Suncokret pogača za 6 osoba
24. 02. 2017. u 12:15
Probajte slanu poslasticu koja se pravi sa spanaćem blitvom, ili koprivom
.jpg)
Suncokret pogača
ZA TESTO: 500 g brašna, 25 g svežeg kvasca, kašičica šećera, 250 ml mleka, jaje, 50 ml ulja i kašičica soli. Za fil: 400 g spanaća, blitve ili kopriva, glavica crnog luka, 400 g svežeg sira i kašičica soli. Plus: žumance za premazivanje, malo ulja i susam za posipanje.
1. Izdrobljen kvasac i šećer razmutite u malo mleka i ostavite da nadođe. U prosejano brašno dodajte nadošli kvasac, jaje, so i ulje, zamesite testo, podelite na dva dela, oblikujte jufke, prekrijte krpom i ostavite na toplom mestu da narastu.
2. Na ulju ispržite kockice crnog luka. Spanać kratko blanširajte u ključaloj slanoj vodi, procedite i isecite na manje komade. Sipajte u luk, posolite i još malo propržite. Posudu sklonite s ringle, dodajte sir i dobro promešajte.
3. Testo razvijte u krug prečnika 30 cm. Tepsiju obložite masnim papirom, stavite razvijenu koru i u sredini napravite loptu fila. Od preostalog fila oblikujte prsten oko lopte, prekrijte drugom razvijenom korom i krajeve pričvrstite prvo prstima, a zatim viljuškom.
4. U sredinu stavite šolju i pritisnite da bi se izdvojila lopta sa filom. Okolo izrežite komade široke 3 cm. Sklonite šolju, prstima utapkajte rubove, svaki komad malo podignite i uvrnite prema sledećem. Sredinu premažite žumancetom, pospite susamom i pecite u rerni na 180 stepeni 30 minuta.
.jpg)
Komentari (1)