Jesenji specijaliteti od šampinjona
04. 11. 2016. u 10:15
Šampinjoni su dostupni tokom cele godine. Osnovni kvalitet šampinjona je laka svarljivost, bogatstvo proteinima, i lekovitim svojstvima

KREM SUPA
KREM SUPA
Za 4 osobe potrebno je: 500 g šampinjona, 150 ml krem pavlake za kuvanje, 60 g putera, 1 glavica crnog luka, 2 kašičice iseckanog belog luka, 60 g brašna, 1 l pileće supe, 2 kašike zrnastog senfa, 2 kašičice seckanog timijana, so i biber.
Crni luk oljuštite i sitno iseckajte. Šampinjone pažljivo očistite, operite i narežite na tanke šnite. U šerpi rastopite puter na srednjoj temperaturi i izdinstajte crni i beli luk i šampinjone 3-5 minuta, uz stalno mešanje. Zatim pospite brašnom i promešajte. Prelijte supom, dodajte senf i timijan, posolite i pobiberite i kuvajte 15-20 minuta na srednjoj temperaturi. Potom izmiksirajte, dodajte krem pavlaku i umutite dok ne dobijete homogenu smesu (oko 60 sekundi). Kuvajte još 3-5 minuta na umerenoj temperaturi i poslužite.
JUNETINA I SLANINA
Za 4 osobe potrebno je: 800 g junećeg mesa iseckanog na kocke, 12-16 sitnih glavica crnog luka, 4 dl goveđe supe, 4 kriške slanine iseckane na duguljaste komadiće, 16 šampinjona, 3 kašike brašna, ulje, so i biber.

U većem tiganju zagrejte 4-5 kašika ulja na srednjoj temperaturi i propržite meso dok ne porumeni (po 2-3 minuta sa svake strane). Potom sipajte meso u šerpu, dodajte očišćeni crni luk, pospite brašnom i promešajte. Prelijte supom, posolite, pobiberite, promešajte, poklopite i ostavite da se krčka na umerenoj temperaturi 5-6 sati. Desetak minuta pre kraja kuvanja, u tiganju propržite slaninu 2-3 minuta dok ne porumeni, dodajte očišćene šampinjone isečene na četvrtine i dinstajte sve zajedno još 3-5 minuta. Dinstanu slaninu i šampinjone sipajte u šerpu sa mesom, kuvajte još 10 minuta i poslužite uz prilog po želji.
ŠNICLE U SOSU
Za 4 osobe potrebno je: 4 šnicle od svinjskog mesa, 8 šampinjona, 150 ml belog vina, 200 ml krem pavlake, 2 kašike zrnastog senfa, 4 kašike seckanog vlašca, 1 dl pileće supe, 4 kašike ulja, so i biber.
.jpg)
Šnicle izlupajte, posolite i pobiberite. U tiganju zagrejte ulje na srednjoj temperaturi i ispržite meso po 3 minuta sa svake strane. Potom ih stavite u tanjir i prekrijte aluminijumskom folijom. U istom tiganju izdinstajte šampinjone i seckani vlašac 3-5 minuta, pa prelijte vinom i ostavite da se krčka dok tečnost ne ispari. Zatim umešajte krem pavlaku, senf i supu. Kuvajte 3-5 minuta na srednjoj temperaturi, posolite i pobiberite po želji. Zatim vratite šnicle u tiganj, ostavite na toplom još 2-3 minuta i poslužite.
"STROGANOV" OD MLEVENOG MESA
Za 4 osobe potrebno je: 500 g mlevenog junećeg mesa, 350 g rezanaca, 10 šampinjona, 300 ml krem supe od šampinjona, 130 ml krem pavlake, 1 zelena paprika iseckane na kocke, 2 kašičice seckanog belog luka, 1 glavica crnog luka, 1 kašika aleve paprike, ulje, so i biber.

