Jela od sočiva

V. N.

11. 02. 2017. u 08:20

Zapečeno povrće; Lazanje; Gurmanska čorba; Galete; Mediteranska salata; Vitaminski obrok; Punjeni patlidžan

Jела од сочива

Zapečeno povrće

Zapečeno povrće

Za 6 osoba potrebno je: 400 g crvenog sočiva iz konzerve, 600 ml marinara paradajz sosa, 750 g mešanog smrznutog povrća, 150 g rendanog parmezana, 160 g prezle, 250 ml supe od povrća, 2 kašike seckanog peršuna, so i biber.

Zagrejte rernu na 190 stepeni. U šerpi zagrejte marinara sos na srednjoj temperaturi, pa dodajte sočivo koje ste prethodno iscedili i prelijte supom. Kuvajte 12-15 minuta na umerenoj temperaturi, umešajte smrznuto povrće, posolite i pobiberite. Pažljivo promešajte i kuvajte još 3-5 minuta, pa sipajte u pleh. U činiji pomešajte parmezan, prezlu i peršun i sipajte preko povrća. Pecite 10-15 minuta, dok površina ne porumeni.

Lazanje

Za 6 osoba potrebno je: 12 kora za lazanje, 600 g mešavine 4 vrste rendanog sira, 400 g mešavine svežeg povrća za sos za špagete, 2 čena belog luka, 3 paprike različitih boja iseckane na kockice, 500 ml paradajz sosa sa začinskim travama, 540 g sočiva iz konzerve, 4 kašike maslinovog ulja, so i biber.

Zagrejte rernu na 190 stepeni. U posoljenoj kipućoj vodi skuvajte testeninu "al dente" i procedite. U drugoj šerpi zagrejte ulje na srednjoj temperaturi i izdinstajte mešavinu povrća, beli luk i paprike 3-5 minuta. Potom dodajte paradajz sos i sočivo, posolite i pobiberite i kuvajte još 5 minuta. U posudi za lazanje sipajte malo dinstanog povrća, prekrijte sa tri kore, pa rasporedite trećinu preostalog fila od povrća, sočiva i paradajz sosa. Pospite četvrtinu sira, pa ponovite postupak dok ne istrošite sav materijal. Prekrijte aluminijumskom folijom i pecite 45-50 minuta. Posle 30 minuta uklonite foliju.

Gurmanska čorba

Za 6 do 8 osoba potrebno je: 250 g kobasice iseckane na kockice, 250 g zelenog sočiva, 2 l pileće supe, glavica crnog luka, 2 kašičice seckanog belog luka, grančica celera, 4 paradajza iseckana na kockice, 60 ml koncentrovanog paradajz sosa, pola kašičice kumina, 2 lovorova lista, 500 g leblebija iz konzerve, 2 kašike seckanog peršuna, 3 kašike maslinovog ulja, so i biber.

Očišćeno sočivo stavite u činiju, prelijte hladnom vodom i ostavite da odstoji 60 minuta. U šerpi zagrejte ulje na srednjoj temperaturi i propržite seckani crni luk i kobasice 3-5 minuta. Dodajte beli luk, celer, seckani i koncetrovani paradajz, kumin, lovor, isceđeno sočivo i supu i kuvajte 30 minuta. Potom umešajte leblebiju, posolite i pobiberite i kuvajte još 10 minuta. Na kraju dodajte seckani peršun i poslužite dok je vruće.

Galete

Za 4 osobe (12 galeta) potrebno je: 550 g zelenog ili braon sočiva iz konzerve, 300 g pire krompira, 80 g prezle, 2 kašike sitno iseckanog crnog luka, kašičica origana, 2 jajeta, 2 kašičice seckanog belog luka, pola kašičice kumina u prahu, ulje, so i biber.

U dubokoj posudi pomešajte sočivo, krompir pire, prezlu, sitno seckani crni i beli luk, origano, umućena jaja i kumin. Posolite i pobiberite po želji i dobro umutite viljuškom dok ne dobijete homogenu smesu. Navlažite ruke, oblikujte 12 galeta i ostavite da odstoje u frižideru najmanje 30 minuta. Potom zagrejte malo maslinovog ulja u velikom tiganju na srednjoj temperaturi i pržite galete po 5-7 minuta sa svake strane, dok ne porumene.

