Srpska kavurma od svinjskih iznutrica
02. 12. 2016. u 20:28
Sa nutricionističkog gledišta, unutrašnji organi, nazvani iznutrice, mogu bezbedno da se jedu i da se od njih spravljaju razni specijaliteti

Iznutrice mogu bezbedno da se jedu
POSLE jesenjih i zimskih svinjokolja, mnogi odgajivači i potrošači odbacuju creva, želudac, belu džigericu, a neki čak i – crnu džigericu, srce, bubrege, glavu... Oni zaziru od ovih organa, jer se u njima, kažu, zadržavaju razni toksini uneti stočnom hranom. Međutim, sa nutricionističkog gledišta, unutrašnji organi, nazvani iznutrice, mogu bezbedno da se jedu i da se od njih spravljaju razni specijaliteti. Jedan od njih je i domaća – srpska kavurma.
Lako se priprema na šporetu „smederevcu“, ali i na elektroncu na 12. spratu solitera. Pripremite – 1 kg crne džigerice, 1 kg bele džigerice (pluća), 1 kg tankih creva, pola kg mesa od glave pola kg crnog luka, 50 grama aleve paprike, po ukusu kuhinjske soli i mlevenog crnog bibera, sirće, tri lista lovora, 50 grama belog luka i jedan struk praziluka.
U međuvremenu, lepo isperana svinjska creva potopite u blagi rastvor sirćeta i držite ih pola sata, uz dodatak sitno seckanog belog luka. Izvadite creva iz marinade i kuvajte desetak minuta u malo vode sa listom lovora.
Iseckani crni luk kratko popržite na masti, dodajte alevu papriku, sitno iseckane iznutrice, meso i creva. Izmešajte i pržite na jakoj vatri nekoliko minuta, a nakon toga sipajte u odgovarajuće činije.
Posle pripreme i kuvanja, dakle, dobili ste mezetluk koji je i predjelo i glavno jelo. Koje se jede i hladno i toplo. Zovu ga sirotinjska hrana, ali i specijalitet vredan odlaska u restorane koji su se pročuli baš po kavurmi.
Branko
02.12.2016. 20:35
Dobro je, ja jadan već pomislih da je došlo do neke "permutacije", da li se tako kaže "premut...." Nema veze, dobro je da nema "permut.....". Laku noć.
Loš vam je recept. Sve ovo osim ovih raznih lukova. Ne ide luk u kavurmu. Ne ne
Odrastao na ovome,ubio bih za malo kavurme.Ali nema ovde u Kanadi.
@Ivan - А да је сами направите? У чланку Вам је дат добар рецепт.
Ово нема везе са кавурмом.
Komentari (7)