Sedam obroka za zdravo srce

V.N.

15. 03. 2017. u 12:25

Probajte neke od neobičnih, a ukusnih kombinacija posnih i mrsnih jela

Седам оброка за здраво срце

POSNO

Losos i avokado


Za 4 osobe potrebno je: 4 fileta lososa debljine 2,5 cm, bez kožice, 2 kašike maslinovog ulja, biber. Za prilog: pola glavice crvenog luka,

crvena paprika, 1 avokado (da nije prezreo), mleveni biber.


Crveni luk, papriku i avokado očistite i iseckajte na kockice. U tiganju zagrejte kašiku ulja na srednjoj temperaturi, poređajte filete lososa (pazeći da do tiganja bude unutrašnja strana fileta), pospite biberom i pržite 1-2 minuta, bez okretanja. Potom smanjite temperaturu i pecite još 4-5 minuta. U drugom tiganju zagrejte preostalo ulje na srednjoj temperaturi i zagrejte crveni luk, papriku i avokado oko 60 sekundi. Pobiberite i poslužite dok je toplo uz filete lososa. Po želji dodajte krompir pire sa prazilukom.


POSNO

Bakalar i čeri paradajz


Za 4 osobe potrebno je: 4 fileta bakalara (po 120 g), 500 g čeri paradajza, presečenih na pola. Za marinadu: 3 kašike limunovog soka, 2 kašike maslinovog ulja, 2 kašike seckanog porijandera, 1 kašičica mlevenog kumina, 1 kašičica paprike, so i biber.

U činiji pomešajte sastojke za marinadu (limunov sok, maslinovo ulje, korijander, mleveni kumin, papriku, malo soli i bibera) i dobro umutite. Dodajte filete bakalara, okrenite ih nekoliko puta i ostavite da odstoji 60 minuta u frižideru. Potom zagrejte rernu na 190 stepeni. Na dnu vatrostalne činije rasporedite čeri paradajz, dodajte filete bakalara, prelijte marinadom i pecite oko 20 minuta. Poslužite uz bareni pirinač i dinstane tikvice.


MRSNO

Svinjski medaljoni sa kivijem


Za 4 osobe potrebno je: 650 g svinjskog filea, 250 ml pavlake za kuvanje, 3 kivija, 80 ml soka od jabuke, 2 kašike seckanog vlašca, 2 kašike maslinovog ulja, mleveni biber.

Istucite meso, odvojite žilice, isecite na 12 jednakoh delova i pobibirite. U rešetkastom tiganju zagrejte maslinovo ulje na srednjoj temperaturi i ispecite meso po 3-5 minuta sa svake strane. Kivi oljuštite i iseckajte na kockice. U šerpi zagrejte krem pavlaku, dodajte polovinu iseckanog kivija i sok od jabuke, promešajte i kuvajte 2-3 minuta na srednjoj temperaturi. Potom sklonite sa ringle, umutite mikserom dok ne dobijete homogenu smesu i sipajte u činiju. U drugoj posudi pomešajte preostali kivi i seckani vlašac. Pobiberite po želji i pospite preko pečenih svinjskih medaljona.


MRSNO

Tajlandska supa


Za 4 osobe potrebno je: veća glavica crnog luka, 2 čena belog luka, 2 šargarepe iseckane na kockice, grančica celera iseckana na kockice, kašika kari paste, 1,2 l pileće supe, 160 g crvenog sočiva koje ste prethodno potopili u vodu, 2 kašike ulja, biber. Za dekoraciju: 2 kašike kokosovog brašna, nekoliko listića korijandera.

Crni i beli luk očistite i sitno iseckajte. U šerpi zagrejte ulje na srednjoj temperaturi i izdinstajte crni luk oko 5 minuta, dok ne počne da rumeni. Potom dodajte beli luk, šargarepu, celer i kari pastu, promešajte i pržite još 60 sekundi, pa prelijte supom i dodajte isprano, isceđeno sočivo. Poklopite i kuvajte dok sočivo ne omekša. Pobiberite po želji. Neposredno pre posluženja pospite kokosovim brašnom i listićima korijandera.