Mediteranska salata

Za 4 osobe potrebno je: 200 g sočiva, 3 čena belog luka, list lovora, 1 šargarepa narezana na krupne duguljaste komade, pola glavice crnog luka, so i biber. Za preliv: 3 kašike maslinovog ulja, 3 kašike vinskog sirćeta, 4 kašičice zrnastog senfa. Za salatu: crvena paprika iseckana na kockice, krastavac iseckan na kockice, mladi crni luk, 100 g feta sira, 60 g Kalamata maslina, 2 kašike seckanog bosiljka, 2 kašike seckanog peršuna.

Sipajte sočivo u šerpu, pa dodajte tri očišćena čena belog luka, lovorov list, seckanu šargarepu i crni luk. Prelijte sa 750 ml vode, poklopite i kuvajte na umerenoj temperaturi 30-40 minuta, dok sočivo ne omekša. Potom izvadite beli luk, komade šargarepe, crni luk i lovorov list. Procedite, isperite hladnom vodom i dobro iscedite. U velikoj činiji za salatu umutite sastojke za preliv (maslinovo ulje, vinsko sirće i zrnasti senf), pa dodajte kuvano sočivo, paprike, mladi crni luk, seckani feta sir, masline, krastavac, bosiljak i peršun. Posolite i pobiberite, dobro izmešajte, ostavite da odstoji u frižideru 2 sata i potom poslužite.

Vitaminski obrok

Za 4 osobe potrebno je: 180 g zelenog sočiva, šargarepa iseckana na kockice, pola glavice seckanog crnog luka, čen belog luka, so i biber, 2 pečena pileća karabataka, 2 paradajza iseckana na kockice, 300 g očišćene rukole, kašičica maslinovog ulja. Za vinegret sos: 2 kašike maslinovog ulja, 2 kašike balzamiko sirćeta, 2 kašike pileće supe.

Zagrejte rernu na 180 stepeni. U velikoj šerpi skuvajte sočivo, šargarepu, crni i beli luk u 700 ml vode na umerenoj temperaturi, oko 30 minuta, dok sočivo ne omekša. Iscedite, izvadite luk i šargarepu i sipajte sočivo u činiju. Uklonite kožicu sa pečene piletine i iskidajte meso na komadiće. U manjoj posudi pomešajte ulje, balzamiko sirće, pileću supu i malo soli i zagrejte na umerenoj temperaturi. Sipajte polovinu sosa u sočivo. U većoj činiji pomešajte meso, paradajz, meso i ostatak sosa. Pobiberite i promešajte. Podelite sočivo u 4 porcije, dodajte komadiće mesa i paradajza, ukrasite rukolom, prelijte uljem i poslužite.

Punjeni patlidžan

Za 4 osobe potrebno je: 250 g braon ili zelenog sočiva, 2 veća patlidžana, 250 g kuvanog pirinča, 6 kašika maslinovog ulja, glavica crnog luka, 2 kašičice seckanog belog luka, 4 paradajza iseckana na kockice, 3 kašike seckanog peršuna, 3 kašike pinjola, prstohvat cimeta, so.

Skuvajte sočivo prema uputstvu sa pakovanja, ocedite i ostavite da se ohladi. Isecite patlidžane na pola po dužini, posolite, pa ih posle 15 minuta okrenite naopako i ostavite da se cede 5 minuta. U velikom tiganju zagrejte 4 kašike ulja na srednjoj temperaturi, ispecite patlidžan po nekoliko minuta sa svake strane. Kašikom pažljivo izdubite sredinu patlidžana i stavite u činiju. U šerpi zagrejte ostatak ulja i propržite crni luk 3-5 minuta. Dodajte iseckanu sredinu patlidžana, sočivo, pirinač, beli luk, paradajz, peršun, pinjole, cimet i malo soli i ukrčakajte 5-7 minuta. Zagrejte rernu na 180 stepeni. Rasporedite polovine patlidžana u pleh obložen masnim papirom, napunite ih filom i pecite oko 40 minuta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije