Brzi grčki specijaliteti

Ž. P.

24. 06. 2017. u 19:24

Pribajte Pileći suvlaki, Batake i rezance, Pljeskavice u piti, Svinjske kotlete, Salatu sa ćuretinom, Namaz od povrća...

Брзи грчки специјалитети

PILEĆI SUVLAKI

PILEĆI SUVLAKI

Za 4 osobe potrebno je: 600 g pilećeg belog mesa bez kožice, 4 grčke pite. Za marinadu: 60 ml maslinovog ulja, 60 ml seckane mente, 2 kašike limunovog soka, 2 kašičice seckanog belog luka, pola kašičice kumina. Za sos: 80 ml jogurta, 2 kašike seckanog origana, 2 kašičice rendane limunove kore, so i biber. Za garnir: iseckana glavica crevnog luka, pola krastavca isečenog na kriške, 2 iseckana paradajza, 4 lista zelene salate.

U kesi sa hermetičkim zatvaranjem pomešajte sastojke za marinadu, dodajte pileće meso iseckano na kocke i ostavite da se marinira 6 do 10 sati u frižideru. Pre pečenja u posebnoj činiji pomešajte sastojke za sos i ostavite u frižideru. Marinirano meso izvadite iz marinade, dobro iscedite i poređajte na štapićima za ražnjiće. Zagrejte rernu na 210 stepeni. Ražnjiće stavite u pleh obložen masnim papirom i pecite 15-20 minuta. Pred kraj dodajte pite i zagrejte ih 2-3 minuta. Tople pite premažite sosom, garnirajte listom zelene salate, crvenim lukom, paradajzom i kriškama krastavca, dodajte ražnjiće po sredini, uklonite štapiće, preklopite pite i poslužite.


BATACI I REZANCI

Za 4 osobe potrebno je: 4 pileća bataka sa karabatacima, 3 paradajza iseckana na kockice, 250 g Kalamata maslina bez koštica, 1 kašika svežeg origana, 120 g izmrvljenog feta sira, 2 kašike maslinovog ulja, glavica crnog luka, so i biber. Za prilog: 250 rezanaca, 2 kašike putera, kašika seckanog belog luka, 2 kašike seckanog peršuna, 60 g rendanog parmezana.

Zagrejte rernu na 210 stepeni. U velikom tiganju zagrejte maslinovo ulje na srednjoj temperaturi i izdinstajte crni luk 2-3 minuta. Potom umešajte paradajz, masline i origano, posolite i pobiberite, promešajte, pa dodajte batake i karabatake i pecite u rerni 50-60 minuta, dok meso ne počne da se odvaja od kostiju. Rezance obarite u posoljenoj kipućoj vodi i iscedite. U tiganju rastopite puter i kratko izdinstajte beli luk (1-2 minuta). Potom umešajte isceđene rezance, zagrejte 2-3 minuta. Pečeno meso stavite u tanjir, dodajte testeninu posutu peršunom i parmezanom, umešajte sos od paradajza i feta sir i poslužite dok je toplo.

PLjESKAVICE U PITI

Za 4 osobe potrebno je: 450 g mlevenog junećeg mesa, 60 g domaće prezle, 2 kašike seckane mente, 2 kašike seckanog peršuna, 2 kašičice seckanog belog luka, pola kašičice kumina, jedno umućeno jaje, glavica crnog luka, 2 grčke pite, 2 kašike maslinovog ulja, so i biber. Za garnir: 200 ml caciki sosa, 2 iseckana paradajza, 2 lista zelene salate, 80 g seckanih Kalamata maslina.

U dubokoj posudi pomešajte mleveno juneće meso, prezlu, mentu, peršun, beli luk, kumin, umućeno jaje i seckani crni luk. Posolite i pobiberite po želji, dobro umesite dok ne dobijete homogenu smesu i potom oblikujte 8 manjih pljeskavica. U tiganju zagrejte ulje na srednjoj temperaturi i ispržite pljeskavice po 4-5 minuta sa svake strane. Pite prepolovite i zagrejte u mikrotalasnoj rerni. Potom ih tanko zasecite po debljini i garnirajte caciki sosom, paradajzom, zelenom salatom i maslinama, dodajte po dve pljeskavice i poslužite.


