HVALA HRABRIM PRECIMA: Novi Sad obeležio Dan pobede nad fašizmom (FOTO)

J. S.

09. 05. 2024. u 14:39

POVODOM Dana pobede nad fašizmom gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić položio je vence na Spomen-groblju u znak sećanja na 9. maj 1945. godine, kada je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu.

ХВАЛА ХРАБРИМ ПРЕЦИМА: Нови Сад обележио Дан победе над фашизмом (ФОТО)

Foto /Grad Novi Sad

Gradonačelnik je zajedno sa predstavnicima Južnobačkog upravnog okruga, Gradskog odbora SUBNOR-a, Organizacije rezervnih vojnih starešina i predstavnicima Vojske, odao počast svim herojima poginulim u Drugom svetskom ratu.

- Danas se sećamo svih onih koji nisu dočekali taj 9. maj i koji su svoje živote založili da bismo mi danas živeli u slobodi, kao njihovi potomci. Sećamo se i svih preživelih, koji su se snažno borili i uspeli da okuse slobodu nakon svih muka i žrtava - kazao je Đurić i odao priznanje i savezničkim armijama.

Dodao je da mi danas uživamo u slobodnoj zemlji, modernom Novom Sadu, koji je izrastao u snažan privredni, univerzitetski i kulturni centar, a za to prvenstveno treba da zahvalimo slavnim precima, oslobodiocima, junacima i svim generacijama pre nas.

Foto /Grad Novi Sad

Predsednik Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkih ratova Srbije u Novom Sadu Milovan Vujić istakao je značaj ovog istorijskog događaja.

- U Drugom svetskom ratu stradao je veliki broj ljudi u Evropi, a najviše nedužni civili. Kao predsednik SUBNORA-a i kao potomak borca, uz veliku podršku Grada, trudiću se da i narednih godina obeležavamo ovaj datum u slavu svih boraca i onih koji su živote dali za našu slobodu i mir - rekao je Vujić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

NOVI SNIMAK IZ ARENE: Evo šta se desilo kada su se u hodniku sreli Naneli i Lazarević (VIDEO)