Zasladite se kruškama i jabukama

01. 02. 2017. u 08:21

Malo je onih koji mogu da odole poslasticama od krušaka i jabuka. Preporučujemo vam da probate brzu tortu, pečene jabuke, sočnu savijaču ili čokoladno iznenađenje

Засладите се крушкама и јабукама

Brza torta

Brza torta

Sastojci: 200 g brašna, 175 g šećera, 150 g putera, 2 kesice vanile, kašičica praška za pecivo, 70 ml + 300 ml mleka, 2 jajeta, 700 g kockica oljuštenih jabuka, 175 ml jabukovog soka, 1/2 kašičice cimeta, 2 pudinga od vanile, 100 ml likera od jaja, rendana čokolada

Mikserom umutite glatko testo od brašna, 100 g šećera, kesice vanile, praška za pecivo, putera, 70 ml mleka i jaja. Dodajte kockice jedne jabuke, promešajte, sipajte u kalup i pecite 30 minuta na 180 stepeni. Ostatak jabuka prokuvajte sa 75 ml soka, dve kašike šećera, cimetom i kesicom vanile. Jedan puding razmutite sa preostalim sokom, umešajte u kuvane jabuke, prohladite i nafilujte koru. Prokuvajte 300 ml mleka sa ostatkom šećera, sklonite s ringle i umešajte drugi puding razmućen sa likerom od jaja. Premažite tortu, ukrasite rendanom čokoladom, ohladite i servirajte.

* * * * * * * * * * *

Pečene jabuke

Za 4 osobe: 400 g jabuka, 2 kašike soka od limuna, 4 kašike meda, pola kašičice cimeta, 3 kašike vode, 4 jajeta, 80 g mlevenih lešnika, puter za podmazivanje

Jabuke operite, oljuštite, izvadite semenke, isecite na tanke kriške i stavite u posudu. Sipajte tri kašike vode, sok od limuna, cimet, kašiku meda i dinstajte na srednjoj temperaturi oko pet minuta, a zatim procedite. Vatrostalnu činiju premažite puterom i rasporedite jabuke. Mikserom penasto umutite žumanca sa tri kašike meda, dodajte mlevene lešnike, čvrst sneg od belanaca i pažljivo promešajte. Testo sipajte preko jabuka i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 20 minuta.

* * * * * * * * * * *

Sočna savijača

Potrebno je: 1,5 kg krušaka, 250 g brašna, 50 g suvog grožđa, 100 g kisele pavlake, 4 kašike ulja, 50 g šećera u prahu, kašika limunovog soka, 100 g seckanih oraha, 3 kašike prezli, 2 kašike putera, 3 kašike mleka, prstohvat soli.

Zamesite testo od brašna, 3 kašike ulja i 100 ml mlake vode. Oblikujte loptu, premažite kašikom ulja, umotajte u foliju i ostavite na toplom mestu 30 minuta. Kruške oljuštite, izvadite semenke, isecite na tanke kriške i pomešajte sa suvim grožđem, pavlakom, sokom od limuna, orasima i šećerom u prahu. Prezle ispržite do zlatnožute boje. Testo tanko razvijte, razvucite na brašnom posutoj krpi, namažite otopljenim puterom, pospite prženim prezlama, nafilujte i urolajte. Poređajte u podmazan pleh i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 45 minuta. Isecite na kriške, pospite šećerom u prahu i poslužite.

* * * * * * * * * * *

Čokoladno iznenađenje

Za testo: 250 g čokolade, 150 g šećera, 6 jaja, 150 g putera, 100 g mlevenih badema, 3 kašike brašna, kašičica praška za pecivo, 3 kašike kakao praha, kašičica ekstrakta vanile Za fil: 600 g krušaka, 1,5 l jabukovog vina ili soka, 100 g šećera, sok od limuna, 3 lista želatina, kesica vaniline Za preliv: 150 g čokolade, 100 g putera, 2 kašike šlaga.

Čokoladu i puter otopite na pari i ohladite. Umutite jaja, šećer i vanilu, dodajte bademe pomešane s kakaom, brašnom i praškom za pecivo i umešajte čokoladu. Sipajte u dva okrugla kalupa i pecite u rerni na 180 stepeni oko 30 minuta. Kruške oljuštite, očistite, jednu isecite na kriške, ostatak na kockice i prelijte limunovim sokom. Vino prokuvajte sa kockicama voća, vanilom i šećerom, procedite, umešajte omekšan i oceđen želatin, vratite kruške, promešajte i ohladite. Nafilujte donju koru, poređajte kriške voća, poklopite drugom korom i prelijte čokoladnom glazurom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije