Jela sa kukuruzom
24. 08. 2017. u 19:21
Kukuruz se može pripremati na različite načine. Predlažemo vam da probate gurmanske galete, meksičku čorbu, filete lista u sosu, pikantni namaz i letnju salatu

Gurmanske galete
Gurmanske galete
Za 4 osobe (16 galeta) potrebno je: 400 g smrznutog ili svežeg, mladog kukuruza, 400 g kuvanog pilećeg mesa iseckanog na kockice, 2 jajeta, 320 ml mleka, 430 ml brašna (oko dve šolje), 3 kašike rastopljenog putera, kašičica praška za pecivo, ulje, so i biber. Za sos: 160 ml grčkog jogurta, 2 kašike seckanog vlašca, kašika kari paste, kašika meda, so i biber.
Kukuruz kratko obarite, isperite hladnom vodom, iscedite i stavite u činiju. Dodajte kuvano pileće meso, umućena jaja, mleko i puter. Posolite i pobiberite. Potom umešajte brašno i prašak za pecivo i umutite dok ne dobijete homogenu smesu. U velikom tiganju zagrejte malo ulja, pa kutlačom sipajte po 60 ml (četvrtinu šolje) za svaku galetu, pecite po 3 minuta sa svake strane i potom iscedite na papirnoj salveti. Ponovite postupak dok ne istrošite sva materijal.
U posebnoj činiji pomešajte jogurt, seckani vlašac, kari pastu i med. Posolite i pobiberite po želji, dobro izmešajte i poslužite uz galete.
* * * * * * * * * * * * *
Meksička čorba
Za 4-6 osoba potrebno je: 500 ml (2 šolje) goveđe čorbe, 300 g mlevenog junećeg mesa, 500 ml (2 šolje) paradajz sosa, 250 g smrznutog kukuruza, 500 g kuvanog crvenog pasulja, 550 g seckanog paradajza, glavica crnog luka, šargarepa iseckana na kockice, 2 stabljike celera, 2 čena belog luka, kašika čili začina, 250 g mešanog rendanog kačkavalja, 2 kašike seckanog korijandera, 120 ml pavlake, 3 kašike maslinovog ulja, so i biber.

U šerpi zagrejte ulje na srednjoj temperaturi i kratko izdinstajte sitno seckani crni luk, šargarepu, celer i beli luk. Potom dodajte mleveno meso, usitnite ga drvenom kašikom i pržite 2-3 minuta. Umešajte ljuti začin i promešajte, pa dolijte goveđu supu i paradajz sos. Zagrejte do ključanja, pa umešajte kukuruz, pasulj i seckani paradajz. Posolite i pobiberite po želji i ostavite da se krčka oko 30 minuta na umerenoj temperaturi. Neposredno pre posluženja dodajte rendani kačkavalj, korijander i svaku porciju garnirajte pavlakom.
* * * * * * * * * * * * *
Fileti lista u sosu
Za 4 osobe potrebno je: 4 fileta ribe list (po 150 g), 2 paradajza iseckana na kockice, 250 g kukuruza, glavica crvenog luka, 3 kašike soka od limuna, 120 g brašna, 60 ml maslinovog ulja, mala ljuta papričica, 4 kašike seckanog korijandera, so i biber.

Filete lista pospite brašnom i protresite da biste uklonili višak. U tiganju zagrejte polovinu ulja na srednjoj temperaturi i ispecite filete po 2-3 minuta sa svake strane. U dubokoj posudi pomešajte paradajz, kukuruz, seckani crveni luk, sok od limuna, preostalo maslinovo ulje i seckanu papričicu. Posolite i pobiberite i dobro izmešajte. Pržene filete garnirajte sosom, pospite korijanderom i poslužite.
* * * * * * * * * * * * *
Pikantni namaz
Za 4 osobe potrebno je: 8 kriške slanine, 250 g mekog krem sira, 500 g smrznutog kukuruza, ljuta papričica, 250 g rendanog mekog kačkavalja, 120 g rendanog sira, kašičica belog luka u prahu, biber po želji, glavica crnog luka, 3 kašike seckanog bosiljka, 300 g hrskavog čipsa od kukuruza, ulje, so.

Zagrejte rernu na 200 stepeni. U teflon tiganju ispržite slaninu 4-5 minuta na srednjoj temperaturi, dok ne postane hrskava, pa je ostavite da se iscedi na papirnoj salveti i potom iseckajte. U dubokoj posudi izmešajte sir i kačkavalj, pa dodajte kukuruz, seckanu ljutu papričicu, polovinu slanine i beli luk u prahu. Posolite i pobiberite po želji, izmešajte i sipajte u podmazanu vatrostalnu činiju. Pecite 15-20 minuta, pa dodajte preostalu slaninu, seckani mladi luk i zapecite još 5 minuta. Pre posluženja pospite bosiljkom. Poslužite sa čipsom od kukuruza.
* * * * * * * * * * * * *
Letnja salata
Za 4 osobe potrebno je: 4 krompira, 300 g kukuruza, po jedna zelena i žuta tikvica, manja glavica crvenog luka, po jedna crvena i zelena paprika. Za preliv: 80 ml (1/3 šolje) maslinovog ulja, 4 kašike seckanog peršuna, 2 kašike sirćeta, 2 kašike senfa, kašika seckanog belog luka, 3 struka mladog luka, so i biber.

Kroompir oljuštite, iseckajte na kocke, stavite u šerpu, prelijte hladnom vodom i posolite. Zagrejte do ključanja i ostavite da se krčka oko 20 minuta, pazeći da se sasvim ne raskuva. Pred kraj, u šerpu sa krompirom dodajte kukuruz, kuvajte još pet minuta, potom iscedite i ostavite da se ohladi. U posudi za salatu umutite sastojke za preliv. Tikvice, crveni luk i papriku isecite na kockice i dodajte u činiju. Potom umešajte krompir i kukuruz, promešajte i poslužite.