Francuske poslastice
08. 08. 2017. u 13:15
Zasladite se uz Rum kolač preliven višnjama, Tart Tropezijen, Kalisons, Brzi karamel krem, Klafuti

Rum kolač preliven višnjama
RUM KOLAČ PRELIVEN VIŠNjAMA
Potrebno je: 250 ml jogurta, 250 g šećera, 2 jaja, 1 kašika ruma, 1/3 šoljice ulja, 1 burbon vanila, 250 g glatkog brašna, 1,5 kašičica praška za pecivo, 1 kašičica sode bikarbone, malo soli, puter za podmazivanje pleha. Za preliv: 1/2 kg višanja, 1/2 kg šećera, vanilin šećer.
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Pleh sa odvojivim dnom (24 cm) podmažite puterom sa strane, a dno obložite papirom za pečenje pa ga podmažite. U činiji pomešajte jogurt i šećer, dodajte jedno po jedno jaje, zatim ulje, vanilu i rum pa sve izmešajte. U drugoj činiji pomešajte preostale sastojke i dodajte ih mešavini s jogurtom. Sipajte smesu u podmazan kalup i pecite na srednjoj temperaturi 35 do 40 min. Ako kolač brzo dobija tamnu boju, prekrijte ga pek papirom. Dok se kolač peče, pripremite preliv tako što ćete da polovinu višanja usitnite u blenderu, zatim dodate ostatak voća i šećer, sipate u šerpicu i na laganoj temperaturi kuvate pet minuta neprekidno mešajući, dok se ne zgusne. Pečen kolač ostavite u kalupu 10-ak minuta i zatim izvadite, a preliv sipajte kad se ohladi.
TART TROPEZIJEN
Potrebno je za biskvit (brioš): 330 g brašna, kašičica soli, 30 g šećera, 3 jajeta, 120 gr putera, 15 g suvog kvasca, kašika mlakog mleka, žumance, šaka kristal šećera. Za krem: 2 šolje mleka, kašičica ekstrakta badema, 1/2 šolje šećera, 4 žumanceta, 1/2 šolje gustina ili brašna, 1 kašičica ekstrakta vanile i 130 g putera.

Sipajte brašno u vanglu, dodajte so, šećer i suvi kvasac, razmućeno jaje i kašiku mleka, pa sve sjedinite sa umućenim puterom u glatko testo. Pokrijte testo i ostavite da raste tri sata, pa ga premesite i stavite u okruglu široku modlu. Ponovo pokrijte i ostavite jedan sat da narasta, pa ga premažite razmućenim žumancetom i pospite kristal šećerom. Rernu zagrejte na 180 stepeni i pecite oko 30 minuta, zatim ohladite i presecite na dva dela. Sipajte mleko u posudu sa nelepljivim dnom, kada provri polako dodajte umućeno žumance sa šećerom i gustin. Smanjite temperaturu i lagano mešajte žicom dok ne izbije prvi ključ, pa sklonite s ringle. Kada se krem malo ohladi, dodajte puter i umutite. Polovinu tarta premažite kremom i poklopite drugom polovinom. Kad se dobro ohladi, isecite na trougliće.
KALISONS
Potrebno je: 100 g oljuštenog badema, 90 g kandiranog voća (po mogućstvu dinje), 5 belanaca, 10 g pomorandžine kore, 200 g prah šećera.

Sipajte vodu u šerpu, kada provri dodajte bademe i ostavite da se natope oko pet minuta, zatim ih izvadite i osušite. Umutite u blenderu kandiranuo voće, pomorandžinu koru i bademe. Ušpinujte šećer sa 3 dl vode i sjedinite sa voćem i bademima, pa mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi 24 časa. Umutite belanca sa prah šećerom da dobijete čvrst šne. Oblikujte smesu koja je prenoćila tako da liči na badem, pospite šećernom glazurom i ostavite jedan sat na sobnoj temperaturi. Zatim poređajte u pleh obložen pek papirom i pecite pet minuta u rerni na 130 stepeni. Služite kad se ohladi.
BRZI KARAMEL KREM
Potrebno je: 3 jaja, 60 g šećera, 1/2 l mleka, vanilin šećer. Za krem: 50 g šećera i 3 kašike vode.

Pomešajte sastojke za krem i stavite u mikrotalasnu rernu četiri minuta ili kuvajte mešajući na pari 30 minuta, da se krem sasvim stegne.
Umutite jaja i šećer, dodajte mleko i vanilin šećer, zatim još malo mutite. Topli krem sipajte u umućena jaja i sve dobro promešajte. Zagrejte 1,5 l vode da ključa, pa posudu sa kremom i jajima stavite na nju i mešajte na pari 15 minuta ili je ubacite u mikrotalasnu rernu osam minuta. Gotov krem sipajte u čaše i poslužite kad se ohladi.
KLAFUTI
Potrebno je: 400 g zrelog voća po izboru (višnja, jabuka, šljiva, breskva, bobičasto voće), 3 jaja, 150 g brašna, 150 g putera, 200 ml mleka, 120 g šećera, mahuna vanile, šolja likera od višanja.

Voće očistite i prepolovite ili iseckajte na komadiće ako je veće. Prelijte likerom od višanja i ostavite da odstoji sat vremena. Pleh podmažite puterom. U činiji umutite jaja žicom ili viljuškom (nikako mikserom), dodajte brašno i nastavite da mutite dok ne dobijete smesu bez grudvica, pa dodajte puter otopljen na sobnoj temperaturi i nastavite da mutite dok smesa ne postane fina i glatka. Potom dodajte mleko, neprekidno muteći, a zatim i semenke vanile. Polovinu smese kratko zapecite u rerni nekoliko minuta, pa odozgo rasporedite voće. Prelijte ostatkom smese i vratite u rernu dok se kolač ne ispeče. Izvadite ga i sačekajte da testo malo "padne", pa pospite šećerom i poslužite kolač dok je topao.