Od odžak kolača do punča i vina

J. Dinčić

10. 12. 2017. u 22:36

Bogata ponuda proizvoda u kućicama na "Trgu otvorenog srca" privlači posetioce. Red za poslastice. Vunene čarape iz Sirogojna u centru grada 600 dinara

Oд оџак колача до пунча и вина

Trg otvorenog srca

MIRISI jela sa roštilja i kuvanog vina širili su se u nedelju Trgom republike, koji će poslednjeg meseca stare i u prvom mesecu nove godine nositi naziv "Trg otvorenog srca". Kuvano vino sa ukusom lešnika, odžak kolač "koji greje ruke", gumene bombone i štrikani šalovi samo su neki od proizvoda koji se mogu naći u kućicama na Trgu.

Zimsku idilu začinile su i pahulje koje su provejavale prestonicom, ali ipak nisu omele ljubitelje beogradskog odžak kolača da strpljivo čekaju u redu. Najveće gužve i ove godine su ispred kućice u kojoj se sprema ovaj neobičan kolač od testa koji se pazari za 200 dinara. Poslastica se priprema tako što se testo posipa šećerom koji se karamelizuje tokom pečenja, i potom se uvalja u priloge po želji kao što su badem, kokos, vanila, orasi...

- Mnogi ne znaju kakav je ovo kolač, pa kad probaju oduševe se, a oni koji znaju svake godine jedva čekaju zimu kako bi se zasladili - objašnjava prodavačica.

- Ovo je pravi zimski kolač koji greje ruke i zaslađuje dušu.

Ništa manje primamljivo nije ni kuvano vino sa raznim aromama, a čaša košta 140 dinara. Kupuje se i zimski punč, koji je kombinacija kuvanog vina sa malinom i rumom. Beograđani ističu da kuvano vino vole da popiju i da se zagreju dok strpljivo čekaju prijatelje koji kasne, na poznatom mestu okupljanja Kod konja.

DO 15. JANUARA NA "TRGU otvorenog srca" kućice su otvorene svakog dana, a posetioci će moći da uživaju u zimskim poslasticama sve do sredine januara.

U kućicama se mogu pazariti i različite vrste kandiranog suvog voća u medu, a cene se kreću od 250 do 1.000 dinara u zavisnosti od količine i pakovanja. U ponudi je i domaća rakija, ali i lipov i bagremov med, kao i propolis.

Za sladokusce tu su i štandovi sa svilenim i gumenim bombonama, američke krofne, ali i domaće štrudle. Kilogram štrudle sa makom i višnjama je 500 dinara, dok je za kilogram sa orasima potrebno izdvojiti 700 dinara.

Zanimljiva je i ponuda ručno napravljenih sapuna i kozmetičkih proizvoda, ali i džema od luka i ljutih papričica. Oni koji žele da se u ove zimske dane ugreju mogu pazariti vunene proizvode koji su stigli pravo iz Sirogojna. Šalovi se mogu kupiti po ceni od oko 2.000 dinara, vunene čarape su 600, kape 1.000 a prsluci koštaju oko 4.000 dinara

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

ljubimac

10.12.2017. 22:57

"Najgrad", "posebna fela", "metropola"... A ove barakice otpad iz Metropola koje su to prevazišle pre 10-ak godina.

Чикириз

11.12.2017. 00:39

Ми ипак нисмо запад! Треба да нађемо неку меру у овим божићно новогодишњим помама материјалистичког света!

Maja

11.12.2017. 22:04

Ajde malo do Zagreba, ili cak do Osijeka pa da vide gradski oci kako se organizuje novogodisnji docek.Ovo je sve tako nemastovito i dosadno

bodili

12.12.2017. 18:54

pa neka su i "barakice", bar ove na fotografiji su sve 3 iste tj ako su sve prvljene da budu slicne, ako je sve tako cisto pa neka su barakice. Vazno je ono sto mze da se "nadje" u tim "barakicama". Sta vredi skupa "baraketina" u kojoj se sve mnogostruko suplje samo zasto da bi bila nacifrana a ne "barakcia". I ko moze to onda da plati? Zivim u Nemackoj i barake su slicne ili iste, ali ciste, uredne nisu komplikovane, ali je ponuda u njima divna i svi zadovljni