MOŽE IM SE: Banke u Srbiji građanima stavljaju sve duže dužničke lance

Bojana Caranović

10. 03. 2021. u 12:09

Ne čudi što su za poslednju deceniju banke u Srbiji povećale profit 30 puta

МОЖЕ ИМ СЕ: Банке у Србији грађанима стављају све дуже дужничке ланце

Novosti

ŽITELjI Srbije, u proseku, bankama duguju oko 24,5 milijardi evra. Statistički, svaki punoletni građanin oko 1.600 evra, a zapravo brojke o povećanju zaduživanja od 12 odsto, porastu broja stambenih kredita na 131.345 pokazuju da smo svi do guše u - kamatama, otplatama, ropstvu i lancima.

Decenijama ili dok nas smrt ne rastavi. Uz sve to, čini se da nas filijale i bankomati svakodnevno iznenade nekom novom i skupljom provizijom i uslugom, novom zvaničnom i nezvaničnom taksom, dok su sve olakšice za građane od NBS, samo preporuka. Odgovor je uvek isti - banke su privatne firme i imaju pravo da procene, odluče, ponude... U prevodu - može im se.

Nedavno nam se požalio čitalac iz malene varoši, u unutrašnjosti Srbije, iz koje mladi beže, da su on i supruga odbijeni za stambeni kredit, jer kao garancija nije prihvaćena hipoteka na stan koji je predmet kupovine. Rekli su im u banci da nekretnina nema tražnju, da ne može da se proda i da im je neophodna hipoteka u nekom "zvučnijem" gradu!

A kada se ulazi u proceduru za stambeni kredit, obavezan je i zdravstveni pregled. Ne traže banke, vele, uvid u krvnu sliku, status holesterola i triglicerida, nego osiguravajuće kuće kada se kredit osigurava. Ali često, bez njega, nema ni pozajmice. Kamate na stambene i druge kredite i dalje su višestruko veće nego u drugim evropskim zemljama, pa nam uz kredit banke uzmu i letovanje, televizor, ili garsonjeru, kad na kraju svedemo račun. Uz to, preporuka NBS da se za prvi stan prepolovi učešće na 10 odsto, u praksi se gotovo i ne sprovodi, jer i nije obavezujuća.

Sve se pravda tržišnim pravilima i zaštitom sopstvenih interesa banaka na koje imaju pravo. I ne čudi što su za poslednju deceniju banke u Srbiji povećale profit 30 puta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

Podzemlje