POSNO

Salata od leblebija


Za 6 osoba potrebno je: 500 g leblebija iz konzerve, 350 g edamam zelenog pasulja ili boranije, 500 g belog pasulja iz konzerve, 3 polovine paprika različitih boja iseckane na kockice, pola glavice crevnog luka, 300 g karfiola iseckanog na buketiće, 100 g sojinih klica, 2 kašike maslinovog ulja, kašičica aleve paprike, pola kašičice ljute paprike.

Zagrejte rernu na 180 stepeni. U činiji pomešajte leblebije sa maslinovim uljem, običnom i ljutom parikom, pa sipajte u pleh obložen masnim papirom i pecite u rerni oko 20 minuta uz povremeno mešanje. U šerpi zagrejte vodu do ključanja i obarite edamam pasulj ili boraniju 5-7 minuta. Potom isperite hladnom vodom i dobro iscedite. U činiji za salatu pomešajte edamam, kuvani beli pasulj, seckane paprike, crveni luk i karfiol. Promešajte i po želji dodajte vinegret sos. Podelite salatu u četiri porcije, dodajte pečene leblebije i sojine klice i poslužite.


MRSNO

Aromatični teleći ražnjići


Za 4 osobe potrebno je: 600 g telećeg mesa isečenog na kocke, 60 ml maslinovog ulja, 2 kašičice seckanog timijana, kašičica ljute aleve paprike, kašika rendane limunove kore, 2 struka mladog luka, 8 grančica ruzmarina, 16 čeri paradajza.


U činiji pomešajte timijan, ljutu papriku, rendanu limunovu koru, seckani mladi luk i maslinovo ulje. Trećinu mešavine sipajte u kesu sa hermetičkim zatvaranjem, dodajte kocke telećeg mesa, promešajte, zatvorite i ostavite da se marinira u frižideru najmanje 30 minuta. Iskidajte tri četvrtine listića ruzmarina sa grančica, pa napravite ražnjiće naizmenično ređajući meso i čeri paradajz. Zagrejte tiganj na srednjoj temperaturi i ispecite ražnjiće (10-12 minuta) dok meso ne porumeni sa svih strana. Povremeno ih okrenite. Poslužite uz bareni pirinač sa povrćem. Pre posluženja ražnjiće prelijte preostalom mešavinom aromatičnog ulja.



MRSNO

Piletina na grčki način


Za 4 osobe potrebno je: 4 odreska pilećeg belog mesa (po 150 g), četvrtina bageta isečenog na kockice, crvena paprika, polovina krastavca, glavica crvenog luka, po jedan crveni i žuti paradajz isečen na kriške, 100 g kremastog kozjeg sira, kašika izdrobljenih semenki korijandera, kašičica semenki kumina, četvrtina kašičice bibera, 2 kašičice seckanog origana, 2 kašičice seckanog belog luka, 2 kašičice timijana, 12 listića mente. Za vinegret: 60 ml maslinovog ulja, kašika soka od limuna, biber.

Zagrejte rernu na 180 stepeni. U činiji pomešajte semenke korijandera i kumina, biber i origano, odvojite polovinu mešavine i istrljajte meso. U tiganju zagrejte maslinovo ulje i pecite piletinu, po 3 minuta sa svake strane, pa ih prebacite u rernu i pecite još 15-20 minuta. Pečeno meso ostavite da se ohladi i potom isecite. Dodajte kockice hleba, beli luk i timijan u činiju sa ostatkom začina, promešajte, pa hleb stavite u pleh obložen masnim papirom i pecite u rerni 10-12 minuta, dok pečete piletinu. U međuvremenu iseckajte papriku, krastavac i crveni luk na kockice. U činiji pomešajte povrće, prepečen hleb, paradajz i kozji sir i promešajte. Dodajte sastojke za vinegret, garnirajte iseckano meso i ukrasite listićima mente.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije