Sočni zalogaji
21. 02. 2017. u 10:15
Pripremite za svoje najmilije neke od ukusnih obroka poput teletine u prelivu od tunjevine, ramsteka sa crnim pivom ili začinjenih šnicli

TELETINA U PRELIVU OD TUNjEVINE
TELETINA U PRELIVU OD TUNjEVINE
Potrebno je: l500 g telećeg buta bez kostiju l 130 ml belog vina
l šargarepa l 100 g praziluka
l 500 ml povrtnog bujona
l 2 tvrdo kuvana žumanceta
l 150 g tunjevine iz konzerve
l 3 fileta inćuna u ulju
l 4 kašike kapra l kašika majoneza l 3 kašike maslinovog ulja
l kašika limunovog soka
l kašičica bibera u zrnu l list lorbera l so l mleveni biber
U lonac stavite teletinu u komadu, sipajte povrtni bujon i belo vino, dodajte lorber, biber u zrnu, sitno seckanu šargarepu i praziluk i nalijte vodom da meso ogrezne. Pokriveno kuvajte dok ne provri, smanjite temperaturu i kuvajte još 60 minuta. Meso ostavite u posudi da se ohladi. Oceđenu tunjevinu, inćune, dve kašike kapra, žumanca i majonez umutite u blenderu. Umešajte limunov sok, maslinovo ulje, posolite, pobiberite i kremasto umutite. Meso izvadite iz posude, isecite poprečno na tanke kriške, prelijte sosom i poslužite.
RAMSTEK SA CRNIM PIVOM
Za 4 osobe: l 4 ramsteka (svaki oko 200 g) l 250 ml crnog piva l 150 ml povrtnog bujona l 5 glavica crnog luka
l 6 kašika ulja l kašičica koncentrata paradajza
l mlevena crvena paprika l malo gustina l prstohvat mlevenog klinčića l so l biber po ukusu
Luk očistite, jednu glavicu iseckajte sitno, a preostale na rebarca. U loncu zagrejte dve kašike ulja i ispržite kockice luka. Sipajte paradajz, povrtni bujon i pivo, dodajte mleveni klinčić i ostavite da vri nepokriveno oko 10 minuta. U tiganju zagrejte dve kašike ulja, ispržite rebarca luka, posolite, pobiberite i začinite mlevenom paprikom. Meso operite, prosušite i naglo ispržite na ostatku zagrejanog ulja sa obe strane. Smanjite temperaturu i pržite još 3-4 minuta, pobiberite i posolite. Ukoliko želite da sos bude gušći, dodajte gustin. Ramstek servirajte sa sosom i prženim lukom.
ZAČINjENE ŠNICLE
Potrebno je: l4 svinjske šnicle (oko 500 g) l vezica mirođije l po pola vezice vlašca i peršuna
l 300 ml povrtnog bujona l 150 ml mleka l kašika
brašna l 100 g pavlake za kuvanje l 2 kašike ulja
l kašika putera l muskatni oraščić l so l biber
Svinjske šnicle ispržite na zagrejanom ulju i puteru sa svake strane po nekoliko minuta, dok ne porumene. Meso izvadite iz tiganja, posolite i ostavite sa strane na toplom mestu. Mirođiju, peršun i vlašac operite, prosušite i sitno iseckajte. U tiganju zagrejte kašiku ulja, kratko propržite brašno, sipajte povrtni bujon, dodajte seckanu mirođiju, peršun, vlašac i promešajte. Kad prokuva, smanjite temperaturu na srednju jačinu, sipajte mleko i dinstajte, uz često mešanje, dok se količina ne svede na trećinu. Umešajte pavlaku za kuvanje, posolite, pobiberite i začinite muskatnim oraščićem. Šnicle prelijte sosom od mirođije i servirajte.
PILETINA U GRČKOM SOSU
Potrebno je: l2-3 komada pilećih prsa l 5 kašika maslinovog ulja l 3 kašičice začina za giros l čen belog luka Za sos: lcrvena i žuta paprika l glavica crnog luka l 2 kašike maslinovog ulja l 7 kašika metakse
l 2 čena belog luka l kašičica pileće supe l 2 kašike paradajz pirea l kašičica slatke aleve paprike
l 250 ml vode l kašičica origana l 250 g pavlake za kuvanje l so l biber
Ulje izmešajte sa začinom i sitno seckanim belim lukom. Dodajte meso isečeno na veće komade, promešajte, poklopite i ostavite u frižideru tokom noći. Crni luk i paprike očistite, izrežite na kockice i propržite na maslinovom ulju. Stavite meso, posolite i pržite još 10 minuta, sipajte metaksu i prokuvajte. Umešajte paradajz pire, pileću supu, seckan beli luk, origano i alevu papriku, nalijte vodom, poklopite i dinstajte 10 minuta. Kiselu i pavlaku za kuvanje sjedinite, posolite, pobiberite i umešajte u sos.