U posoljenoj kipućoj vodi skuvajte rezance i potom iscedite. U drugoj šerpi zagrejte 4 kašike ulja na srednjoj temperaturi, kratko izdinstajte seckani crni i beli luk, šampinjone i zelenu papriku (3-5 minuta). Zatim umešajte mleveno meso i dinstajte sve zajedno još 3 minuta. Prelijte krem supom, dodajte krem pavlaku i kašiku aleve paprike. Posolite, pobiberite, promešajte i kuvajte na umerenoj temperaturi 15-20 minuta. Podelite rezance u četiri porcije. Prelijte sosom od mlevenog mesa i šampinjona i poslužite dok je vruće.
LAZANjE BOLONjEZE
Za 8 osoba potrebno je: 750 g mlevenog junećeg mesa, 350 mešanog svežeg povrća za sos (crni luk, šargarepe, koren peršuna, celer), 300 g šampinjona narezanih na tanke kriške, 1 kašika seckanog belog luka, 800 ml paradajz sosa iz konzerve, 2 grančice timijana, 1 lovorov list, 100 ml belog vina, 100 ml kečapa, 12 kora za lazanje, 500 ml bešamel sosa, 300 g rendanog mocarela sira, maslinovo ulje, so i biber.

U šerpi zagrejte 4-6 kašika ulja na srednjoj temperaturi i izdinstajte mešano povrće dok ne omekša. Potom umešajte šampinjone, dinstajte 2-3 minuta, pa dodajte mleveno meso, lovor i beli luk i pržite 7-10 minuta. Sipajte paradajz sos, timijan, vino i kečap. Posolite i pobiberite, poklopite i kuvajte na umerenoj temperaturi 50-60 minuta. Povremeno promešajte. Zagrejte rernu na 180 stepeni. U pleh dimenzija 33h23 cm sipajte malo bolonjeze sosa, poređajte tri kore, pa prelijte četvrtinom preostalog bolonjeze sosa. Ponovite postupak još dva puta, stavite poslednje tri kore, prelijte bešamel sosom i pospite mocerelom. Prekrijte aluminijumskom folijom, pecite 30 minuta, uklonite foliju i pecite još 20 minuta, dok sir na površini ne porumeni.
TELEĆI GULAŠ
Za 4 osobe potrebno je: 700 g teletine kocke, 2 glavice crnog luka, 3 šargarepe, 3 kašike brašna, 2 kašike zrnastog senfa, 750 ml pileće supe, 250 ml belog vina, 16 šampinjona, 10 šitake pečurke, 2 kašike seckanog estragona, ulje, so i biber.
.jpg)
U šerpi zagrejte 6 kašika ulja na srednjoj temperaturi, izdinstajte meso i seckani crni luk 3-5 minuta, pa dodajte šargarepe iseckane na kocke, pospite brašnom i promešajte. Zatim umešajte senf, supu i vino. Posolite, pobiberite i ostavite da se krčka oko 60 minuta na umerenoj temperaturi. U međuvremenu iseckajte pečurke (šampinjone i šitake). Kad meso omekša umešajte pečurke i seckani estragon, kuvajte još 15 minuta i poslužite dok je toplo.
KARABATACI NA LOVAČKI NAČIN
Za 4 osobe potrebno je: 12 karabataka bez kožice, 3 kašike seckanog crnog luka, 10 iseckanih šampinjona, 2 kašike konjaka, 80 ml belog vina, 3 kašike koncentrovanog paradajz sosa, 1 kašičica timijana, 750 ml pileće supe, 1 kašika seckanog peršuna, ulje, so i biber.

U šerpi zagrejte ulje na srednjoj temperaturi, kratko ispržite karabatake dok ne porumene i stavite u tanjir. U istom tiganju izdinstajte seckani crni luk i pečurke 3-4 minuta. Prelijte konjakom, dinstajte dok alkohol ne ispari (oko 60 sekundi) pa sipajte belo vino i zagrejte do ključanja. Kuvajte 3-5 minuta, umešajte paradajz sos, todajte timijan, vratite karabatake i zalijte supom. Posolite, pobiberite, poklopite i kuvajte dok meso ne omekša. Pre posluženja dodajte peršun.