Kuglof na 5 načina

Ž. P.

29. 05. 2017. u 12:20

Zasladite se uz Kuglofčiće sa borovnicama, Mramorni sa glazurom, Sočni limun kolač, Trobojnu čokoladnu spiralu, Voćni sladoled

Куглоф на 5 начина

Sočni limun kolač

Sočni limun kolač

Potrebno je: 250 g putera, 350 g brašna, 3 limuna, 6 jaja, kesica vanile, 250 g šećera, 150 g grčkog jogurta, kesica praška za pecivo i 150 g šećera u prahu.

Komade putera izmiksajte sa šećerom i vanilom, umešajte jedno po jedno jaje, neprestano muteći, a zatim postepeno sipajte brašno s praškom za pecivo. Dodajte rendanu koricu jednog limuna, jogurt, sok od dva limuna i umutite glatko i ujednačeno testo. Kalup za kuglof (prečnika 24 cm) namažite puterom, pospite brašnom, sipajte testo i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok ne porumeni, oko 60 minuta. U međuvremenu, šećer u prahu izmešajte sa 4-6 kašika limunovog soka, premažite površinu kolača, a ostatak glazure pustite da se sliva po obodu. Kuglof ukrasite kriškama limuna i servirajte.


Mramorni sa glazurom

Za svetlo testo: 300 g mekog putera, 250 g šećera, kesica vanile, 5 jaja, prstohvat soli, 350 g brašna, 4 ravne kašičice praška za pecivo i 2 kašike mleka. Za tamno testo: 20 g kakao praha, 2 kašike šećera, pola kašike ruma, 2 kašike mleka i 125 g crne čokolade za glazuru.

U posudu stavite komade putera, šećer, vanilu, prstohvat soli i mutite mikserom dok smesa ne bude penasta. Dodajte jedno po jedno jaje i svako miksajte pola minute pre nego umešate sledeće. Sipajte mleko i postepeno dodajte brašno s praškom zua pecivo. Oko 2/3 testa stavite u podmazan kalup za kuglof. U ostatak umešajte kakao, rum, šećer i mleko, sipajte u kalup, pažljivo prošarajte viljuškom i pecite u rerni na 160 stepeni oko 60 minuta. Kuglof ohladite 10 minuta, prelijte čokoladnom glazurom i servirajte uz aromatični čaj ili šoljicu kafe.



Trobojna čokoladna spirala

Sastojci za testo: 250 g mekog putera, 200 g šećera u prahu, kesica vanile, 5 jaja, 300 g mekog brašna, kesica praška za pecivo, 2 kašike ruma, 125 ml mleka, 100 g tečnog kakao preliva, 100 g mlečnog čokoladnog preliva i 100 g belog čokoladnog preliva sa ukusom vanile.

Za ukrašavanje: malo tamnog, mlečnog i belog preliva.

Mikserom kremasto umutite puter, šećer u prahu i vanilu. Postepeno dodajte brašno s praškom za pecivo, sipajte mleko i rum i dobro izmešajte varjačom. Testo podelite na tri dela, u svaki umešajte po jedan preliv i sipajte u tri odvojene kese sa okruglim otvorom. Naizmenično istiskujte u podmazan kalup prečnika 22 centimetra i ispecite u rerni na 170 stepeni oko 60 minuta. Kuglof ukrasite različitim prelivima za glazuru, ohladite i poslužite.


Voćni sladoled

Potrebno je: 310 g šećera, po 125 g kupina i malina, 2 kesice burbon vanile, 5 jaja, 450 ml slatke pavlake, 150 ml likera od jaja, 200 g integralnog keksa i 100 g putera.

Maline i kupine odvojeno skuvajte sa 30 g šećera, ohladite i stavite i frižider. Ostatak šećera (250 g), vanilu i jaja umutite na pari. Kad se šećer otopi, sklonite s ringle i nastavite da miksate dok smesa ne postane gotovo bela. Umešajte šlag od slatke pavlake i 100 ml likera od jaja. Malo smese sipajte u silikonski kalup, tek da pokrijete dno, dodajte ostatak likera i ostavite u zamrzivaču. Posle 15 minuta sipajte polovinu preostale smese, rasporedite ohlađeno voće, kalup ispunite ostatkom smese i ohladite u zamrzivaču dva sata. Puter otopite, pomešajte sa izdrobljenim keksom, prohladite, stavite na kuglof i vratite u zamrzivač. Pre serviranja kalup kratko potopite u toplu vodu, sladoled izvrnite na tacnu i servirajte.


Kuglofčići sa borovnicama

Sastojci za testo, za 12 komada: 200 g brašna, 120 g borovnica, pola banane, 100 g smeđeg šećera, kesica vanile, 100 ml ulja, 80 ml mleka, 50 g mlevenih badema, 80 ml mineralne vode, 3 kašike zobenih pahuljica, kašika gustina, kesica praška za pecivo i prstohvat soli. Za preliv: 100 g šećera u prahu i malo soka od borovnica.

Borovnice operite, ispasirajte i ostavite sa strane. Bananu oljuštite, izgnječite i pomešajte sa zobenim pahuljicama, uljem, mineralnom vodom, šećerom, bademima, vanilom i prstohvatom soli. Brašno izmešajte sa gustinom, praškom za pecivo, dodajte u smesu sa pahuljicama i zamesite homogeno testo. Polovinu testa izmešajte sa pasiranim borovnicama. U podmazane kalupčiće prvo sipajte svetlo testo, a zatim tamno sa borovnicama. Čačkalicom prošarajte testo i pecite u rerni na 180 stepeni oko 12 minuta. Kolačiće ohladite, prelijte glazurom (šećer otopite sa sokom od orovnica) i poslužite.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije