Milan peče sir sa slaninom, puterom i pršutom: Specijalitet posebnog šmeka probajte na Beogradskom sajmu

S. Vidačković

24. 11. 2019. u 00:54

Tradicionalni međunarodni skup etno hrane i pića otvoren na Beogradskom sajmu

Милан пече сир са сланином, путером и пршутом: Специјалитет посебног шмека пробајте на Београдском сајму

Foto: S. Vidačković

TRADICIONALNI, ručno rađeni prehrambeni proizvodi od organskih sirovina predstavljeni su na 14. Međunarodnom sajmu etno hrane i pića na Beogradskom sajmu. Na ovogodišnjoj manifestaciji učestvuje više od 400 učesnika, a posetioci do utorka mogu da probaju 3.000 različitih proizvoda, uglavnom nacionalnih specijaliteta. Na štandovima su izloženi pršuta, čvarci, sirevi, med, ajvar, zimnica, ali i domaće rakije i vina.

Milan Miletić iz Aleksandrovca na svom štandu nudi pečene sireve sa domaćom slaninom, goveđom pršutom i đakonijama od mangulice.

- Aroma je neobična, zato što sirevi u sebi nemaju veštačke arome dima, već se sir peče sa slaninom, puterom i pršutom. Ukus je veoma diskretan i potrebno je da prođe neko vreme da biste osetili "šmek" - kaže Miletić. - Mnogo ljudi je došlo, probalo i kupilo sir, što je odlično s obzirom na to da je tek prvi dan sajma.

Osim izlagača iz Srbije, svoje proizvode na sajmu predstavljaju i Rusi, Grci, Italijani, Crnogorci i komšije iz BiH.

- Pored očuvanja i zaštite receptura i geografskog porekla, Sajam etno hrane i pića treba da pomogne proizvođačima da svoje visokokvalitetne proizvode na pravi način predstave na tržištu, promovišu i pretvore ih u robne marke - navode organizatori iz Ministarstva poljoprivrede.

Pored hrane i pića, na sajmu je predstavljena i oprema za čuvanje hrane, kao i oprema za zanatsku proizvodnju hrane. Takođe, Grad Beograd dodeliće i priznanje za najlepši štand na sajmu.

ULAZNICA 300 DINARA

POSETIOCI imaju priliku da do utorka posete Međunarodni sajam hrane i pića. Radno vreme je od 10 do 19 časova, a cena ulaznice je 300 dinara.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije