Srpska kavurma od svinjskih iznutrica

Dragana Veljković dipl. inž. prehrambenih proizvoda

02. 12. 2016. u 20:28

Sa nutricionističkog gledišta, unutrašnji organi, nazvani iznutrice, mogu bezbedno da se jedu i da se od njih spravljaju razni specijaliteti

Српска кавурма од свињских изнутрица

Iznutrice mogu bezbedno da se jedu

POSLE jesenjih i zimskih svinjokolja, mnogi odgajivači i potrošači odbacuju creva, želudac, belu džigericu, a neki čak i – crnu džigericu, srce, bubrege, glavu... Oni zaziru od ovih organa, jer se u njima, kažu, zadržavaju razni toksini uneti stočnom hranom. Međutim, sa nutricionističkog gledišta, unutrašnji organi, nazvani iznutrice, mogu bezbedno da se jedu i da se od njih spravljaju razni specijaliteti. Jedan od njih je i domaća – srpska kavurma.

Lako se priprema na šporetu „smederevcu“, ali i na elektroncu na 12. spratu solitera. Pripremite – 1 kg crne džigerice, 1 kg bele džigerice (pluća), 1 kg tankih creva, pola kg mesa od glave pola kg crnog luka, 50 grama aleve paprike, po ukusu kuhinjske soli i mlevenog crnog bibera, sirće, tri lista lovora, 50 grama belog luka i jedan struk praziluka.

U međuvremenu, lepo isperana svinjska creva potopite u blagi rastvor sirćeta i držite ih pola sata, uz dodatak sitno seckanog belog luka. Izvadite creva iz marinade i kuvajte desetak minuta u malo vode sa listom lovora.

Iseckani crni luk kratko popržite na masti, dodajte alevu papriku, sitno iseckane iznutrice, meso i creva. Izmešajte i pržite na jakoj vatri nekoliko minuta, a nakon toga sipajte u odgovarajuće činije.

Posle pripreme i kuvanja, dakle, dobili ste mezetluk koji je i predjelo i glavno jelo. Koje se jede i hladno i toplo. Zovu ga sirotinjska hrana, ali i specijalitet vredan odlaska u restorane koji su se pročuli baš po kavurmi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Branko

02.12.2016. 20:35

Dobro je, ja jadan već pomislih da je došlo do neke "permutacije", da li se tako kaže "premut...." Nema veze, dobro je da nema "permut.....". Laku noć.

Miroslav Milivojević

02.12.2016. 21:43

Loš vam je recept. Sve ovo osim ovih raznih lukova. Ne ide luk u kavurmu. Ne ne

ТОБ

03.12.2016. 10:01

@Ivan - А да је сами направите? У чланку Вам је дат добар рецепт.

Majkl

03.12.2016. 09:33

Ех кад се само сетим. У сретно време и ако живимо у центру града, мајка, покојни отац и ја смо редовно ишли код пријатеља у Јаково и куповали и клали свињу од 150 кила. Тамо би је средили на полутке, па правац кући на транжирање меса па у замрзивач. О онда топљење масти, и мени најомиљеније прављење кавурме. Кад је готова, мајка је подели у пакетиће па у замрзивач. Па чим стигне кисели купус, угрејем кавурму уз салату од киселог купуса и удри. О ракији пре и шприцерима после и да не говорим.