PRE TAČNO 25 GODINA: Niš je zasut kasetnim bombama

J. Ć.

07. 05. 2024. u 13:15

NA današnji dan pre 25 godina, tokom NATO bombardovanja poginulo je 16 osoba, a teže je ranjeno 18 civila. Borbeni avioni Ratnog vazduhoplovstva Kraljevine Holandije bacili su više kontejnera kasetnih bombi koje su pogodile Šumatovačku ulicu, tačnije pijacu, autobusku stanicu i zgradu Banovine.

ПРЕ ТАЧНО 25 ГОДИНА: Ниш је засут касетним бомбама

J. Ćosin

Danas je na Univerzitetskom trgu parastosom i polaganjem venaca na Spomenik žrtvama NATO agresije obeležen Dan sećanja na stradale civile od kasetnih bombi 1999. godine. Vence su položili pomoćnica ministra za rad i boračka pitanja, rukovodstvo grada Niša, pripadnici vojske, predstavnici SUBNOR-a, članovi porodica stradalih i druge organizacije.

Toga dana u 11.20 kasetnim bombama zasut je centar grada- Šumatovačka ulica, tvrđavska pijaca, autobuska stanica, kao i deo niškog Kliničkog centra.

Niš je najbombardovaniji grad za vreme NATO agresije, Nišlije su provele u skloništima 45 dana, preko 50 je teško ranjenih i preko 200 lakše, a ukupno 26 žrtava je Niš dao.

- Bombardovanje građanstva i civila uvek je kroz istoriju bilo odraz nemoći. NATO agresori su bombardovali Niš 7. maja upravo zbog svoje nemoći da prođu preko Košara i uđu na Kosovo i Metohiju, zato što je slavna Jugoslovenska vojska branila Kosovo, da oni ni jednog metra nisu mogli da uđu na Kosovo i Metohiju“, poručio je Goran Milosavljević iz SUBNOR-a.

On je dodao da tek sada u udžbenicima ulaze ovi događaji i deca sad shvataju šta se tad desilo.

- Danas smo ovde da se sećamo, pomolimo, stavimo cvet, ali i da kao Ministarstvo za rad, zapošljavanje i boračka i socijalna pitanja nastavimo da radimo ono što smo radili u proteklih nekoliko godina, a to je da negujemo kulturu sećanja i da koliko god možemo pomognemo porodicama onih koji su nevino nastradali ovde u Nišu, ali i u bilo kom drugom kutku naše Republike Srbije - navela je pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje i boračka i socijalna pitanja Sanja Lakić.

Niš je grad koji je tokom NATO bombardovanja Srbije imao najveći broj civilnih žrtava nastradalih od kasetnih bombi. Tokom NATO agresije, na Niš je bačeno ukupno 16 kontejnera sa 3.000 kasetnih bombi. Bombardovanje je nastavljeno i 12. maja 1999. godine,  kada su kasetne bombe bačene na naselje Duvanište, pri čemu je bilo povređeno 11 osoba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Fudbaler Srbije se oprostio od reprezentacije