Paprike - pravi letnji izbor

30. 07. 2017. u 11:13

Paprike su odličan izbor za letnji meni jer nema veliku energetsku vrednost, a obiluje vitaminima i mineralima. Probajte meksičkku čorbu, paprike sa piletinom, punjene sirom i fritatu

Паприке - прави летњи избор

Meksička čorba

Kad pomenemo papriku, većini na pamet padaju paprike punjene mesom. Ali ovo povrće, koje potiče iz Južne Amerike, nudi mnogo veći izbor. Sadrži između 80 i 90 odsto vode, nema veliku energetsku vrednost, 100 g crvene paprike ima 40 kalorija, zelene 30 kalorija, zbog čega je često na meniju onih koji vode računa o kilogramima.

Izvor je vitamina C i A, obiluje mineralima, posebno kalijumom, deluje kao diuretik, antidepresiv, a kažu i da je afrodizijak.

* * * * * * * * * * * * *

Meksička čorba

Potrebno je: 3 crvene paprike, ljuta papričica, 3 paradajza, crni luk, kašika maslinovog ulja, 2 kašike brašna, litar pilećeg bujona, so, biber, veza peršuna

Na zagrejanom ulju propržite crni luk, smanjite vatru, dodajte iseckane paprike i papričicu i lagano dinstajte dok ne omekšaju. Dodajte brašno i pržite dva minuta neprestano mešajući da ne zagori. Postepeno dodajte pileći bujon, paradajz, so i biber. Kada provri, kuvajte još 20 minuta na laganoj vatri, povremeno mešajući. Sklonite sa šporeta i pustite da se ohladi, pa izmiksajte dok ne dobijete glatku smesu. Zatim ponovo vratite na šporet, dodajte peršun i neka kratko provri još jednom.

* * * * * * * * * * * * *

Sa piletinom

Potrebno je: 600 g piletine, 2 crvene paprike. 2 žute paprike, 3 čena belog luka, 3 kašike jabukovog sirćeta, veza mirođije, maslinovo ulje, so, biber

U teflonskom tiganju zagrejte nekoliko kašika maslinovog ulja, pa dodajte prethodno oprane, očišćene i iseckane paprike. Posolite i pržite nekoliko minuta, prelijte sirćetom i kada delimično ispari, sklonite sa vatre. U drugoj posudi, na zagrejanom ulju pržite komade piletine i, kad porumene, dodajte papriku sa tečnošću u kojoj je dinstana. Kuvajte na srednjoj vatri oko pola sata i pred kraj kuvanja dodajte mirođiju.

* * * * * * * * * * * * *

Punjene sirom

Potrebno je: 4 mesnate crvene paprike, 500 g kravljeg sira, 3 čena belog luka, jaje, 20 g putera, so, biber, peršun

Prokuvajte cele paprike u blago posoljenoj vodi i nakon pet minuta izvadite i potopite u hladnu vodu. Prerežite paprike po dužini i izvadite semenke. Mikserom umutite kravlji sir, iseckan beli luk, jaje, so, biber i tom smesom filujte polovine paprika. Ređajte ih u vatrostalnu posudu koju ste prethodno premazali puterom i pecite 20 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

* * * * * * * * * * * * *

Fritata

Potrebno: 6 jaja, 80 ml mleka, crvena paprika, zelena paprika, 3 struka mladog luka, 100 g brokolija, 150 g mocarele, 100 g kačkavalja, 100 g šunke, so, biber, ulje, bosiljak

U činiji umutite jaja s malo mleka i soli. Cvetove brokolija isecite na manje komade, mladi luk i papriku na kolutove, šunku i mocarelu na kockice, a kačkavalj izrendajte. Na zagrejanom ulju u tiganju propržite pola mladog luka i paprike, zatim stavite cvetove brokolija, preko njih sipajte jaje i mleko, pa preostalu papriku i luk i na kraju mocarelu, kačkavalj, šunku i bosiljak. Dok se fritata prži, zagrejte rernu na 180 stepeni, ali tako da radi samo gornji grejač. Ubacite fritatu u rernu i pecite oko pet minuta dok ne porumeni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije