Meso i slatkiši sa urmama

Ž. P.

23. 11. 2016. u 18:32

Ukoliko volite urme možete se poigrati u kuhinji i isprobati nešto drugačije: spremite punjene kotlete, energetske bombice, delikates koktel ili filovanu piletinu

Месо и слаткиши са урмама

Punjeni kotleti

Punjeni kotleti

Za 4 osobe potrebno je: 1 kg svinjskih kotleta, 12 urmi bez koštica, 150 g suvih borovnica, 6 kašika belog vina, kašika sušenog vlašca, kašika seckanog peršuna, kašičica seckanog belog luka, kašika začina za meso, ulje, so, biber.

U dubokoj činiji pomešajte iseckane urme, seckane borovnice i belo vino i dobro izmešajte dok ne dobijete homogenu smesu. Potom dodajte vlašac, peršun i beli luk, posolite i pobiberite i ostavite da odstoji 5-10 minuta. Zasecite meso po sredini, napunite filom i uvežite koncem i stavite u pleh. Pospite začinom, prelijte uljem i pecite dok meso ne omekša (oko 60 minuta) u prethodno zagrejanoj rerni na 210 stepeni. Povremeno prelijte sokom sa dna pleha.

* * * * * * * *

ENERGETSKE BOMBICE

Za 12 bombica potrebno je: 200 g nesoljenog indijskog oraha, 20 urmi bez koštica, 250 ml (šolja) kokosovog brašna, 2 kašike sveže ceđenog soka od narandže, rendana kora od jedne narandže

Sameljite indijske orahe i stavite u činiju. Urme sitno iseckajte, izgnječite u pire i dodajte u posudu sa orasima. Potom umešajte polovinu kokosovog brašna, sok od narandže i izrendanu koru i dobro izmešajte dok ne dobijete homogenu smesu. Oblikujte 12 kuglica i uvaljajte u preostalo kokosovo brašno. Blago utapkajte kuglice i ostavite da odstoje u frižideru pola sata pre posluženja.

* * * * * * * *

DELIKATES KOKTEL

Za 12 punjenih urmi potrebno je: 12 velikih urmi, 3 kašike seckanog badema, 50 g plavog (buđavog) sira, 2 šnite pršute iseckane na kockice, kašičica seckanog timijana, kašika meda

Zagrejte rernu na 190 stepeni. U manjoj činiji pomešajte bademe, izmrvljeni sir, kockice pršute i timijan. Vrhom noža zasecite urme po dužini i pažljivo odstranite koštice. Potom ih napunite pripremljenim filom (stavite po kašičicu fila) i blago ih pritisnite. Punjene urme poređajte u pleh obložen masnim papirom, prelijte ih medom i pecite 7-10 minuta. Poslužite uz aperitiv.

* * * * * * * *

FILOVANA PILETINA

Za 4 osobe potrebno je: 4 filea pilećeg belog mesa, 150 g urmi bez koštica, 100 ml smrznutog spanaća, kašika meda, kašičica semenke komorača, 3 kašike maslinovog ulja, 18-20 čeri paradajza žute boje, so, biber

U činiji pomešajte sitno seckane urme, spanać, med i semenke komorača. Posolite i pobiberite i dobro umutite. Zasecite svaki komad mesa po debljini, pazeći da krajevi ostanu spojeni i potom ih napunite pripremljenim filom od urmi i spanaća. Krajeve mesa spojite drvenim čačkalicama. U tiganju zagrejte ulje na srednjoj temperaturi i ispecite meso po 3-5 minuta sa svake strane. Po želji dodajte paradajz u tiganj sa mesom, poklopite i pecite 10-15 minuta na umerenoj temperaturi. Povremeno okrenite meso. Poslužite uz dinstanu boraniju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije