Brzi obroci za letnju žurku

Ž. P.

06. 08. 2017. u 17:10

Probajte sočni "hot-dog", roštilj u marinadi, krompir sa dimljenim sirom, aperitiv ražnjiće, salatu od zelene boranije...

Брзи оброци за летњу журку

Aperitiv ražnjići

APERITIV RAŽNjIĆI

Za 24 mini-ražnjića potrebno je: 12 tortelina sa sirom, po 6 crvenih i žutih čeri paradajza, 12 kriški kobasice, 24 listića bosiljka, 12 koktel zalogajčića mocarele, 12 šnita salame po želji. Za sos: 60 ml maslinovog ulja, 2 kašike seckanog vlašca, kašika soka od limuna, kašika ljute paprike i so.

U kipućoj, posoljenoj vodi skuvajte torteline, pa ih isperite hladnom vodom i dobro iscedite. U dubokoj posudi pomešajte sastojke za sos (maslinovo ulje, sok od limuna, seckani vlašac, ljuta paprika i so). Žuti i crveni čeri paradajz operite, obrišite papirnom salvetom i prepolovite. Napravite 12 ražnjića, ređajući na svaki štapić po polovinu žutog paradajza, krišku kobasice, listić bosiljka, komadić mocarele. Na preostalih 12 štapića poređajte torteline, kriške salame, po listić bosiljka i po jednu polovinu crvenog čeri paradajza. Sve ražnjiće prelijte pripremljenim sosom i poslužite.

SOČNI "HOT-DOG"

Za 8 porcija potrebno je: 8 pikantnih kobasica, 8 veknica za hot-dog, 2 kašike omekšalog putera, kašika maslinovog ulja. Za čimičuri sos:


130 ml (1/2 šolje) seckanog peršuna, 60 ml maslinovog ulja, 2 kašike crvenog vinskog sirćeta, kašika iseckanog belog luka, kašika seckanog origana, 2 iseckane glavice mladog crnog luka, pola kašike iseckane ljute papričice, so. Za garnir: 60 ml soka od limete, 2 kašike seckanog korijandera, 3 paradajza narezana na tanke kriške, 2 manje glavice crvenog luka, so i biber.

U činiji pomešajte sastojke za čimičuri sos (peršun, maslinovo ulje, vinsko sirće, beli luk, origano, mladi crni luk, ljuta papričica, so). U drugoj posudi izmešajte sastojke za garnir (sok od limete, korijander, paradajz, crveni luk, so i biber). U tiganju zagrejte kašiku ulja na srednjoj temperaturi i ispržite kobasice 12-12 minuta, povremeno ih okrećući. Rasecite veknice po sredini i premažite puterom. Zagrejte teflon tiganj na srednjoj temperaturi i tostirajte veknice 1-2 minuta sa svake strane. Potom u svaku veknu stavite po kobasicu, dodajte sos čimičuri i garnir od paradajza i luka i poslužite.

ROŠTILj U MARINADI

Za 4 osobe potrebno je: 4 svinjska kotleta bez kostiju (debljine po 2,5 cm), 4 tanje kobasice. Za marinadu: 250 ml svetlog piva, 60 ml (1/4 šolje) meda kašika zrnastog senfa, kašika iseckanog belog luka, kašika maslinovog ulja, glavica crnog luka, lovorov list, grančica timijana.

U posudi sa hermetičkim zatvaranjem pomešajte sastojke za marinadu (pivo, med, senf, seckani beli luk, maslinovo ulje, seckani crni luk, lovorov list i grančica timijana). Potom dodajte svinjske kotlete i kobasice, promućkajte i ostavite da se marinira 8-12 sati u frižideru. Meso i kobasice ispecite na podmazanom roštilju (po mogućstvu od ćumura) 10-15 minuta. S vremena na vreme ih okrenite.

KROMPIR SA DIMLjENIM SIROM

Za 4 osobe potrebno je: 400 g duguljastog krompira, 8 šnita kulena ili pikantnih salama, 200 g dimljenog kačkavalja, 2 iseckane glavice mladog luka, 130 ml krem pavlake, 3 kašike maslinovog ulja, so i biber.

Zagrejte električni roštilj na srednju temperaturu. Krompir operite, po želji oljuštite i presecite na pola po dužini. Potom sa svake polovine odsecite po tanku krišku da biste poravnali površinu. Krompir premažite uljem i poređajte u aluminujumsku posudu. Posolite i pobiberite po želji. Posudu sa krompirom stavite na zagrejan roštilj, poklopite roštilj i pecite 15-20 minuta, dok krompir ne postane blago hrskav. Potom preko svake polovine stavite po komad salame i dimljenog kačkavalja i pecite još 5-8 minuta. Neposredno pre posluženja dodajte seckani luk i prelijte krem pavlakom.

SALATA OD ZELENE BORANIJE

Za 4-6 osoba potrebno je: 10 tankih šnita slanine, 500 g zelene boranije, 200 g sitnog čeri paradajza. Za vinegret sos: 60 ml (1/4 šolje) maslinovog ulja, 60 g rendanog parmezana, 2 kašike seckanog vlašca, kašika aromatičnog sirćeta, kašika meda, so i biber.

U teflon tiganju kratko propržite šnite slanine dok ne porumene i postanu hrskave. U posudi za salatu pomešajte sastojke za vinegret sos - umutite maslinovo ulje sa aromatičnim sirćetom i medom, pa umešajte seckani vlašac i rendani parmezan. Posolite i pobiberite po želji. Obarite boraniju u posoljenoj kipućoj vodi oko 5 minuta (ili duže ako je potrebno), potom je isperite hladnom vodom i dobro iscedite. Isecite boraniju na manje komade, pa dodajte u pripremljeni vinegret sos. Potom umešajte paradajz i slaninu, promešajte i poslužite.

BRUSKETI PICA

Za 4 osobe potrebno je: 450 g gotovog testa za picu, 500 ml sveže kuvanog sosa od paradajza, začinjenog belim lukom i peršunom, 200 g kuvane slanine iseckane na kockice, 200 g mocarela sira, 12 listića svežeg bosiljka.

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Istanjite testo za picu, napravite koru prečnika 25 cm i stavite u podmazan kalup. Potom preko kore rasporedite sos od paradajza, pospite kockicama slanine, dodajte iseckanu mocarelu, posolite i pobiberite po želji. Ispecite u dobro zagrejanoj rerni 20-25 minuta. Kad korica postane hrskava, izvadite iz rerne, ukrasite listićima bosiljka i poslužite.

RIBA U KROASANU

Za 4 osobe potrebno je: 500 g mladog spanaća, 450 g fileta ribe (po želji), 180 g krem sira, velika kora lisnatog testa za kroasane, 60 g mladog seckanog luka, 20 g putera, so i biber.

Zagrejte rernu na 200 stepeni. U tiganju rastopite malo putera na srednjoj temperaturi, pa kratko izdinstajte očišćeni spanać (2-3 minuta) i ostavite po strani. Isecite filete na četiri dela. Kratko zagrejte krem sir u mikrotalasnoj rerni da malo omekša. Razvucite testo za kroasane i isecite na trouglaste delove (kao za kiflice). Premažite sirom najširi deo trougla, pa stavite po komad ribe, kašiku dinstanog spanaća i malo seckanog luka. Posolite i pobiberite, uvijte kroasane i stavite u pleh obložem masnim papirom. Pecite 15-20 minuta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije