Đakonije od kiselog kupusa

16. 12. 2016. u 16:20

Pravo je vreme za kiseli kupus: Ukoliko postite možete napraviti kiselu čorbu ili podvarak sa suvim šljivama, ostali mogu da probaju gurmansku musaku, punjene rolnice, ljuti kiš ili tortu od kobasica

Ђаконије од киселог купуса

Gurmanska musaka

Gurmanska musaka - MRSNO

Za 4 osobe potrebno je: 900 g kiselog kupusa ribanca, 600 g krompira, 400 g ljute kobasice, 2 glavice crnog luka, 200 ml belog vina, 2 kašike putera, 200 ml mleka, 2 lista lorbera, rendani muskatni oraščić, so i biber.

Krompir dobro operite i sa ljuskom kuvajte u slanoj vodi 20 minuta. U šerpi zagrejte kašiku putera, sipajte sitno seckan crni luk i kratko prodinstajte, uz mešanje. Dodajte kupus, lorber, nalijte vinom i promešajte. Kad počne da ključa, posolite, pobiberite, izmešajte, posudu poklopite i kuvajte na srednjoj vatri 30 minuta. Krompir ocedite, prohladite, oljuštite, ispasirajte, pa umešajte puter, mleko i muskatni oraščić. Kupus premestite u vatrostalnu činiju, veću količinu stavite uz ivicu, a na sredinu sipajte pire. Kobasice isecite na manje komade, rasporedite po krompiru i pecite u zagrejanoj rerni oko oko 30 minuta, dok kupus ne dobije zlatnožutu boju.


Punjene rolnice - MRSNO

Za 4 osobe potrebno je: 600 g kiselog kupusa, 300 g brašna, 3 jajeta, 100 g dimljene slanine, 2 glavice crnog luka, jabuka, 120 g svinjske masti, 2 kašike putera, 400 ml mesnog bujona, so i biber.

Od brašna, jaja i soli zamesite testo, prekrijte krpom i ostavite da odstoji 60 minuta. Luk očistite i sitno iseckajte, jabuku oljuštite, izvadite semenke i izrežite na kockice. U tiganju zagrejte 80 g svinjske masti, sipajte jabuke, kockice slanine, polovinu crnog luka i dinstajte dok ne omekša. Dodajte kupus, posolite, pobiberite, još malo krčkajte, promešajte, sklonite s ringle i ohladite. Testo tanko razvijte oklagijom, rasporedite kupus, urolajte, isecite na kriške duge 5 cm i poređajte u vatrostalnu činiju. Ostatak masti otopite u tiganju, ispržite preostali crni luk, sipajte preko rolnica i poprskajte otopljenim puterom. Pecite u rerni na 150 stepeni 10 minuta, zalijte bujonom, vratite u rernu i pecite još 15 minuta.


Kisela čorba - POSNO

Za 4 osobe potrebno je: 500 g kupusa ribanca, glavica crnog luka, kašika ulja, crvena paprika, 2 krompira, po kašičica slatke i ljute mlevene paprike, 250 ml povrtnog bujona, 2 karanfilića, list lorbera, prstohvat mlevenog kima, kašika seckanog peršuna, kašika posnog majoneza, so i biber.

Crni luk očistite i sitno iseckajte. U posudi zagrejte ulje, stavite luk i dinstajte dok ne postane staklast. Kupus operite i dobro ocedite. Papriku i krompir očistite, izvadite semenke i izrežite na kockice. Kad luk omekša, dodajte kupus, kockice paprike i krompira i dinstajte na srednjoj temperaturi, uz povremeno mešanje. Slatku i ljutu alevu papriku sjedinite sa povrtnim bujonom, sipajte u kupus, stavite lorber, karanfilić i kim, promešajte, posudu poklopite i kuvajte oko 20 minuta. Posolite i pobiberite po ukusu, umešajte posni majonez, pospite seckanim peršunom i servirajte toplo.


Ljuti kiš - MRSNO

Za 4 osobe potrebno je: 350 g kiselog kupusa ribanca, 250 g brašna, 10 g svežeg kvasca, 100 ml kiselog mleka, 2 kašike maslinovog ulja, pola kašičice soli, crvena ljuta papričica, 150 g kockica šunke, 50 g kisele pavlake, 4 kašike seckanog vlašca, so i biber.

Kvasac izdrobite i razmutite sa četiri kašike tople vode. Brašno sipajte u posudu, dodajte otopljen kvasac, kiselo mleko, ulje, so i zamesite glatko testo, oblikujte loptu, poklopite i ostavite na toplom mestu dva sata da nadođe. Papričicu očistite, izvadite semenke, usitnite i sjedinite sa ribancem. Posolite, pobiberite, dodajte iseckan vlašac i promešajte. Testo premesite rukama, podelite na četiri dela, stavite na masni papir, razvijte oklagijom, ostavite da odstoji 10 minuta, ponovo ga rastanjite i poređajte u pleh. Premažite kiselom pavlakom, rasporedite kupus sa papričicom, pospite kockice šunke i pecite u rerni na 250 stepeni oko sedam minuta.


Podvarak sa suvim šljivama - POSNO

Za 4 osobe potrebno je: 1 kg kupusa ribanca, 1 glavica crnog luka, 200 g suvih šljiva bez koštice, 200 ml vina, 1 kašičica mlevene ljute paprike (po želji), 4 kašike ulja ili 2 kašike masti, so i biber.

U šerpi zagrejte ulje ili mast i kratko propržite sitno seckani crni luk. Potom dodajte kiseli kupus i dinstajte dok ne omekša i počne da dobija svetlo-smeđu boju. Zatim umešajte mlevenu ljutu papriku i oprane suve šljive. Posolite i pobiberite po želji, zalijte vinom, dodajte malo vode, promešajte i preručite u vatrostalnu činiju. Pecite u rerni oko 40 minuta na 200 stepeni.


Torta sa kobasicama - MRSNO

Potrebno je: 400 g kiselog kupusa, okrugli ražani hleb, veća glavica crnog luka, pakovanje okruglih kobasica za prženje, 3 jaja, kašika senfa, 100 ml mleka, 150 ml kisele pavlake, 50 g putera, kašika šećera, rendani muskatni oraščić, so i biber.

Luk oljuštite i isecite na rebarca. Okrugli hleb izrežite na tanke priške, a zatim ih prepolovite. Mikserom umutite jaja sa senfom, mlekom i kiselom pavlakom, posolite, pobiberite i začinite muskatnim oraščićem. Puter zagrejte u širokom tiganju i ispržite kobasice, sa obe strane po dva minuta. Izvadite iz tiganja, pa u istoj masnoći propržite luk, pospite šećerom, karamelizujte, dodajte kupus, so, biber i promešajte. Kriške hleba poređajte po dnu i obodu kalupa (kao riblju krljušt) obloženog masnim papirom, sipajte kupus, stavite kobasice, prelijte smesom od jaja i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 45 minuta. Isecite na kriške, pospite peršunom i servirajte toplo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije