Čuvar Skadarlije bez gazda Vlade
01. 04. 2017. u 19:22
Kultna kafana "Šešir moj", posle četvrt veka, od danas ima novog vlasnika - "Todor hotels". Osoblje, meni, orkestar i enterijer ostaju isti

Restoran je prepoznatljiv po ukusnim specijalitetima / Foto Zoran Jovanović
POSLEDNjI čuvar Skadarlije, kako je svojevremeno govorio Momo Kapor, kultni, cvetni "Šešir moj", od danas menja vlasnika, ali ne i ambijent, uslugu, svoja tri čuvena orkestra, ni dušu. Stare stolice, vredne umetničke fotografije, čiste bele stolnjake i dalje će nameštati i menjati vredni konobari, a ispred kafane će se negovati cvetni zid od petunija. Gazda Vlada Ilić svoj posao predaće porodici Todorović, vlasniku kompanije "Todors hotels", ali će novi vlasnik njegove želje o autentičnosti ambijenta poštovati.
Već četvrt veka sa sive skadarlijske kaldrme u poznati restoran "Šešir moj" svraćaju umetnici i boemi, svetske zvezde i velikani. I vraćaju se. Vredne umetnine dragi su pokloni i deo kolekcije, a reda na zidovima nema.
- U slikarstvo sam se zaljubio još kao šegrt u kafanama. Zanesem se tako dok gledam kako slikaju, pa zaboravim na posao - priča Vlada Ilić dok se priseća svojih početaka. - Dođu mi prijatelji, veliki slikari i mole me da naprave red među slikama, ali ne. Ovaj haos je duša ove kafane.
Tradicionalna srpska jela, asortiman, kvalitet i usluga, osim šešira i čuvenog cvetnog zida, prepoznatljivost su "Šešira". Na glavi konobara isti, neizostavni detalj, a u spisku obaveza: ljubaznost, pa deset mesta prazno, a onda ostalo. Da pridrže kapu, privuku stolicu, požele prijatno veče. U tri svečane sale, tri orkestra. Da nijedan gost ne ode, a da ne čuje omiljenu pesmu.
Za najbolji restoran, "Šešir moj" proglašavan je mnogo puta. Po oceni Međunarodnog centra za razvoj turizma, Kluba književnika Srbije, novinara i poznavalaca kulinarskih veština... Koraima Tores, Katrin Denev, grupa "Toto", Orhan Pamuk, Žerard Depardje i Ana Karina, samo su neka od svetskih imena koja su boravila u ovom restoranu i osetila duh boemske kaldrme.
Vlada Ilić

Na svetskim turističkim sajmovima, "Šešir moj" nosi duh Srbije, sveži kvasac za prepoznatljiv hleb, domaće kore za gibanicu, mućkalicu, svećnjak sa crvenom svećom i srpska gostoljubivost.
- Novina uvek mora da bude, zbog gostiju i vremena koje se menja. Kafana mora ostati staroskadarlijska, cveće da izviruje i ispod snega, a gost da bude zadovoljan - jasan je Vlada Ilić.
TODOROVIĆI
Poznata porodica Todorović i njihova kompanija "Todor hotels" iz Vrnjačke Banje, koja se bavila proizvodnjom tekstila, preuzeće vođenje ovog restorana. U svom sastavu ova kompanija poseduje "Beograd Art hotel" u Knez Mihailovoj ulici, kao i hotel i Vilu Aleksandar u centru Vrnjačke Banje.
GOSTI MENjAJU PONUDU
Kvalitet ponude u ovom restoranu nikada se nije dovodio u pitanje, međutim, sve manje se traži jaka, gurmanska hrana, a sve više laganiji meni. Ipak "hram mućkalice", kako ga često zovu, prilagođava svoju ponudu potražnji, ali ostaje dosledan korenima i tradiciji, tvrdi osoblje.
Утеривач
01.04.2017. 20:13
Ааа то је онај што је излупао копију римског мозаика у Кнез Михаиловој! Прави покровитељ уметности и традиције!
Restoran sa dusom u kome sam radio,a da se slika nikad nisam nagledao.
Komentari (1)