SVINjSKI KOTLETI

Za 4 osobe potrebno je: 8 svinjskih kotleta bez kostiju, 8 čeri paradajza presečenih na pola, žuta iseckana paprika, 12 Kalamata maslina, 100 g izmrvljenog feta sira, glavica crvenog luka, 12 listića mente, maslinovo ulje, so i biber. Za prilog: 6 krompira isečena na četvrtine, 2 kašike maslinovog ulja, kašika semenki korijandera, kašika rendane limunove kore, 2 iseckana čena belog luka.

U tiganju zagrejte malo maslinovog ulja na srednjoj temperaturi i ispržite kotlete po 2 minuta sa svake strane. Zatim umešajte čeri paradajz, iseckanu papriku, masline i seckani crveno luk. Posolite i pobiberite po želji, poklopite i dinstajte 3-5 minuta. Poslužite sa feta sirom i krompirom pečenim u rerni (oko 30 minuta), začinjenim maslinovim uljem, korijanderom, origanom, belim lukom i limunovom korom.


SALATA SA ĆURETINOM

Za 4 osobe potrebno je: 400 g kuvane ćuretine iseckane na kocke,

2 limuna, 250 g feta sira iseckanog na kocke, kašika putera od susama (tahini), kašika origana, kašika seckane mente, crvena paprika, žuta paprika, krastavac, glavica crnog luka, 12 Kalamata maslina, 16 čeri paradajza, 4 kašike maslinovog ulja, so i biber.

U dubokoj činiji umutite sok od dva limuna, maslinovo ulje i puter od susama dok ne dobijete homogenu smesu. Potom dodajte kuvano ćureće meso iseckano na kocke, umešajte origano i menutu, posolite i pobiberite i ostavite da se marinira u frižideru najmanje 60 minuta.

Neposredno pre posluženja iseckajte paprike, krastavac i crni luk i stavite u činiju za salatu. Dodajte marinirano meso, feta sir, čeri paradajz i masline i pažljivo promešajte.

PLAVI PATLIDžAN I MESO

Za 4 osobe potrebno je: 2 plava patlidžana, 200 g mlevenog jagnjećeg mesa, 200 g mlevenog junećeg mesa, jaje, glavica crnog luka, 2 čena belog luka, 40 g parmezana, 4 kašike maslinovog ulja, so i biber.

Operite patlidžane i isecite ih na deblje kolutove. U tiganju zagrejte 2 kašike maslinovog ulja, ispržite kriške palidžana dok ne porumene i ostavite da se iscede na papirnoj salveti. Očistite i sitno iseckajte crni i beli luk. U tiganju zagrejte preostalo ulje i kratko izdinstajte crni luk. Potom dodajte mleveno jagnjeće i juneće meso i dinstajte sve 5-7 minuta. Zatim umešajte umućeno jaje i beli luk, posolite i pobiberite i dinstajte još 2-3 minuta. Zagrejte rernu na 200 stepeni. Uljem podmažite pleh, sipajte malo dinstanog mesa, prekrijte slojem plavog patlidžana, pa nastavite da ih naizmenično ređate tako da na kraju bude patlidžan. Pospite parmezanom i zapecite u rerni 30 minuta.


NAMAZ OD POVRĆA

Za 4 osobe potrebno je: 2 patlidžana, 2 crvene paprike, netretirani limun, 2 čena belog luka, grančica svežeg ruzmarina, 2 dl grčkog jogurta, 3 kašike maslinovog ulja, prstohvat ljute paprike, so i bibar.

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Beli luk oljuštite i isecite na tanke komadiće. Patlidžan operite, prepolovite po dužini i stavite u pleh. Nožem zasecite patlidžan na više mesta i umetnite po komadić belog luka. Prelijte maslinovim uljem, posolite i pobiberite, dodajte cele paprike i pecite oko 50 minuta. Potom kašikom odvojite meki deo patlidžana, izmrvite za viljuškom i stavite u činiju. Oljuštite paprike, odstranite semenke i sitno iseckajte. Dodajte seckani ruzmarin, rendanu limunovu koru, jogurt, ljutu papriku, so i biber. Dobro izmešajte dok smesa ne postane homogena i ostavite u frižideru. Poslužite uz tostiran hleb.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije