Beogradske priče: Upaljač iz prošlog veka

Zoran NIKOLIĆ

14. 05. 2016. u 11:45

U jednoj gradskoj kafani vlasnik održava način na koji su naši preci palili vatru. Sklop za pravljenje varnice činili su ognjilo, kremen i osušena bukova pečurka - trud

Београдске приче: Упаљач из прошлог века

Goran Vuksanović, Foto: Z. JOVANOVIĆ

DAVNO je prošlo vreme kada je varnica bila jedini način da domaćin upali oganj, a onda je trebalo vatru održavati kako se ne bi ugasila. U novobeogradskoj kafani "Nana" Goran Vuksanović demonstrira posetiocima kako su njihovi preci pre nekoliko vekova u "Varoši Beogradskoj" mogli da pripale oganj, "cigar duvana" ili čibuk, kad još ni šibice, a kamoli upaljači nisu postojali.

Pred posetiocima stoji metalni deo koji su još Vuksanovićevi preci zvali "ognjilo", a njime se udaralo u kremen. Udar u ovu vrstu kamena rađao bi varnicu - i eto nas na pola puta do vatre.

Sada treba još samo naći materijal koji je dovoljno zapaljiv kako bi vatra planula. To je bio trud.

- Trud je vrsta pečurke koja raste na bukvi - objašnjava Vuksanović. - Postoje dve vrste, jedna se nastani unutar šupljine u stablu, dok je druga na površini drveta. Ova prva bila je lakša za pripremu.

Bilo kako bilo, sledi ozbiljan tenološki postupak, tokom koje se prva vrsta pečuraka kuva, a zatim suši, dok je druga nešto komplikovanija i zahteva dužu obradu. U svakom slučaju, rezultat je isti: domaćin najzad dobija sunđerast materijal koji je idealan da varnica, koju smo malopre zadenuli pomoću ognjila i kremena - proizvede žar. Iz njega će se roditi plamen ili samo potpala za kućno ognjište.

- Već dugo sakupljam različite lule, uglavnom su od uglednih proizvođača, ali posebno uvažavam one koje su nekada pravili čobani i zanatlije - kaže Vuksanović. - Takve bi bile pripaljivane uz pomoć ovakvog, trodelnog "upaljača" i to je bila važna ceremonija. Dabome, kasnije je domaćin mašicama uzimao žar iz vatre i tako palio čibuk.

Čibuk, ognjilo, kremen i trud

Na posletku, nezajažljiva tehnologija i njena ubrzanost izvela je pronalazak šibica, a kasnije upaljača, i tako je umnogome poremetila ovu starinsku ceremoniju.

CEĐ

TEČNOST u kojoj je kuvana pečurka koja će postati deo "upaljača" zvala se ceđ ili cijeđ, već u zavisnosti od podneblja. Podrazumevala je mešavinu vode i pepela, i inače je služila kao preteča sapuna, pa su njome naše bake prale veš.


OD SINjAJEVINE DO BEOGRADA

OVAKAV način pravljenja vatre Vuksanović donosi od svojih predaka sa Sinjajevine, ali ga srećemo i u mnogim drugim delovima Srbije, odakle su ovakvi "upaljači" stizali do Beograda.

Sada je to samo šarmantan način da se setimo predaka i njihovih običaja, zakriljeni novobeogradskim soliterima i nekim vremenima koja su davno okončana.




Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Djoka

14.05.2016. 14:01

U nekim srpskim selima, secam se, neki stariji ljudi su koristili ognjilo, kremen i trud do pocetka sezdesetih, narocito da bi zapalili cigaru zamotanu u hartiju od novina. Onda je to sve nestalo, zajedno sa njima. Ja bih to koristio i danas kad bih negde mogao da nabavim, samo ne za duvan jer ne pusim.

NBG

14.05.2016. 18:01

Sasvim slucajno sam se u februaru mesecu zadesio jedno vece u ovoj u blizini buvljaka.. Gospodin Vuksanovic je vrlo neprosedan, pravi domacin i pun zanimljivih prica ako mogu za tih sat/dva da iznesem takav zakljucak... Preporucujem lincuru..