 50 prezli, 500 g šljiva, cimet.
Shutterstock

Krompir oljuštite i skuvajte u blago posoljenoj vodi. Ocedite ga i dobro izgnječite, dodajte puter i promešajte, pustite da se ohladi i umešajte jaja. Promešajte, pa postepeno dodajte brašno i mesite dok ne dobijete glatko testo. Šljive operite, izvadite koštice i potom ih pospite prstohvatom cimeta s unutrašnje strane. Površinu stola pospite brašnom, testo razvaljajte na debljinu 1 cm i isecite na veće kvadrate. Umotajte šljivu u testo oblikujući knedlu. U ključalu vodu ubacite knedle i kuvajte dok ne isplivaju na površinu. Mleveni keks i prezle lagano propržite na maslacu i prelijte preko knedli.
VOĆNI MAFINI
Sastojci: 200 g šljiva, 30 g listića badema, prašak za pecivo, 300 g belog pšeničnog brašna, 100 g smeđeg šećera, kašičica cimeta, 2 jajeta, 50 g putera, 100 g čokolade za kuvanje, 10 g šećera u prahu.
Shutterstock

Šljive operite, izvadite koštice i isecite na komadiće. U prosejano brašno dodajte prašak za pecivo i cimet. Na pari otopite puter i čokoladu za kuvanje i ostavite da se ohladi. Potom u otopljenu čokoladu dodajte smeđi šećer, jaja, listiće badema (nekoliko ostavite za ukrašavanje) i dobro promešajte. U smesu dodajte suve sastojke, izmešajte i pažljivo dodajte šljive. U kalupe za mafine stavite papirne korpice i napunite ih pripremljenom smesom. Na vrh svakog mafina stavite dve kriške šljive i par listića badema. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta. Gotove kolače izvadite iz kalupa, sačekajte da se malo ohlade, pospite šećerom u prahu i poslužite.
LEDENI KOMPOT
Potrebno je: 750 g šljiva, litar indijskog čaja, 5 kašika šećera u prahu, 1/2 štapića cimeta.
Shutterstock

Pripremite litar indijskog čaja. Operite šljive i izvadite koštice. Očišćene šljive stavite u duboku vatrostalnu posudu, prelijte ih čajem i ostavite da odstoje oko 3 sata. Potom dodajte cimet i šećer u prahu, pa kuvajte na laganoj temperaturi 15-20 minuta. Kompot ohladite i poslužite sa kockama leda.
sumadinka
07.10.2017. 12:13
U knedle cimet, ni pod razno nikad ni u stara vremena naših baka a ni danas to je poslstica koja ne trpi izmene i agresivne mirise to ona nije to!
Komentari (1)