Carstvo gljiva na Kalemegdanu

V. RADULOVIĆ

05. 06. 2017. u 13:40

Održana prolećna izložba pečuraka ispred Prirodnjačkog muzeja. Stručnjaci objašnjavali kako da se prepoznaju otrovne vrste

Царство гљива на Калемегдану

Predavači su objašnjavali koje su vrste jestive Foto V. Danilov

GODIŠNjA izložba gljiva održana je u nedelju ispred Prirodnjačkog muzeja na Kalemegdanu, a članovi Mikološkog društva Srbije davali su savete i otklanjali sumnje oko otrovnih vrsta. Posetioci su mogli da probaju specijalitete od pečuraka, vide najotrovnije, najljuće, najčudnije i najukusnije primerke.

Pod staklenim zvonom ispred ulaza u Prirodnjački muzej stajali su najvredniji primerci gljiva - naširoko poznati tartufi. Crni ili beli, jedno je sigurno, ne izgldaju lepo, ali njihov specifičan miris daje fantastičan šmek jelima. Na aukcijama mogu dostići cenu i od nekoliko desetina hiljada evra, ali ih ugostitelji kod nas nabavljaju za oko 60 evra po kilogramu. Svi zainteresovani su mogli da čuju nešto o ovim gljivama koje rastu pod zemljom, u simbiozi sa lešnicima, kajsijama ili brezom, načinima pronalaska, ali i vrstama koje izgledom mogu da zavaraju pronalazače.

- Ljude najčešće zanima koji jestivi primerci imaju svoje dvojnike kako se ne bi desilo da se prevare sa otrovnim pečurkama koje veoma liče na one poznate u narodu - objašnjava Neđo M. iz Mikološkog društva Srbije. - Gljive berem u Ripnju već deset godina i do sada sam jeo pedesetak vrsta. Nijednu, naravno, nisam konzumirao, a da se prethodno nisam konsultovao sa mnogo stručnijim od mene. Među nama se kaže da je pravilo da nema pravila u razlikovanju otrovnih i jestivih. Mnogo je aspekata na koje moramo obratiti pažnju pre nego ih konzumiramo.

Dobro poznavanje pre branja, korišćenje literature i savetovanje sa stručnjacima, ali i obavezan dodatni pregled ubranih vrsta po povratku kući, obavezni su prilikom šumskih "pohoda na pečurke", upozoravaju gljivari. Svi oni kojima treba savet ili bi hteli da saznaju nešto više, mogu da dođu na sastanak Mikološkog društva Srbije, u prostorije MZ Cvetni trg, u Prote Mateje 36, svakog ponedeljka u 18 sati.

Foto V. Danilov

NAJUKUSNIJA

KOJA je vrsta pečuraka najukusnija subjektivan je osećaj, međutim prema rečima gljivara, jajčara ili Amanita caeserea bi mogla da odnese pobedu. Iako najukusnija, potiče iz porodice najotrovnijih, pa je njena dvojnica zelena pupavka smrtonosna pečurka sa naših prostora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije