Mus u čaši

V.N.

16. 03. 2017. u 10:15

Zasladite se desetom u čaši. Kombinujete crno-beli krem, čokoladu i avokado ili čokoladu s narom

Мус у чаши

LjUTA ČOKOLADA S NAROM - MRSNO


Sastojci za 4 osobe: 150 g crne čokolade, 2 mala nara, 5 kašika soka od brusnice, pola kašičice gustina, 3 kašike šećera, crvena ljuta papričica, jaje i 200 ml slatke pavlake.

Nar prepolovite, pomoću cediljke za limun iscedite sok od jedne polovine i pomešajte sa sokom od brusnica (do 75 ml). Ostale polovine očistite i izvadite semenke. Gustin umutite sa dve kašike soka. Ostatak soka zagrejte sa kašikom šećera, dodajte razmućen gustin i prokuvajte oko minut. Sklonite s ringle, umešajte semenke nara i sasvim ohladite. Papričicu očistite od semenki i sitno iseckajte. Čokoladu otopite na pari, sklonite s ringle, umešajte papričicu i ohladite. Mikserom umutite jaje i dve kašike šećera, a posebno šlag od slatke pavlake. Obe smese sjedinite, pomešajte sa ohlađenom čokoladom i mutite dok se ne zgusne. U čaše naizmenično ređajte čoko-mus i kompot od nara. Pospite semenkama nara i ohladite u frižideru.


CRNO-BELI KREM - MRSNO


Za beli mus: 150 g bele čokolade, jaje, kašika šećera, 2 lista želatina, 150 ml slatke pavlake i kašika soka od pomorandže. Za crni mus: 100 g crne čokolade, 2 jaja, 150 ml slatke pavlake, 2 kašike šećera i kesica vanile. Za preliv: 250 ml soka od brusnica, 100 g suve brusnice, 2 kesice vanile i 2 kašike gustina.

Listove želatina omekšajte u hladnoj vodi. Čokoladu otopite na pari i ohladite. Mikserom umutite žumance, šećer i sok od pomorandže. Oceđen želatin otopite sa kašikom vrele vode i brzo umešajte u žumance. Dodajte čokoladu, sneg od belanceta, šlag od slatke pavlake i mešajte dok se ne zgusne. Za crni mus na pari umutite žumanca, šećer i vanilu, pa otopite čokoladu. Umešajte sneg od belanaca, šlag od slatke pavlake i mešajte dok se ne zgusne. Sok od brusnice prokuvajte sa vanilom, sipajte gustin umućen sa malo hladne vode, brusnice i kuvajte, uz stalno mešanje. U šest čaša prvo sipajte beli, pa crni mus, prelijte brusnicama, ukrasite listićem nane i poslužite.


ZELENI ČAJ I KOKOS - MRSNO


Za 6 čaša od 120 ml: 200 g bele čokolade, 400 ml slatke pavlake, 3 žumanceta, 2 kašike zelenog čaja u prahu (u bio dućanima), 6 kokos keksa i 100 ml sveže kuvanog zelenog čaja.

U posudi prokuvajte 150 ml slatke pavlake, dodajte zeleni čaj u prahu i dobro promešjte. Zatim stavite komade bele čokolade i otopite, uz stalno mešanje. Posudu sklonite s ringle i ohladite. Ostatak slatke pavlake sipajte u činiju i izmiksajte čvrst šlag. U drugoj podusi penasto umutite žumanca, prvo dodajte čokoladni šlag, a zatim lagano umešajte ostatak umućene pavlake. Keks stavite u plastičnu kesu i oklagijom izdrobite. Umešajte u sveže kuvan zeleni čaj, kratko prokuvajte i rasporedite u šest čaša. Sipajte čokoladni šlag sa zelenim čajem i ohladite tokom noći u frižideru.


ČOKOLADNI AVOKADO - POSNO


Potrebno je: 2 zrela avokada, 2 banane, 4-6 kašika nezaslađenog kakao praha, 250 ml kokosovog mleka, 2-4 kašičice meda, pola kašičice ekstrakta vanile i prstohvat cimeta po ukusu.

Avokado oljuštite, prepolovite, izvadite košticu, izrežite na manje komade i stavite u blender. Banane oljuštite, isecite na kolutove, dodajte u blender i pasirajte sve dok smesa ne bude ujednačena i glatka. U šerpi zagrejte kokosovo mleko, dodajte kakao, med, ekstrakt vanile, prstohvat cimeta i kuvajte na laganoj vatri, uz povremeno mešanje. Posudu sklonite s ringle i malo ohladite. Sipajte u blender i mutite dok smesa ne bude kremasta. Krem rasporedite u odgovarajuće staklene posude, ukrasite kockicama avokada i ohladite 60 minuta pre serviranja.


SA TOFU SIROM - POSNO


Za 4 osobe: 400 g tofu sira, 150 g posne crne čokolade, kesica vanilin šećera, kašika smeđeg šećera, nekoliko listića nane i jagode ili drugo sveže voće za ukrašavanje.

Tofu sir stavite u cediljku i ostavite dva sata da se dobro ocedi. Čokoladu izlomite na manje komade i na vrlo umerenoj temperaturi otopite na pari. Zatim umešajte smeđi šećer, vanilu, mutite mikserom oko pet minuta, sklonite s ringle i malo ohladite. Mikserom umutite tofu sir, sipajte prohlađenu čokoladu i nastavite da mutite sve dok smesa ne bude gusta i ujednačena. Čokoladni krem ravnomerno rasporedite u staklene posude ili čaše i ohladite najmanje tri sata u frižideru. Pre serviranja, ukrasite listićem nane i jagodama ili drugim svežim sezonskim voćem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije