Đakonije od kiselog kupusa
16. 12. 2016. u 16:20
Pravo je vreme za kiseli kupus: Ukoliko postite možete napraviti kiselu čorbu ili podvarak sa suvim šljivama, ostali mogu da probaju gurmansku musaku, punjene rolnice, ljuti kiš ili tortu od kobasica

Gurmanska musaka
Gurmanska musaka - MRSNO
Za 4 osobe potrebno je: 900 g kiselog kupusa ribanca, 600 g krompira, 400 g ljute kobasice, 2 glavice crnog luka, 200 ml belog vina, 2 kašike putera, 200 ml mleka, 2 lista lorbera, rendani muskatni oraščić, so i biber.
Krompir dobro operite i sa ljuskom kuvajte u slanoj vodi 20 minuta. U šerpi zagrejte kašiku putera, sipajte sitno seckan crni luk i kratko prodinstajte, uz mešanje. Dodajte kupus, lorber, nalijte vinom i promešajte. Kad počne da ključa, posolite, pobiberite, izmešajte, posudu poklopite i kuvajte na srednjoj vatri 30 minuta. Krompir ocedite, prohladite, oljuštite, ispasirajte, pa umešajte puter, mleko i muskatni oraščić. Kupus premestite u vatrostalnu činiju, veću količinu stavite uz ivicu, a na sredinu sipajte pire. Kobasice isecite na manje komade, rasporedite po krompiru i pecite u zagrejanoj rerni oko oko 30 minuta, dok kupus ne dobije zlatnožutu boju.
Punjene rolnice - MRSNO
Za 4 osobe potrebno je: 600 g kiselog kupusa, 300 g brašna, 3 jajeta, 100 g dimljene slanine, 2 glavice crnog luka, jabuka, 120 g svinjske masti, 2 kašike putera, 400 ml mesnog bujona, so i biber.

Od brašna, jaja i soli zamesite testo, prekrijte krpom i ostavite da odstoji 60 minuta. Luk očistite i sitno iseckajte, jabuku oljuštite, izvadite semenke i izrežite na kockice. U tiganju zagrejte 80 g svinjske masti, sipajte jabuke, kockice slanine, polovinu crnog luka i dinstajte dok ne omekša. Dodajte kupus, posolite, pobiberite, još malo krčkajte, promešajte, sklonite s ringle i ohladite. Testo tanko razvijte oklagijom, rasporedite kupus, urolajte, isecite na kriške duge 5 cm i poređajte u vatrostalnu činiju. Ostatak masti otopite u tiganju, ispržite preostali crni luk, sipajte preko rolnica i poprskajte otopljenim puterom. Pecite u rerni na 150 stepeni 10 minuta, zalijte bujonom, vratite u rernu i pecite još 15 minuta.
Kisela čorba - POSNO
Za 4 osobe potrebno je: 500 g kupusa ribanca, glavica crnog luka, kašika ulja, crvena paprika, 2 krompira, po kašičica slatke i ljute mlevene paprike, 250 ml povrtnog bujona, 2 karanfilića, list lorbera, prstohvat mlevenog kima, kašika seckanog peršuna, kašika posnog majoneza, so i biber.

Crni luk očistite i sitno iseckajte. U posudi zagrejte ulje, stavite luk i dinstajte dok ne postane staklast. Kupus operite i dobro ocedite. Papriku i krompir očistite, izvadite semenke i izrežite na kockice. Kad luk omekša, dodajte kupus, kockice paprike i krompira i dinstajte na srednjoj temperaturi, uz povremeno mešanje. Slatku i ljutu alevu papriku sjedinite sa povrtnim bujonom, sipajte u kupus, stavite lorber, karanfilić i kim, promešajte, posudu poklopite i kuvajte oko 20 minuta. Posolite i pobiberite po ukusu, umešajte posni majonez, pospite seckanim peršunom i servirajte toplo.
Ljuti kiš - MRSNO
Za 4 osobe potrebno je: 350 g kiselog kupusa ribanca, 250 g brašna, 10 g svežeg kvasca, 100 ml kiselog mleka, 2 kašike maslinovog ulja, pola kašičice soli, crvena ljuta papričica, 150 g kockica šunke, 50 g kisele pavlake, 4 kašike seckanog vlašca, so i biber.

Kvasac izdrobite i razmutite sa četiri kašike tople vode. Brašno sipajte u posudu, dodajte otopljen kvasac, kiselo mleko, ulje, so i zamesite glatko testo, oblikujte loptu, poklopite i ostavite na toplom mestu dva sata da nadođe. Papričicu očistite, izvadite semenke, usitnite i sjedinite sa ribancem. Posolite, pobiberite, dodajte iseckan vlašac i promešajte. Testo premesite rukama, podelite na četiri dela, stavite na masni papir, razvijte oklagijom, ostavite da odstoji 10 minuta, ponovo ga rastanjite i poređajte u pleh. Premažite kiselom pavlakom, rasporedite kupus sa papričicom, pospite kockice šunke i pecite u rerni na 250 stepeni oko sedam minuta.
Podvarak sa suvim šljivama - POSNO
Za 4 osobe potrebno je: 1 kg kupusa ribanca, 1 glavica crnog luka, 200 g suvih šljiva bez koštice, 200 ml vina, 1 kašičica mlevene ljute paprike (po želji), 4 kašike ulja ili 2 kašike masti, so i biber.

U šerpi zagrejte ulje ili mast i kratko propržite sitno seckani crni luk. Potom dodajte kiseli kupus i dinstajte dok ne omekša i počne da dobija svetlo-smeđu boju. Zatim umešajte mlevenu ljutu papriku i oprane suve šljive. Posolite i pobiberite po želji, zalijte vinom, dodajte malo vode, promešajte i preručite u vatrostalnu činiju. Pecite u rerni oko 40 minuta na 200 stepeni.
Torta sa kobasicama - MRSNO
Potrebno je: 400 g kiselog kupusa, okrugli ražani hleb, veća glavica crnog luka, pakovanje okruglih kobasica za prženje, 3 jaja, kašika senfa, 100 ml mleka, 150 ml kisele pavlake, 50 g putera, kašika šećera, rendani muskatni oraščić, so i biber.

Luk oljuštite i isecite na rebarca. Okrugli hleb izrežite na tanke priške, a zatim ih prepolovite. Mikserom umutite jaja sa senfom, mlekom i kiselom pavlakom, posolite, pobiberite i začinite muskatnim oraščićem. Puter zagrejte u širokom tiganju i ispržite kobasice, sa obe strane po dva minuta. Izvadite iz tiganja, pa u istoj masnoći propržite luk, pospite šećerom, karamelizujte, dodajte kupus, so, biber i promešajte. Kriške hleba poređajte po dnu i obodu kalupa (kao riblju krljušt) obloženog masnim papirom, sipajte kupus, stavite kobasice, prelijte smesom od jaja i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 45 minuta. Isecite na kriške, pospite peršunom i servirajte toplo.